17 Απρ 2024
READING

H Microsoft θέλει ουδετερότητα άνθρακα, αλλά οι εκπομπές της αερίων θερμοκηπίου αυξάνονται

4 MIN READ

H Microsoft θέλει ουδετερότητα άνθρακα, αλλά οι εκπομπές της αερίων θερμοκηπίου αυξάνονται

H Microsoft θέλει ουδετερότητα άνθρακα, αλλά οι εκπομπές της αερίων θερμοκηπίου αυξάνονται

Η Microsoft έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συγκεκριμένα, στοχεύει να πετύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, πρόσφατα η εταιρεία ανέφερε μεγάλη αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τις δραστηριότητές της και τα προϊόντα της.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Microsoft αυξήθηκαν κατά 21,5% τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2021, μετά από μικρές μειώσεις το 2020 και το 2019. Η αύξηση οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εκπομπές από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κέντρων δεδομένων και την κατασκευή συσκευών όπως το Xbox και το tablet Surface, καθώς και από την ενέργεια που εκτιμά η Microsoft ότι καταναλώνουν τα προϊόντα της όταν χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές.

Η Microsoft προσπάθησε να δείξει ότι με το κατάλληλο πλάνο και επαρκή χρηματοδότηση, οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τις καθαρές εκπομπές τους στο μηδέν τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας. Όμως, η αύξηση των εκπομπών της Microsoft αποδεικνύει οι εταιρείες ενδέχεται να δυσκολευτούν να επιτύχουν τους στόχους τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμα, δεδομένου ότι η αύξηση προήλθε από την έντονη ζήτηση για προϊόντα, αποτελεί υπενθύμιση ότι η ισχυρή επιχειρηματική ανάπτυξη μπορεί ενδεχομένως να σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Διαβάστε επίσης: Tα 20 brands με τη γρηγορότερη ανάπτυξη το 2021

Θεωρητικά, τα τεράστια κέρδη της Microsoft τής δίνουν τα μέσα για να επιτύχει τους στόχους της. Η εταιρεία είχε επιτυχία στη μείωση των εκπομπών από τις δικές της δραστηριότητες και από την ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί αυτές τις δραστηριότητες, γνωστές ως Scope 1 και Scope 2 στην βιομηχανική ορολογία. Οι εκπομπές αυτές μειώθηκαν κατά 17% τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο, και με μεγαλύτερες αγορές καθαρής ενέργειας και μέτρα αποδοτικότητας, η εταιρεία στοχεύει να μειώσει αυτές τις εκπομπές σχεδόν στο μηδέν μέχρι το 2025.

Πολύ πιο δύσκολη είναι η μείωση των εκπομπών Scope 3, δηλαδή αυτών που προέρχονται από τις αλυσίδες εφοδιασμού μιας εταιρείας και τους πελάτες της. Οι εκπομπές Scope 3 της Microsoft είναι σχεδόν 50 φορές μεγαλύτερες από τις εκπομπές Scope 1 και 2 μαζί και αυξήθηκαν κατά 23% το έτος μέχρι τον Ιούνιο, μετά από μικρές μειώσεις τα προηγούμενα έτη. Το άλμα προήλθε από τρεις κύριες πηγές: την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κέντρων δεδομένων, την ενέργεια που καταναλώνεται από τους προμηθευτές και την ενέργεια που δαπανάται κατά τη χρήση των συσκευών από τους πελάτες, η οποία διογκώθηκε καθώς η πανδημία οδήγησε στη χρήση του Xbox.

Η Microsoft πάντως παραμένει αισιόδοξη δηλώνοντας ότι μπορεί να επιτύχει τις δεσμεύσεις της χωρίς καμία αλλαγή μέχρι το 2030, μειώνοντας τις εκπομπές και χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέτρων για την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Στοχεύει να μειώσει περισσότερο από το μισό τις εκπομπές Scope 3 μέχρι το 2030, καθώς εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την κατασκευή και για να καταστήσει τις συσκευές της πιο ενεργειακά αποδοτικές.

Ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων θα είναι η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών απομάκρυνσης του άνθρακα, οι οποίες επί του παρόντος λειτουργούν σε μικρή κλίμακα και είναι ακριβές. Η αναδάσωση είναι προς το παρόν η κύρια μέθοδος απομάκρυνσης άνθρακα της Microsoft. Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει συμβόλαια για 2,5 εκατομμύρια τόνους αφαίρεσης άνθρακα, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 18% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά το έτος μέχρι τον Ιούνιο.

Ακόμα, η Microsoft έχει ως απαίτηση από τους προμηθευτές της να αναφέρουν τις εκπομπές τους. Επί του παρόντος, έχει δεδομένα από πάνω από το 87% των προμηθευτών, με την πλειονότητα αυτών να συμπεριλαμβάνεται στην αναφορά για την καταγραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Microsoft δραστηριοποιείται ενεργά στην προώθηση των στόχων της για το κλίμα πέρα από τις δικές της επιχειρήσεις. Πρόσφατα επίσης, ανέφερε ότι δεν θα εκτελεί πλέον εξειδικευμένες εργασίες για ενεργειακές εταιρείες που εμπλέκονται στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, εκτός εάν έχουν στόχο το “καθαρό μηδέν”. Ο όρος σημαίνει ότι δεν θα έχουν καθόλου εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνολικά. Παράλληλα, οι πρόσφατες διαταραχές στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν μια ακόμα ένδειξη για την ανάγκη επιτάχυνσης της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: H IBM θα προσφέρει δωρεάν τεχνολογική στήριξη σε οργανισμούς εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Η Microsoft είναι η πρώτη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που υποβάλλει φέτος έκθεση σχετικά με την πρόοδο των προσπαθειών της για βιωσιμότητα. Η Apple, η Google και η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, έχουν ως στόχο να μηδενίσουν τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Το Amazon, το οποίο διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο διανομής και πολύ πιο εκτεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού, έχει ως στόχο το 2040 να κάνει το ίδιο. Φυσικά, οι στόχοι αυτοί αποτελούν πρόκληση για όλες τις εταιρείες.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.