21 Δεκ 2024
READING

Τα brands επενδύουν στην εκπαίδευση | Η PepsiCo καλύπτει δίδακτρα για 100.000 εργαζoμένους

4 MIN READ

Τα brands επενδύουν στην εκπαίδευση | Η PepsiCo καλύπτει δίδακτρα για 100.000 εργαζoμένους

Τα brands επενδύουν στην εκπαίδευση | Η PepsiCo καλύπτει δίδακτρα για 100.000 εργαζoμένους

H PepsiCo ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στους πάνω από 100.000 εργαζομένους της στις ΗΠΑ τη δυνατότητα πανεπιστημιακών σπουδών, καλύπτοντας τα έξοδα στο σύνολό τους, από τα δίδακτρα μέχρι τα βιβλία.

Πρόκειται για μια κίνηση που διαγράφει σαφώς μια τάση μεταξύ των μεγάλων εταιρειών το τελευταίο διάστημα, να προσφέρουν κίνητρα και προνόμια στους υπαλλήλους τους να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν, ώστε όχι μόνο να αναβαθμίσουν το εργατικό τους δυναμικό, αλλά και να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους καλύτερους, σε μια αγορά, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, που δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες της σε εργαζομένους.

Και φαίνεται ότι η επένδυση που κάνουν οι μεγάλες εταιρείες αξίζει, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία έρυνας του Manufacturing Institute’s Center for Manufacturing Research, οι νέοι κάτων των 25, που πρόσφατα έχουν μπει στην αγορά εργασίας στον τομέα της παραγωγής, αναζητούν πράγματι ευκαιρίες να εξελιχθούν και να εμπλουτίσουν τα προσόντα τους, δηλώνοντας, σε ποσοστό άνω του 50%, ότι επιλέγουν να μείνουν σε εργοδότες που προσφέρουν εκπαίδευση και εξέλιξη.

Από την άλλη, η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι υπάλληλοι της πρώτης γραμμής δεν είναι τόσο ευχαριστημένοι με τα προγράμματα που τους προσφέρουν οι εταιρείες τους, σε αντίθεση με τα ανώτερα στελέχη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κατασκευαστές θα πρέπει να παρέχουν τα μέσα τους διευθυντές των υπαλλήλων της πρώτης γραμμής, ώστε να μπορούν να στηρίξουν τους εργαζόμενους.

Γιατί, όπως εξηγούν, οι εργαζόμενοι που χρειάζονται περισσότερο την εκπαίδευση είναι και εκείνοι που είναι πιο δύσκολο να τη λάβουν, κατά βάση επειδή δεν έχουν χρόνο, καθώς ως χαμηλόμισθοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν περισσότερο. Δεν αρκεί δηλαδή μια εταιρεία απλώς να προσφέρει αυτήν την ευκαιρία της εκπαίδευσης, πρέπει να δημιουργήσει και τη δυνατότητα σε έναν «φτωχό σε χρόνο» εργαζόμενο να την εκμεταλλευτεί. Και σε μια αγορά εργασίας όπου οι εργαζόμενοι πλήττονται από το burn-out, είναι αναγκαίο οι ευκαιρίες εκπαίδευσης να αξίζουν πραγματικά τον κόπο, να προσφέρουν όντως εξέλιξη στους υπαλλήλους.

Πάντως, είναι σίγουρα θετική η στάση όλο και περισσότερων μεγάλων εταιρειών, με αυτές τις πρωτοβουλίες που εξελίσσουν τόσο τις ίδιες όσο και τους εργαζόμενους. Και η εκπαίδευση μπορεί να γίνει μέσα από διαφορετικά προγράμματα και συνεργασίες. Βλέπουμε, για παράδειγμα, τη Marks & Spencer να δημιουργεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης μέχρι και επιπέδου 7, που ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό, στην επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα του λιανεμπορίου, τεχνολογίες που θέλει εξάλλου και η ίδια να εισαγάγει στην επιχείρηση. Επίσης, συμμετέχει στον οργανισμό βρετανικών επιχειρήσεων Future.Now, που εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι οργανωθούν τέτοια προγράμματα εκπαίδευσης.

Επίσης στην Ευρώπη, o όμιλος πολυτελών ειδών LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), θέλοντας ουσιαστικά να εξασφαλίσει το δικό του μέλλον, ανακοίνωσε πέρυσι 25.000 προσλήψεις ατόμων κάτω των 30, που θα μαθητεύσουν και θα εκπαιδευτούν δίπλα σε ανώτερα στελέχη και τεχνίτες του ομίλου, δημιουργώντας την επόμενη παραγωγική γενιά του.

Και στις ΗΠΑ, ευκαιρίες για εκπαίδευση με κάλυψη διδάκτρων, μεταξύ άλλων, προσφέρουν αρκετά μεγάλα brands, από το Dollywood της Dolly Parton, που θα καλύπτει το 100% των εξόδων (δίδακτρα και βιβλία) για όποιον από τους 11.000 εργαζομένους του θέλει να προχωρήσει στις σπουδές του, μέχρι τα Starbucks, που εδώ και χρόνια προσφέρουν πρόσσβαση στο online Bachelor του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, καλύπτοντας τα διδακτρα· και από τη Walmart, που συνεργάζεται με έξι πανεπιστήμια, πληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των διδάκτρων για τους εργαζόμενους, μέχρι την Disney, που καλύπτει για τους ωρομίσθιους υπαλλήλους της το 100% των διδάκτρων σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.

Στην περίπτωση του κολοσσού PepsiCo, η πρωτοβουλία του πραγματοποιείται μέσα από συνεργασία με την Guild Education, μια εταιρεία που οργανώνει προγράμματα εκπαιδευτικής ενίσχυσης για εταιρείες, και που μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει συνεργασίες, πέρα από την PepsiCo, και με μεγάλα άλλα brands, όπως η Kohl’s και η Hilton. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Guild, η εκπαίδευση και το άνοιγμα νέων δρόμων σε μια καριέρα είναι ο κρίκος που λείπει από το «κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών και υπαλλήλων».

Τώρα, οι εταιρείες το συνειδητοποιούν και προσπαθούν να ενεργοποιηθούν ώστε να στηρίξουν τις ομάδες τους, να δημιουργήσουν στενότερες σχέσεις με τους εργαζόμενους, να τους βοηθήσουν να εξελιχθούν, για να εξελιχθούν και οι ίδιες μαζί τους, και να εξασφαλίσουν το ιδανικό εργατικό δυναμικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.