24 Νοέ 2024
READING

Η σημασία του Age-Tech για το μέλλον μιας γενιάς

4 MIN READ

Η σημασία του Age-Tech για το μέλλον μιας γενιάς

Η σημασία του Age-Tech για το μέλλον μιας γενιάς

Τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία μάς υποχρέωσε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους συγγενείς μας μόνο μέσα από οθόνες, θυσιάζοντας το να τους δούμε από κοντά για την ασφάλειά τους. Η πανδημία, η οποία επιτάχυνε τόσο την ψηφιοποίηση και έκανε απαραίτητη τη χρήση του διαδικτύου για σχεδόν τα πάντα, ανέδειξε τα τρωτά σημεία των ηλικιωμένων ανθρώπων. Είναι εμφανές ότι η τεχνολογική κοινότητα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο “age-tech “.

Στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες είχαν λιγότερες πιθανότητες από τους νεότερους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία γενικά, τους υπολογιστές και τον Παγκόσμιο Ιστό. Η σχέση μεταξύ της ηλικίας και της υιοθέτησης της τεχνολογίας διαταράσσεται από τις γνωστικές ικανότητες, την αποτελεσματικότητα των υπολογιστών και το άγχος των ηλικιωμένων χρηστών. Πολλοί ηλικιωμένοι, δηλαδή, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την κλασική μορφή της τεχνολογίας, ενώ έχουν και ιδιαίτερες ανάγκες.

Το Age-Tech είναι ένα αναδυόμενο υποσύνολο του τομέα HealthTech – των Τεχνολογιών Υγείας -,  που επικεντρώνεται στην τεχνολογία και την καινοτομία για τη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων. Το Age-Τech δεν είναι ένας εξειδικευμένος τομέας, καθώς οι ηλικιωμένοι πληθυσμοί δεν περιορίζονται σε λίγες χώρες ούτε αφορούν μια μειονότητα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1 στους 6 ανθρώπους θα είναι ηλικίας 60 ετών και άνω έως το 2030, ενώ ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω αναμένεται να τριπλασιαστεί μεταξύ 2020 και 2050, σε 426 εκατομμύρια.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, η παγκοσμιοποίηση, οι τεχνολογικές εξελίξεις (π.χ. στις μεταφορές και τις επικοινωνίες), η αστικοποίηση, η μετανάστευση και οι μεταβαλλόμενες έμφυλες νόρμες επηρεάζουν τη ζωή των ηλικιωμένων με άμεσους και έμμεσους τρόπους. Η δημόσια υγεία πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτές τις τρέχουσες και προβλεπόμενες τάσεις και να διαμορφώνει ανάλογα τις πολιτικές.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν αρχίσει να αξιοποιούν τις δυνατότητες αυτού του αυξανόμενου δημογραφικού πληθυσμού, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες για τις υπάρχουσες πλατφόρμες και το υλικό τους. Για παράδειγμα, η Amazon εγκαινίασε επίσημα το Alexa Together, το οποίο μετατρέπει τις συσκευές Alexa σε εργαλεία για τους φροντιστές. Τα χαρακτηριστικά του επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν με τους οικείους τους, να έχουν πρόσβαση σε μια γραμμή έκτακτης ανάγκης, να γίνεται ανίχνευση πτώσης για τα μέλη της οικογένειας, ενώ παρέχει, επίσης, μια επιλογή απομακρυσμένης βοήθειας για τη διαχείριση των ρυθμίσεων της συσκευής και μια ροή δραστηριότητας ώστε τα μέλη της οικογένειας να μπορούν να δουν αν κάποιος ήταν λιγότερο δραστήριος από ότι συνήθως. Παράλληλα, η Google ξεκίνησε πέρυσι να δοκιμάζει πιλοτικά μια απλοποιημένη αλληλεπίδραση του Nest Hub Max σε οίκους ευγηρίας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ενοίκους να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι κατά τη διάρκεια του lockdown.

Αυτό, ωστόσο, που είναι πιο ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό, είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις που εστιάζουν στο age-tech και αναπτύσσουν τεχνολογία για ηλικιωμένους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να γεράσουν άνετα στο σπίτι τους χωρίς να χρειαστεί να μετακομίσουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Μεταξύ πολλών άλλων, ένα παράδειγμα είναι η FallCall Solutions, η οποία αναπτύσσει εφαρμογές για το Apple Watch και wearables, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων, για να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας και άλλους φροντιστές να ελέγχουν τους ηλικιωμένους χρήστες.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν επίσης τις ανάγκες των φροντιστών. Η εξουθένωσή τους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, η Homage διευκολύνει τους οικείους να εντοπίσουν βοηθητικό προσωπικό αξιολογώντας τους φροντιστές και ταιριάζοντάς τους με τους ασθενείς, ενώ δημιουργεί ένα προφίλ για κάθε φροντιστή και συνεργάζεται επίσης με νοσηλευτές για να αξιολογήσει αν είναι σε θέση να εκτελούν βασικές εργασίες, όπως τεχνικές χειροκίνητης μεταφοράς. Όλα αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται από τη μηχανή αντιστοίχισης, η οποία καθιστά τη διαδικασία εύρεσης φροντιστών ταχύτερη για τις οικογένειες και τους ασθενείς.

Στην Ελλάδα, υπάρχει το grandmama.gr, πρωτοπόρο σε υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων στο σπίτι καθώς και το μεγαλύτερο δίκτυο φροντιστών σε όλη την Ελλάδα, το οποίο λανσάρει μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους συγγενείς, από το σπίτι ή το γραφείο τους, 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, να αναζητούν ανάμεσα σε χιλιάδες αξιόπιστα προφίλ, το καταλληλότερο για τη φροντίδα των αγαπημένων τους.

Οι μεταβαλλόμενες οικογενειακές δομές σημαίνουν ότι οι ηλικιωμένοι σε όλο τον κόσμο έχουν απομονωθεί όλο και περισσότερο, και αυτό είναι δύσκολο για την τεχνολογία να το διορθώσει. Παρόλ’ αυτά υπάρχουν εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν κάτι και για αυτό, όπως η Papa, μια πλατφόρμα παροχής βοήθειας και συντροφιάς για ηλικιωμένους κατά παραγγελία, η οποία δείχνει ότι η αντιμετώπιση της μοναξιάς των ηλικιωμένων μπορεί να μεταφραστεί σε ένα πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό μοντέλο.

Όλοι αξίζουν να φτάσουν στο τέλος της ζωής τους όχι μόνο με ασφάλεια, αλλά και με άνεση και αξιοπρέπεια, και η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για την αλλαγή της κοινωνικής δυναμικής που θέλει τους ανθρώπους που γερνούν μακριά από τους αγαπημένους τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.