22 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Οι καταναλωτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για αγαθά αναγεννητικής γεωργίας

5 MIN READ

Έρευνα | Οι καταναλωτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για αγαθά αναγεννητικής γεωργίας

Έρευνα | Οι καταναλωτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για αγαθά αναγεννητικής γεωργίας

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με την έννοια της αναγεννητικής γεωργίας σε σχέση με άλλες μεθόδους παραγωγής τροφίμων. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για τις μάρκες που την υποστηρίζουν.

Η αναγεννητική γεωργία είναι μια προσέγγιση διατήρησης και αποκατάστασης των συστημάτων διατροφής και γεωργίας. Επικεντρώνεται στην αναγέννηση του επιφανειακού εδάφους, στην αύξηση της βιοποικιλότητας, στη βελτίωση του κύκλου του νερού, στην ενίσχυση του οικοσυστήματος, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην ενίσχυση της υγείας και της ζωτικότητας του εδάφους των γεωργικών καλλιεργειών μέσω της μείωσης του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος. Καθώς βελτιώνεται η υγεία του εδάφους, οι απαιτήσεις μπορεί να μειωθούν και οι αποδόσεις των καλλιεργειών μπορεί να αυξηθούν, καθώς τα εδάφη γίνονται πιο ανθεκτικά απέναντι σε ακραίες καιρικές συνθήκες και φιλοξενούν λιγότερα παράσιτα και παθογόνα. Η αναγεννητική γεωργία είναι σχεδόν η μόνη διαθέσιμη τεχνολογία που λειτουργεί σήμερα για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που βρίσκονται ήδη στην ατμόσφαιρα, κυρίως μέσω της καλλιέργειας και της φροντίδας των δασών και των μόνιμων πολυετών βοσκοτόπων και λιβαδιών.

Η πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (IFIC) που διεξήχθη σε 1.000 ενήλικες από τις ΗΠΑ κατέδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς έχουν ακούσει για τη βιολογική γεωργία, την εναλλαγή καλλιεργειών και τη βιώσιμη γεωργία. Λιγότεροι, ωστόσο, ήταν εξοικειωμένοι με όρους όπως η υγεία του εδάφους (33%) και η αναγεννητική γεωργία (19%). Σημειώνεται επίσης ότι οι απόφοιτοι πανεπιστημίου και τα άτομα που κερδίζουν πάνω από 80.000 δολάρια ετησίως είναι αυτοί που έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακούσει για την αναγεννητική γεωργία.

Αυτό δείχνει σίγουρα ότι οι καταναλωτές πρέπει να εκπαιδευτούν με διαφάνεια σχετικά με την έννοια αυτών των όρων. Έτσι, θα έχουν την απαραίτητη γνώση όταν οι αγρότες και οι μάρκες επιδιώκουν να συνδεθούν μαζί τους ενημερώνοντάς τους σχετικά με το γιατί χρησιμοποιούνται αυτές οι πρακτικές, πώς ωφελούν την παραγωγή τροφίμων και πώς αυτό συνδέεται με τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Οι αντιλήψεις των καταναλωτών

Στο πλαίσιο της έρευνας, δόθηκε στους ερωτηθέντες ένας ορισμός της αναγεννητικής γεωργίας ως “γεωργίας που στοχεύει στην αποκατάσταση και διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων θρεπτικών συστατικών και μικροοργανισμών στο έδαφος”. Ο στόχος ήταν να αξιολογηθεί η αντίληψη του κοινού για τις πρακτικές γεωργίας και κατανάλωσης.

Έπειτα, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν ποιες πρακτικές έχουν τον πιο ευεργετικό αντίκτυπο στη γη που καλλιεργούνται τα τρόφιμα. Οι δύο πιο κοινές απαντήσεις περιλάμβαναν την περιβαλλοντικά βιώσιμη γεωργία (40%) και τα τρόφιμα και ποτά που παρασκευάζονται από πρώτες ύλες χωρίς φυτοφάρμακα (35%), ενώ έπειτα ακολουθούσαν τα προϊόντα που καλλιεργούνται με αναγεννητική γεωργία (30%).

Όταν ρωτήθηκαν για τις δύο κορυφαίες πρακτικές για την ανθρώπινη υγεία, οι πιο κοινές απαντήσεις ήταν η επιλογή προϊόντων που παρασκευάζονται χωρίς φυτοφάρμακα (45%) και τα προϊόντα χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς(25%). Έπειτα ακολουθούν τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “βιολογικά” (20%) και, τέλος, αυτά που καλλιεργούνται με τη χρήση αναγεννητικής γεωργίας (20%).

Πάνω από 1 στους 3 ερωτηθέντες (36%) θεωρεί τα τρόφιμα που καλλιεργούνται με τη χρήση αναγεννητικής γεωργίας πιο θρεπτικά, αλλά δεν είναι απαραίτητα πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τα πρόσθετα οφέλη. Περίπου το 66% δήλωσε ότι θα επέλεγε ένα συνηθισμένο δημητριακό πρωινού αντί μιας ακριβότερης έκδοσης με την ένδειξη αναγεννητικής γεωργίας. Αυτό βρίσκεται σε συμφωνία με τα συνήθη ευρήματα ερευνών για τα τρόφιμα και την υγεία, οι οποίες διαπιστώνουν ότι η γεύση, η τιμή και η ευκολία είναι οι κορυφαίοι παράγοντες αγοράς, ενώ η περιβαλλοντική βιωσιμότητα ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης: Οι υψηλές τιμές των healthy προϊόντων εμποδίζουν τους καταναλωτές να ακολουθήσουν τη διατροφή που επιθυμούν

Εταιρείες που προωθούν την αναγεννητική γεωργία

Μπορεί η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την ολιστική διαχείριση της γης να υστερεί ακόμη, αλλά οι γίγαντες της βιομηχανίας τροφίμων προχωρούν με δεσμεύσεις για την αναγεννητική γεωργία. Ο στόχος τους είναι να αντιμετωπίσουν την κρίση της βιωσιμότητας και να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις για μείωση του άνθρακα.

Η General Mills προωθεί την ολιστική, βασισμένη σε αρχές προσέγγιση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικοσυστημάτων και της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων σε ένα εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Ακόμα, πέρυσι, η PepsiCo ανακοίνωσε ότι αναμένεται να εξαλείψει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας υιοθετώντας αυτές τις φιλικές προς τον πλανήτη πρακτικές σε 7 εκατομμύρια στρέμματα.

Διαβάστε επίσης: Το νέο πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας βαμβακιού της Ralph Lauren

Επιπλέον, η μάρκα ρυζιού και καρυκευμάτων Knorr της Unilever ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει 50 έργα για την εφαρμογή της αναγεννητικής γεωργίας σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της, τα οποία θα αφορούν το 80% των βασικών συστατικών της, μέχρι το 2026. Η Nestlé, ομοίως, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1,29 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να υποστηρίξει και να επιταχύνει τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της. Άλλες μεγάλες εταιρείες που επιδιώκουν την αναγεννητική γεωργία είναι οι Cargill, Danone, Hormel, Land O’ Lakes και Walmart.

Αυτή η μαζική κίνηση των κολοσσών καταναλωτικών προϊόντων προς την αναγεννητική γεωργία καταδεικνύει πόσες ευκαιρίες βλέπουν στην ανταπόκριση στις ανησυχίες των καταναλωτών για τη βιωσιμότητα του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.