Στη σύγχρονη εποχή ο κόσμος της μόδας και ο κόσμος του gaming αναπόφευκτα συναντιούνται. Συγκεκριμένα πολλά fashion brands στρέφονται προς πιο ψηφιακές δυνατότητες λανσάροντας συλλογές και δημιουργώντας καμπάνιες.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία τεχνολογίας Wunderman Thompson, με τη συμμετοχή 2.024 gamers με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τα video games διαδραματίζoυν αρκετά σημαντικό ρόλο στο νέο οικοσύστημα του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Πιο συγκεκριμένα, η τάση των in-game αγορών έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν μεγαλύτερη ποικιλία αγοραστικών καναλιών από την άνεση του σπιτιού τους. Με αυτόν το τρόπο τα brands μπορούν κάλλιστα να επωφεληθούν από τα συγκεκριμένα σύγχρονα κανάλια που πια παίρνουν τη μορφή εικονικών κόσμων, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν ως ένα νέο πεδίο εξέλιξης του λιανεμπορίου.
Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν την άμεση συσχέτιση μεταξύ της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας, καθώς οι ερωτηθέντες εκφράζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο για τα ρούχα των avatar τους οσο και για τις αγορές εντός παιχνιδιών. Συνολικά το 41% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το avatar τους αποτελεί μέρος της ταυτότητάς τους, ενώ ένα 61% υποστηρίζει ότι η εμφάνισή τους στο εκάστοτε παιχνίδι είναι εξίσου σημαντική με την εμφάνισή τους στην πραγματική ζωή.
Διαβάστε επίσης: Η Ralph Lauren πουλάει τώρα ψηφιακά ρούχα για avatars
Ο καταναλωτής ως ψηφιακή οντότητα
Κατά μέσο όρο, οι ερωτώμενοι ανέφεραν ότι ξοδεύουν περίπου 85 ευρώ ετησίως, ενώ το 51% έχει αγοράσει κάποιο αντικείμενο στο πλαίσιο του παιχνιδιού που παίζει. Επιπλέον, το 49% των ερωτώμενων επιθυμούν να βρίσκουν με κάποιο τρόπο τα αγαπημένα τους brands όταν παίζουν κάποιο παιχνίδι, ώστε να μπορούν να αγοράζουν απευθείας οποιοδήποτε ρούχο αναζητούν.
Η διασταύρωση μεταξύ online και offline πραγματικότητας φαίνεται και στο γεγονός ότι οι μισοί ερωτηθέντες του δείγματος δήλωσαν ότι θα αγόραζαν τα αυθεντικά versions των προϊόντων στα παιχνίδια, ενώ το 56% ανέφερε ότι ήταν πιο πιθανό να επιλέξει ένα brand, αν το έβλεπε και στο αγαπημένο του παιχνίδι.
Οι influencers διαδραματίζουν εξίσου ουσιαστικό ρόλο στη βιομηχανία του gaming, μολονότι τόσο οι streamers όσο και οι YouTubers ασκούν σημαντική επιρροή στο κοινό τους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν σε νεαρή ηλικιακή ομάδα. Από τους συμμετέχοντας στην έρευνα, το 33% ανέφερε ότι έχει προβεί σε κάποια αγορά, την οποία την συνέστησε ή χρησιμοποιούσε ο αγαπημένος του streamer. Αντίστοιχα, το ίδιο ποσοστό του δείγματος ανέφερε το gaming ως το πρωταρχικό μέσο χάρη στο οποίο έχει ανακαλύψει ένα νέο brand, κάτι το οποίο σηματοδοτεί την άμεση εξέλιξη και ανάπτυξη των brands μέσω του ψηφιακού κόσμου.
Διαβάστε επίσης: Γιατί τα fashion brands στρέφονται στη βιομηχανία των video games
Συμπερασματικά, από όλα τα ψηφιακά προϊόντα που βρίσκονται διαθέσιμα στο κάθε παιχνίδι, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μόδα παρέμεινε στην κορυφή, ξεπερνώντας ακόμη και τη βιομηχανία της τεχνολογίας, της μουσικής, των παιχνιδιών αλλά της ομορφιάς. Η έρευνα υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα πλέον να γίνει αντιληπτός ως ψηφιακή οντότητα, η οποία όμως να διαθέτει χαρακτήρα τόσο στον ψηφιακό όσο και στον πραγματικό κόσμο – να φορά συνεπώς, ρούχα και αξεσουάρ που τον χαρακτηρίζουν, είτε ως avatar είτε ως άνθρωπο στον φυσικό κόσμο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.