19 Απρ 2024
READING

Η στρατηγική της Nike για την βιωσιμότητα

4 MIN READ

Η στρατηγική της Nike για την βιωσιμότητα

Η στρατηγική της Nike για την βιωσιμότητα

H Nike αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τού πώς ένας οργανισμός μπορεί να εξελίσσει τη στρατηγική του της βιωσιμότητας, προσδοκώντας και επιδιώκοντας διαρκώς καλύτερα αποτελέσματα – τουλάχιστον σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιεί και όπως περιγράφει ο chief sustainability officer της, Noel Kinder, στο Footwear News.

Αυτό που καθιστά το δημοφιλές brand ένα ενδιαφέρον case study είναι το ότι δεν πρόκειται για μια εταιρεία που τώρα ανακαλύπτει τον τροχό της βιωσιμότητας, επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και την πιέζει η συμφωνία του Παρισιού και η Greta Thunberg. Η Nike εξέδωσε την πρώτη της έκθεση για τον αντίκτυπο που έχει η λειτουργία της στο περιβάλλον, το πρώτο της Impact Report, πριν από είκοσι χρόνια, και έκτοτε προσπαθεί να διαμορφώσει τις πρακτικές της ώστε να είναι συμβατές με το περιβάλλον, έχοντας πάντα κατά νου ότι η βιωσιμότητα είναι σημαντική.

H νέα φιλοσοφία

Από τότε που ξεκίνησε λοιπόν να αποτιμά τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον ως επιχείρηση τέτοιας κλίμακας, έχουν αλλάξει πολλά, και την τελευταία τριετία άρχισε να προσεγγίζει το θέμα της βιωσιμότητας με διαφορετικό τρόπο: Πέρα από τον chief sustainability officer και την ομάδα του, κάτι που πλέον διαθέτουν οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες, η Nike αποφάσισε να ενσωματώσει το mindset της βιωσιμότητας σε ολόκληρη την εταιρεία, να την καταστήσει ως προτεραιότητα υπόθεση όλων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι αντιπρόεδροι της εταιρείας, στα διάφορα τμήματά της, έχουν τις δικές τους ομάδες sustainability και αναζητούν έμπρακτα τρόπους να εφαρμόσουν τις αρχές της σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας της εταιρείας, από την καινοτομία και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων μέχρι τα logistics, τις πωλήσεις και το marketing. Αυτή η hands-on προσέγγιση αντιστοιχεί τους θεωρητικούς στόχους με τις ομάδες που εργάζονται στην πράξη, κάτι που επιτρέπει στην εταιρεία να δει μεγάλη πρόοδο στο ζητημα της βιωσιμότητας και πολύ πιο γρήγορα. Ουσιαστικά, η βιωσιμότητα με αυτόν τον τρόπο γίνεται στ’αλήθεια υπόθεση όλων και όχι ένα πλάνο ενός τμήματος της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Nike νίκησε την κρίση της εδοφιαστικής αλυσίδας χάρη σε ένα τρένο και πολλά ρομπότ

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, επιπλέον, είναι ο τρόπος που επιλέγει τους συνεργάτες της. Όπως λέει ο Kinder, προκειμένου να κατακτήσουν μια φρέσκια ματιά και να μη χάσουν την προοπτική της πραγματικότητας, αναζητούν ταλαντούχους συνεργάτες από άλλους κλάδους, πιο εξελιγμένους τεχνολογικά, όπως, για παράδειγμα, από τη βιομηχανία των ημιαγωγών, ώστε να μαθαίνουν  και να βελτιώνονται, και να μπορούν να συνεχίσουν να φτάνουν και να ξεπερνούν τους στόχους τους.

Σε γενικές γραμμές, αυτή η προσέγγιση δείχνει να βάζει ως προτεραιότητα τους ανθρώπους που δουλεύουν στη Nike, σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό η εταιρεία αναζητά να συνεργαστεί με τους κατάλληλους, που να νιώθουν ότι υπάρχει πραγματική εμπλοκή όσον αφορά τους στόχους βιωσιμότητας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ενέργεια και το πάθος να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στα προϊόντα που δημιουργούν και την προσήλωση που τους οδηγεί να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις, νέες μεθόδους, εναλλακτικές.

Μέχρι τώρα

Πρόσφατα η Nike δημοσιοποίησε το Impact Report του 2021, στο οποίο καθορίζονται επίσης οι στόχοι της για το 2025. Μέσα στο 2021, λοιπόν, σύμφωνα με την έκθεσή της, η Nike

– Λειτουργούσε τα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις της σε όλο τον κόσμο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 78%.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike επενδύει στα φυσικά καταστήματα με το Nike Rise

– Ανακύκλωσε το 100% των υπολειμμάτων των βασικών προμηθευτών της για την κατασκευή των παπουτσιών της.

– Το 38% του πολυεστέρα που χρησιμοποίησε για τα παπούτσια της ήταν ανακυκλωμένο

– Το νέο LeBron James Innovation Center, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη του 2021, κέρδισε πλατινένια πιστοποίηση αειφόρου κτιρίου LEED, καθώς διαθέτει 908 ηλιακά πάνελ, λειτουργεί με ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές κατά 100% και χρησιμοποιεί 40% λιγότερο νερό χάρη στις εγκαταστάσεις εξοικονόμησης νερού.

– Το κτίριο Serena Williams, το κεντρικό κτίριο στο campus της Nike στο Όρεγκον, έχει λάβει επίσης πλατινένια πιστοποίηση LEED, ενώ το κέντρο διανομής στο Μιζούρι κέρδισε χρυσή πιστοποίηση LEED.

– Όσον αφορά τα προϊόντα της, η εταιρεία λάνσαρε το 2021 την πρωτοβουλία Nike Refurbished, στο πλαίσιο της οποίας διορθώνει και επαναλανσάρει ελαφρώς μεταχειρισμένα sneakers της, ενώ κυκλοφόρησε και διάφορα μοντέλα παπουτσιών φτιαγμένων εν μέρει με χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Μείωσε επίσης τη χρήση του νερού που απαιτείται για τη βαφή των υλικών της κατά 6,7% ανά κιλό υλικού.

Οι στόχοι του 2025

Με την αίσθηση του επείγοντος σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η Nike δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι από τη μία υπάρχει χώρος για βελτίωση όσον αφορά τη βιώσιμη προσέγγιση, από την άλλη υπάρχει η ανάγκη η όποια βελτίωση να γίνει γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα, δεδομένου ότι μιλάμε για μια τεράστια εταιρεία με μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα.

Μέχρι το 2025, θέλει να έχει μειώσει κατά 70% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στις εγκαταστάσεις που της ανήκουν ή που διαχειρίζεται, και τον όγκων των αποβλήτων των προϊόντων της που ανακυκλώνεται, δωρίζεται ή διορθώνεται, να έχει δεκαπλασιαστεί. Παράλληλα, φιλοδοξεί να έχει βρει εναλλακτικές λύσεις για τα 10 βασικά χημικά που χρησιμοποιεί στην εφοδιαστική της αλυδίδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.