23 Απρ 2024
READING

Μarks & Spencer, Asos και άλλες εταιρείες σε πρωτοβουλία για προσφορά εργασίας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία

5 MIN READ

Μarks & Spencer, Asos και άλλες εταιρείες σε πρωτοβουλία για προσφορά εργασίας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία

Μarks & Spencer, Asos και άλλες εταιρείες σε πρωτοβουλία για προσφορά εργασίας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους έχουν αφήσει να εισέλθουν χωρίς Visa για τρία χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, προς το παρόν μόνο Ουκρανοί πρόσφυγες με οικογενειακούς δεσμούς εντός της χώρας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για Visa στο πλαίσιο του προγράμματος Ukraine Family Scheme.

Ωστόσο, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος με την ονομασία Homes for Ukraine, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να ορίσουν ένα συγκεκριμένο άτομο ή μια οικογένεια που θα μείνει μαζί τους χωρίς ενοίκιο ή σε άλλο ακίνητο για τουλάχιστον έξι μήνες. Στους πρόσφυγες θα δοθεί τριετής άδεια παραμονής, με δικαίωμα εργασίας και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες.

Τώρα, μια ομάδα περισσότερων από 45 μεγάλων επιχειρήσεων πιέζει την κυβέρνηση ακόμα περισσότερο να διευκολύνει όσους εκδιώχθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας ώστε να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι βρετανικές επιχειρήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν τη δυσχερή θέση των Ουκρανών προσφύγων που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη χώρα τους, προσφέροντας θέσεις εργασίας και υποστήριξη για την έκδοση Visa. Παράλληλα, μεγάλες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία, στέγαση και βοήθεια για απόκτηση Visa. Οι Marks & Spencer, Asos, Lush και Tesco είναι μόνο μερικές από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.

Διαβάστε επίσης: OK! Anytime Markets: Δωρεά τροφίμων για την Ουκρανία

Το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη είναι ακόμα ασαφείς. Πάντως, ο στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, όχι μόνο να βρουν δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στέγη και να αποκτήσουν γλωσσικές δεξιότητες.

Βέβαια, η πρωτοβουλία αυτή δεν φαίνεται να βασίζεται αποκλειστικά σε αλτρουιστικά κίνητρα. Πολλές βρετανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως η πανδημία του Covid-19 και το Brexit. Έτσι, είναι προς το συμφέρον τους να καλύψουν τις εκκρεμείς κενές θέσεις εργασίας βοηθώντας παράλληλα τους πρόσφυγες και δημιουργώντας μια αμοιβαία επωφελή συνθήκη. Και πάλι όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η διάθεση των εταιρειών να βοηθήσουν, καθώς και η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής για το μέλλον των προσφύγων.Τονίζεται επίσης ότι, αν και η τρέχουσα εστίαση της πρωτοβουλίας αυτής είναι να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, σε έναν ιδανικό κόσμο το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλους τους πρόσφυγες ανεξαρτήτως προέλευσης.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επικριθεί επειδή δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Όμως, τώρα φαίνεται να κινείται ενεργά προσφέροντας άμεση και πρακτική βοήθεια με όλες αυτές τις θέσεις εργασίας. Γενικότερα, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι για να εξισορροπήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια και ταυτόχρονα να επιτρέψει την άφιξη σε όσους έχουν ανάγκη, δέχεται Ουκρανούς με έγκυρα διαβατήρια.

Ο εταιρείες που συμμετέχουν

Η Marks & Spencer, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία, δήλωσε απολύτως δεσμευμένη να στηρίξει τους Ουκρανούς πρόσφυγες τόσο μέσω ανθρωπιστικών προγραμμάτων όσο και μέσω θέσεων εργασίας. Μάλιστα, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος.

Η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας Asos, η οποία επίσης συμμετέχει στην πρωτοβουλία, δήλωσε ότι ήδη κάνει προσλήψεις για πολλές θέσεις μηχανικών τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς γνωρίζει ότι η Ουκρανία διαθέτει ισχυρές δεξιότητες σε αυτόν τον τομέα. Ακόμα, σκοπεύει να διερευνήσει ευκαιρίες στα κέντρα διανομής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και αλλού στην Ευρώπη. Η Asos αναμένει ότι ο αριθμός των θέσεων θα είναι διψήφιος στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έχει ήδη ουκρανικό εργατικό δυναμικό στην Πολωνία, οπότε θα υπάρχουν ευκαιρίες για τους πρόσφυγες και εκεί.

Η επιχείρηση καλλυντικών υψηλής ποιότητας Lush δήλωσε ευτυχής να δεχτεί πρόσφυγες για οποιαδήποτε θέση, ακόμη και για εκείνες που συνήθως προκηρύσσει μόνο για εσωτερικούς υποψηφίους. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων της εταιρείας θα συναντηθούν με τη φιλανθρωπική οργάνωση Refugee Council σύντομα για να συζητήσουν σχετικά με τις πιθανές ευκαιρίες που υπάρχουν σε όλη την επιχείρηση. Η Lush, ακόμα, προσλαμβάνει προγραμματιστές ιστοσελίδων και άλλους τεχνολογικούς ρόλους, σχεδιαστές, θεραπευτές σπα και βοηθούς αποθήκης και λιανικής πώλησης.

Στην κοινοπραξία συμμετέχoυν ακόμα οι μεγάλες εταιρείες προσλήψεων Robert Walters και Impellam Group, όπως και η εταιρεία λογισμικού Unit4 και η Portman Dental Group. Υπάρχουν επίσης εταιρείες που δεν συνδέονται με την πρωτοβουλία αλλά σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν θέσεις εργασίας σε πρόσφυγες. Μερικές από αυτές είναι η Tesco, η Sainsbury’s, η Morrisons και η Co-op.

Η Tesco δήλωσε ότι έχει διαθέσει 1.400 θέσεις εργασίας για πρόσφυγες στην κεντρική ευρωπαϊκή επιχείρησή της. Ακόμα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε διαφορετικούς ρόλους, από κρεοπώλες και ιχθυοπώλες μέχρι προσωπικό των καταστημάτων και υπαλλήλους των αποθηκών. Ακόμα Ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Vodafone δήλωσε ότι προσφέρει ευκαιρίες σε Ουκρανούς σε όλη την Ευρώπη και τους βοηθά επίσης να αποκτήσουν Visa. Ακόμα, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να προσφέρει δωρεάν συνδεσιμότητα σε 200.000 πρόσφυγες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ουκρανία μέσω της πρωτοβουλίας charities.connected.

Διαβάστε επίσης: To Airbnb θα φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

Στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ότι από τις 28 Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία πλατφόρμα γαι την καταγραφή των προσφύγων, όπου όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι ασύλου θα μπορούν να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταγραφή τους. Σε ειδική ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας, θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τόσες πολλές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να διευκολύνουν όλους αυτούς τους ανθρώπους που εκδιώχθηκαν. Παράλληλα, προκαλεί την αισιοδοξία ότι πλέον οι άνθρωποι ίσως έχουν αντιληφθεί την αβεβαιότητα που δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες της Ουκρανίας, αλλά και όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους και εύκολα στο μέλλον κάποιο άλλο έθνος ενδεχομένως να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Είναι ξεκάθαρο ότι σε τόσο δύσκολες στιγμές οι άνθρωποι πρέπει να συσπειρώνονται και να προσφέρουν όλη την δυνατή στήριξη ο ένας στον άλλον ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.