To κόστος των νέων lockdowns της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και τώρα το lockdown του Covid-19 στην Κίνα πλήττουν μαζικά την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και κατ’ επέκταση και την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, όταν η Κίνα συγκεκριμένα αντιμετωπίζει αναταραχές, αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο γενικότερα, καθώς περίπου το 1/3 του συνόλου της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας βασίζεται στη χώρα αυτή.

Η κατάσταση των κρουσμάτων του Covid-19, όπου η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη έξαρση κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας το 2020, έθεσε εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής τη zero-Covid στρατηγική της Κίνας. Εάν η Κίνα συνεχίσει τη στρατηγική της για μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό Covid, μπορεί να πληγεί σημαντικά η οικονομία της, αλλά και οι παγκόσμιοι καταναλωτές που προμηθεύει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα κόστη, κάνοντας ορισμένες εταιρείες να επανεξετάσουν τις θέσεις τους στην κινεζική αγορά. Ακόμα, εκτιμήσεις λένε ότι η επιδημία θα μπορούσε να πλήξει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας το πρώτο τρίμηνο κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα.

Διαβάστε επίσης: Πώς επηρέασε η πολιτική Zero-COVID της Κίνας το παγκόσμιο ταξιδιωτικό λιανεμπόριο

Τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζει κανείς online ενδεχομένως να έχουν κατασκευαστεί στη Σεντζέν, μια πόλη 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων στα νοτιοανατολικά της Κίνας, όπου εδρεύουν περίπου οι μισοί από τους εξαγωγείς λιανικής πώλησης μέσω διαδικτύου στην Κίνα. Έτσι, όταν η Σεντζέν μπήκε σε εξαήμερο αποκλεισμό μετά από αύξηση των κρουσμάτων Covid, προκλήθηκε σοκ στις παγκόσμιες επιχειρήσεις. Οι περιορισμοί έχουν έκτοτε επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις και επαρχίες όπως η Σαγκάη. Τα εργοστάσια αναγκάστηκαν να αναστείλουν την παραγωγή και οι πόλεις μετατράπηκαν σε πόλεις-φαντάσματα.

Ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν σε ορισμένα κινεζικά λιμάνια έχει ήδη αυξηθεί, σύμφωνα με το project44, το οποίο παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται τα εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μια αύξηση 28,5% στον αριθμό των πλοίων που περιμένουν έξω από το λιμάνι Γιαντιάν, το οποίο είναι ένα σημαντικό εξαγωγικό λιμάνι προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το Γιαντιάν είναι, μάλιστα, το λιμάνι που έκλεισε λόγω του Covid και πέρυσι, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα δε θα ξεπεραστεί ούτε το 2022

Πάντως, μέχρι στιγμής, η έρευνα και οι έλεγχοι σε τοπικά εργοστάσια αποκαλύπτουν περιορισμένες επιπτώσεις στην παραγωγή τσιπ, αυτοκινήτων, ενδυμάτων και μπύρας, μεταξύ άλλων βιομηχανιών. Η αλυσίδα εφοδιασμού των android smartphones θα μπορούσε να είναι μεταξύ των πιο σκληρά πληγέντων, αναφέρει η έκθεση. Βέβαια, όπως και σε άλλες βιομηχανίες, η παραγωγή θα μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλες τοποθεσίες.

Αν και τα μέτρα της Κίνας για τον Covid είναι δραστικά και πολύ αυστηρά, το θετικό είναι ότι τουλάχιστον τα περισσότερα lockdowns δεν διαρκούν πολύ. Έτσι, παρόλο που προκαλούνται τεράστιες διαταραχές, τα πράγματα τουλάχιστον επανέρχονται στο φυσιολογικό σχετικά γρήγορα.

Επιπλέον, οι εταιρείες φαίνεται επίσης να είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες αυτήν τη φορά, θέτοντας σε εφαρμογή μια ισχυρή διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για παράδειγμα, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon δημιούργησε περισσότερα αποθέματα από τα προϊόντα που δημιουργούνται στην Κίνα, για να αντισταθμίσει τυχόν διαταραχές κατά τη διάρκεια της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον, οπότε δεν αναμένει σημαντική διαταραχή.

Διαβάστε επίσης: Πώς οι αποθήκες έγιναν πολύτιμο είδος ιδιοκτησίας στην Κίνα και τον κόσμο

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των εταιρειών περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από την αύξηση των αποθεμάτων τους μέχρι τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής σε γειτονικές χώρες, ή ενδεχομένως την πιο δαπανηρή επιλογή, να επαναφέρουν κάποια παραγωγή κοντά στους κύριους πελάτες τους.