08 Σεπ 2024
READING

O πολύπλοκος πόλεμος για την πώληση της Chelsea

3 MIN READ

O πολύπλοκος πόλεμος για την πώληση της Chelsea

O πολύπλοκος πόλεμος για την πώληση της Chelsea

Εν αναμονή της ανακοίνωσης, πιθανότατα μέσα στην ημέρα, της shortlist των υποψήφιων αγοραστών της Chelsea, από τη Raine Group, την αμερικανική τράπεζα που επιβλέπει τις διαδικασίες, ο ελληνικής καταγωγής Nick Candy, που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του βρετανικού τύπου, λέγεται ότι αύξησε την προσφορά του των δύο δισεκατομμυρίων λιρών, χάρη στη συμμετοχή ενός κορεάτικου οργανισμού στην κοινοπραξία του.

Μετά την απόφαση της Raine Group, η διαδικασία της πώλησης της κορυφαίας ομάδας της βρετανικής Premier League, που έχει 21 τρόπαια στο παλμαρέ της και πωλείται από τον Ρώσο ολιγάρχη Roman Abramovich, αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν ακόμα μήνα.

Πρόκειται ίσως για την πιο εσπευσμένη πώληση ομάδας που θα έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, με τον Abramovich να έχει ανακοινώσει την πώλησή της μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ενώ τις προσφορές τους έχουν υποβάλει, με προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή, επιχειρηματίες που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο.

Στην όλη διαδικασία εμπλέκεται και η ίδια η βρετανική κυβέρνηση, που ωστόσο δε φαίνεται να ενδιαφέρεται τόσο να περάσει η ομάδα στα χέρια κάποιου Βρετανού, όσο να τελειώσουν όλα όσο πιο ανώδυνα και γρήγορα γίνεται. Υπάρχει ακόμα το ζήτημα του πού θα πάνε τελικά τα έσοδα από την πώληση, καθώς ο Abramovich είχε εξαρχής δηλώσει ότι τα χρήματα θα δοθούν σε φιλανθρωπίες, ωστόσο το προβληματίζει με ποιον τρόπο θα γίνει η ροή αυτή του κεφαλαίου, δεδομένων των κυρώσεων που του επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση από τις 10 Μαρτίου, λέγοντας ότι ανακάλυψε ευθείες διασυνδέσεις του μεγιστάνα με τον Πούτιν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς επηρεάζονται οι χορηγίες του ποδοσφαίρου από την επίθεση στην Ουκρανία

Πολλοί ακόμα αναρωτιούνται ποιος τελικά θα επιλέξει τον τελικό αγοραστή και πόσο λόγο έχουν στην όλη διαδικασία, εκτός από την τράπεζα, η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Abramovich ή ο πρόεδρος της ομάδας.

Πάντως, η βρετανική κοινή γνώμη και το διεθνές ποδοσφαιρόφιλο κοινό παρακολουθεί με ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που μπήκε ο Nick CandyNick Candy στο παιχνίδι, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να φέρει την ομάδα πιο κοντά στους φιλάθλους της, λέγοντας μάλιστα μόλις χθες ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την τεχνολογική πλατφόρμα PrimaryBid, ώστε να δημιουργήσουν, αν πάρει την ομάδα, ένα μοντέλο που θα επιτρέψει στην κοινότητα των φιλάθλων της Chelsea να συμμετέχει, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους να αγοράσουν μετοχές του συλλόγου. Ο Candy δήλωσε σχετικά ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία «να δώσουμε το ποδόσφαιρο πίσω στους φιλάθλους και να τους βάλουμε στην καρδιά της λειτουργίας και της στρατηγικής της Chelsea FC».

Εκτός από τον Nick Candy, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και προσφορές τόσο από βρετανικές κοινοπραξίες όσο και από τις ΗΠΑ, από ιδιοκτήτες των ομάδων μπέιζμπολ Chicago Cubs και Los Angeles Dodgers.

Η βραχεία λίστα της νεοϋορκέζικης τράπεζας, στην οποία ο Abramovich ανέθεσε τη διαδικασία, θα περιλαμβάνει δύο ή τρεις πλειοδότες. Έπειτα, αναμένεται η παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης, που πρέπει να εγκρίνει τόσο την προέλευση των χρημάτων όσο και το πού αυτά θα καταλήξουν, καθώς δεν μπορούν να πάνε στον Abramovich. Ειδικοί εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία θα κρατήσει ίσως μέχρι τα τέλη Απρίλη.

Εν τω μεταξύ, στον αέρα είναι ακόμα η δυνατότητα των φιλάθλων που έχουν εισιτήρια για τον αγώνα της Chelsea στο Γουέμπλεϊ, με την Crystal Palace για τον ημιτελικό του κυπέλλου, να βρεθούν κοντά στην ομάδα τους. Η κυβέρνηση καλείται να βρει με την Chelsea και την Premier League έναν τρόπο να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, χωρίς να παραβιαστούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται στην ομάδα να αποκομίσει με κανέναν τρόπο έσοδα, ούτε από τα εισιτήρια – εξού και από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, η ομάδα δεν μπορεί να πουλήσει άλλα εισιτήρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.