Οι εργαζόμενοι που έφυγαν από το γραφείο στην αρχή της πανδημίας και πέρασαν σε καθεστώς τηλεργασίας έχουν εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες, προσδοκίες και ανάγκες, σύμφωνα με τον δεύτερο ετήσιο δείκτη εργασιακών τάσεων της Microsoft.
Η συνέχεια της περσινής έκθεσης – η οποία χάρισε στη Microsoft μια θέση στη λίστα με τις 10 πιο καινοτόμες εταιρείες στον τομέα της επιστήμης των δεδομένων του Fast Company – συνδυάζει πληροφορίες από περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους σε 31 χώρες και τρισεκατομμύρια ανώνυμα σημεία δεδομένων από τα προϊόντα της στον χώρο εργασίας. Τα ευρήματα δίνουν την εικόνα ενός εργατικού δυναμικού που δίνει προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία του έναντι των εργασιακών επιτευγμάτων, απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία και είναι πιο πρόθυμο να αλλάξει εργοδότη για να πάρει αυτό που θέλει από την εργασία του.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, το 53% των εργαζομένων βάζει πλέον την υγεία και την ευημερία του πάνω από την εργασία. Από το 18% των ερωτηθέντων που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους πέρυσι, τα τρία κορυφαία κίνητρα ήταν η ευεξία, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η ευελιξία.
Οι περισσότεροι εργοδότες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες προσδοκίες, ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στα διευθυντικά στελέχη. Για παράδειγμα, το 73% των εργαζομένων επιθυμεί να συνεχιστεί η ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας, ωστόσο το 50% των διευθυντών επιχειρήσεων σχεδιάζει να επαναφέρει τους υπαλλήλους στο γραφείο με πλήρη απασχόληση. Ως αποτέλεσμα, το 54% των διευθυντών αισθάνεται ότι τα σχέδιά τους δεν έχουν επαφή με τις προσδοκίες των εργαζομένων.
Δύο χρόνια απομακρυσμένης εργασίας έχουν διαψεύσει την προηγούμενη αντίληψη ότι τα γραφεία είναι το μόνο μέρος όπου οι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 38% των εργαζομένων που εφαρμόζουν το υβριδικό μοντέλο δηλώνει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι να γνωρίζει πότε και γιατί πηγαίνει στο γραφείο, και το 51% θέλουν να δουλεύουν πλήρως εξ αποστάσεως μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι ερωτηθέντες παραπονέθηκαν επίσης ότι πολλοί επιστρέφουν στο γραφείο μόνο και μόνο για να περάσουν τις μέρες τους σε εικονικές συναντήσεις.
Αυτό φανερώνει ότι είναι πραγματικά σημαντικό για τους εργοδότες να είναι πολύ πιο σαφείς σχετικά με το πότε και γιατί πρέπει να έρχονται οι εργαζόμενοι στο γραφείο, ενώ οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται δια ζώσης πρέπει να έχουν σημασία και να έχει νόημα το να γίνουν με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς, επί του παρόντος, μόνο το 28% των εργοδοτών έχουν δημιουργήσει ομαδικές συμφωνίες για να καθορίσουν νέους κανόνες. Το θετικό είναι ότι η έρευνα έδειξε ότι το 54% των εργοδοτών επανασχεδιάζουν τους χώρους των γραφείων ώστε να είναι πιο φιλικοί προς τους εργαζόμενους που ακολουθούν το υβριδικό μοντέλο.
Διαβάστε επίσης: Η Microsoft ζητά από τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στο γραφείο
Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι δεσμοί με τους συναδέλφους που άνηκαν στις άμεσες ομάδες εργασίας ενισχύθηκαν, ενώ οι πιο περιστασιακές σχέσεις παράκμασαν, ανάλογα με τη συχνότητα και τη διάρκεια των εικονικών αλληλεπιδράσεων. Το 58% των υβριδικών εργαζομένων έχει θετικές σχέσεις με τα άμεσα μέλη της ομάδας, σε σύγκριση με το 50% των απομακρυσμένων εργαζομένων.
Η Microsoft έχει ήδη ενσωματώσει αυτά τα ευρήματα στην κουλτούρα του χώρου εργασίας και στις υβριδικές πολιτικές της. Για παράδειγμα, η εταιρεία επιτρέπει στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της να εργάζεται εξ αποστάσεως έως και το 50% του χρόνου χωρίς να ζητά άδεια από τον προϊστάμενό του. Κάθε εργαζόμενος θα συναντηθεί επίσης με τους διευθυντές του αυτοπροσώπως για να συζητήσουν αυτές τις αλλαγές πολιτικής και να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους.
Ένα πράγμα από την έρευνα είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που ήμασταν στις αρχές του 2020. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αφήσει ένα μόνιμο αποτύπωμα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ορίζουν τον ρόλο της εργασίας στη ζωή τους. Η πρόκληση για κάθε οργανισμό είναι να ανταποκριθεί στις μεγάλες νέες προσδοκίες των εργαζομένων, εξισορροπώντας παράλληλα τα επιχειρηματικά αποτελέσματα σε μια απρόβλεπτη οικονομία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.