20 Απρ 2024
READING

Πλάνο του ομίλου Φουρλή για 120 καταστήματα Holland Barrett

4 MIN READ

Πλάνο του ομίλου Φουρλή για 120 καταστήματα Holland Barrett

Πλάνο του ομίλου Φουρλή για 120 καταστήματα Holland Barrett

Mε καταστήματα ΙΚΕΑ σε Κρήτη, Πάτρα και στο Ελληνικό θα κινηθεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος συνεργάζεται στις δύο πρώτες των περιπτώσεων για την ανάπτυξη των σχετικών ακινήτων με την ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία ακινήτων, Ten Brinke.

Συν τοις άλλοις, ο όμιλος προχώρησε στην αναδιάρθρωση της διαθέσιμης επιφάνειας των καταστημάτων σε Λάρισα και Ιωάννινα, μειώνοντας τη διαθέσιμη επιφάνεια τετραγωνικών στο μισό, προσαρμοζόμενος στις συνθήκες της παρούσης περιόδου που πρόβαλλαν την ανάγκη για καταστήματα μικρότερης επιφάνειας στις συγκεκριμενες περιοχές.

Το κατάστημα των Ιωαννίνων ανήκει στον όμιλο και συγκεκριμένα στη θυγατρική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Trade Estates ΑΕΕΑΠ, ενώ το κατάστημα της Λάρισας ήταν μισθωμένο από άλλον ιδιοκτήτη στον όμιλο. Ο ελεύθερος χώρος που δημιουργήθηκε από την αποδέσμευση των τετραγωνικών από πλευράς του ομίλου Φουρλή, πρόκειται να μισθωθεί σε νέους ενοίκους. Tαυτόχρονα, εφόσον προκύψουν ευκαιρίες κατά το προσεχές διάστημα, ο όμιλος προτίθεται να δημιουργήσει και άλλα μικρά καταστήματα (concept stores), ανάλογα με αυτό που ιδρύθηκε στα τέλη του 2021 στο The Athens Mall.

Το πλάνο ανάπτυξης δικτύου καταστημάτων Holland & Barrett

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2022 ανακοινώθηκε η είσοδος του ομίλου στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των προϊόντων υγείας και ευεξίας, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Holland & Barrett, ένα από τα ισχυρότερα δίκτυα λιανικής της Ευρώπης στον κλάδο της υγείας και της ευεξίας. Επιδίωξη του ομίλου είναι να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο, αναπτύσσοντας σε βάθος χρόνου ένα δίκτυο 120 φυσικών καταστημάτων, που θα ξεκινήσουν να αναπτύσσονται ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό κατάστημα Holland & Barrett εντός του 2022.

Τα νέα καταστήματα που δημιουργήθηκαν

Στον τομέα της λιανικής, ο οποίος αποτελεί και τον κύριο πυλώνα δραστηριότητας – εκτός από αυτόν των ακινήτων μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ – ο όμιλος το 2021 προέβη στη δημιουργία ενός νέου καταστήματος Intersport στη Θεσσαλονίκη και ενός καταστήματος The Athlete’s Foot στο Περιστέρι. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, ο όμιλος πρόσθεσε στο δίκτυο καταστημάτων του ένα IKEA Small Store στο εμπορικό κέντρο The Athens Mall, καθώς και ένα IKEA Shop στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και συγκεκριμένα στο Sofia Mall.

Ο κλάδος λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων που εκπροσωπείται από τα καταστήματα IKEA παρουσίασε σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 2021 πωλήσεις 273,4 εκατ. ευρώ (2020: 243,6 εκατ. ευρώ). Την ίδια περίοδο, ο κλάδος οικιακού εξοπλισμού παρουσίασε κέρδη προ φόρων ποσού 12,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,9 εκατ. ευρώ το 2020.

Διαβάστε ακόμα: Όμιλος Φουρλή | Aποκομίζει το 20% του τζίρου του από το e-commerce 

Στον κλάδο λιανικής αθλητικών ειδών, στον οποίο υπάγονται τα καταστήματα Intersport και The Athlete’s Foot, οι πωλήσεις για το 2021 ανήλθαν σε 166,6 εκατ. ευρώ (2020: 127 εκατ.). Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων ήταν της τάξεως του 1,5 εκατ. έναντι ζημιών προ φόρων 13.6 εκατ. το 2020, σε μία χρονιά κατά την οποία τα καταστήματα ήταν κλειστά για σημαντικό χρονικό διάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων που έφερε η πανδημία.

H πορεία και τα δεδομένα που έφερε στην επιφάνεια το 2021

Το 2021 προσέφερε ιδιαίτερα ικανοποιητικά δεδομένα για τον όμιλο μετά την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στη συνέχεια του έτους, υπερβαίνοντας σύμφωνα με πηγές κοντά στον όμιλο ακόμα και τις αρχικές προσδοκίες. Ωστόσο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε κάμψη της αγοράς όταν ξεκίνησε η υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της μετάλλαξης Όμικρον. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο όμιλος ενισχύθηκε τόσο από το διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων του, όσο και από την ισχυρή παρουσία του στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο αντικατοπτρίζει περίπου το 20% του κύκλου εργασιών του. Η ανοδική τάση του κλάδου λιανικής για τον όμιλο μετατράπηκε κατά τους τελευταίους μήνες του 2021 σε κάμψη στην κίνηση.

Μάλιστα σε αγορές όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία όπου δραστηριοποιείται, εξέδωσαν μέτρα που όριζαν ότι δυνατότητα εισόδου στα καταστήματα είχαν μόνο οι εμβολιασμένοι. Ωστόσο, στις συγκεκριμένες χώρες το ποσοστό εμβολιασμού δεν υπερέβαινε το 25% και αυτό το καθεστώς λειτουργίας συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, σε συνδυασμό πλέον και με τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει παγκοσμίως η αρρυθμία που παρουσιάστηκε στην εφοδιαστική αλυσίδα, με ελλείψεις προϊόντων αλλά και τις αυξήσεις σε πολλούς παράγοντες κόστους όπως η ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις έφεραν νέες συνθήκες, με τον όμιλο Φουρλή ωστόσο να διατηρεί ικανοποιητικούς ρυθμούς στην κίνηση των καταστημάτων του παρά την ευρύτερη εικόνα της αγοράς μέχρι στιγμής το 2022.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του 2021 ο όμιλος Φουρλή προέβη στην διακοπή λειτουργίας καταστημάτων Intersport και The Athlete’s Foot στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη κίνηση συνέβαλε στην εξισορρόπηση των επιδόσεών του, δεδομένου ότι η δραστηριότητα στην τουρκική αγορά ήταν πριν από αυτό το γεγονός ζημιογόνα.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.