25 Απρ 2024
READING

Μπορεί το Shopflix να απειλήσει το Skroutz;

7 MIN READ

Μπορεί το Shopflix να απειλήσει το Skroutz;

Μπορεί το Shopflix να απειλήσει το Skroutz;

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε την λειτουργία του το Shopflix, η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου η οποία αποτελεί τον νέο “παίκτη” που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες που υπήρχαν στην αγορά μέχρι τώρα.Αυτή την στιγμή το Skroutz είναι κυρίαρχο στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου και η είσοδος του Shopflix μπορεί να απειλήσει αυτή την κυριαρχία.

Δεν θα είναι εύκολο αλλά δεν θα είναι και δύσκολο.Είναι μια “μάχη” που το αποτέλεσμα της θα καθοριστεί από διάφορους παράγοντες και οι δύο πλατφόρμες θα πρέπει να καταφέρουν να επικρατήσουν με στρατηγική, καλό σχεδιασμό και ακόμη καλύτερη υλοποίηση.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2022 έχει για πρώτη χρονιά κάμψη αφού οι συνθήκες στην αγορά είναι δύσκολες και μετά από πάρα πολλά χρόνια εκθετικής ανάπτυξης οι πωλήσεις είναι μειωμένες σε σχέση με το 2021.

Μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου λειτουργεί “ως Google” στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όταν είναι επιτυχημένη λειτουργεί ως σταθερός πόλος σύγκρισης τιμών, αναζήτησης προιόντων, παροχής πληροφοριών για τα προιόντα και βεβαίως ως μια αγορά που πωλούνται προιόντα.

Το Amazon είναι τόσο πολύ επιτυχημένο γιατί δεν είναι μόνο ένας προορισμός αγοράς αλλά και ένας σταθερός και κυρίαρχος πυλώνας που καθορίζει όλη την υπόλοιπη αγορά.Οι αγοραστές ξεκινούν να ψάχνουν προϊόντα σε αυτό, συγκρίνουν και επιβεβαιώνουν τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά και τελικά αγοράζουν.Το Amazon είναι αδιαμφισβήτητα το κυρίαρχο σημείο εκκίνησης της έρευνας αγοράς των καταναλωτών. Από το 2018 το Amazon κυριαρχούσε στην αναζήτηση προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Amazon Jungle Scout για το 2021, το (74%) των καταναλωτών στις ΗΠΑ ξεκινούν την έρευνα αγορά τους από το Amazon.

Είναι τόσο σημαντικό μια πλατφόρμα να κυριαρχεί στην αναζήτηση που ακόμη και το Google έχει αρχίσει και ανησυχεί για αυτή την κυριαρχία του Amazon.Το 2021 αλλά και το 2022 το Google προσπαθεί να βρει τρόπους να επανέλθει σε καλή θέση αφού από το 2019 χάνει κάθε χρόνο μερίδιο στην αναζήτησή προϊόντων.

Σε μεγάλο βαθμό αντίστοιχη συμπεριφορά έχουν και οι αγοραστές στην Ελλάδα με το Skroutz αφού η πλατφόρμα έχει καταγραφεί στην αντίληψη τους πολύ επιτυχημένα.Το Skroutz μετρά σχεδόν 8.000.000 μοναδικούς μηνιαίους επισκέπτες και οι παραγγελίες που πραγματοποιούνται ξεπερνούν τις 40.000 ημερησίως.Αυτοί οι δύο αριθμοί που αποτυπώνουν υψηλή επισκεψιμότητα και χιλιάδες παραγγελίες , αντικατοπτρίζουν πόσο ισχυρή πλατφόρμα είναι και πόσο επηρεάζει την συνολική αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το Skroutz είναι καθιερωμένο, έχει υψηλό επίπεδο διείσδυσης στην αγορά, οι καταναλωτές το γνώρισαν ως μηχανή σύγκρισης τιμών και μεγάλο ποσοστό αναζητήσεων για αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου ξεκινούν η ολοκληρώνονται σε αυτό.

Μπορεί όμως το Shopflix να απειλήσει το Skroutz; Η απάντηση είναι οτι διαθέτει χαρακτηριστικά που του δίνουν τις δυνατότητες να το απειλήσει.

Κεφάλαια

Το Shoflix είναι μια δραστηριότητα της εταιρείας Welcomm του ομίλου Μαρινάκη και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κεφάλαια να επενδυθούν απέναντι στο Skroutz το οποίο έχει υψηλή κερδοφορία αλλά και κεφάλαια να διαθέσει από την είσοδο του fund CVC Capital το οποίο κατέχει τεράστια ρευστότητα ενω έχει το 45% του Skroutz.Πρακτικά και οι δύο εταιρείες έχουν κεφάλαια να διαθέσουν, το Skroutz προστατεύοντας την κερδοφορία του ενώ το Shopflix προσδοκώντας σε αυτή.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο απαιτεί επενδύσεις και χρόνο και η αντίληψη ότι κάποιος ανοίγει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα η μια πλατφόρμα και κερδίζει εύκολα χρήματα είναι πλέον λανθασμένη και ξεπερασμένη.Για να μπορέσει μια πλατφόρμα να έχει κέρδη χρειάζεται χρόνο, άρα κεφάλαια, και αρκεί κάποιος να εξετάσει πόσος χρόνος χρειάστηκε για το Skroutz στην Ελλάδα η αντίστοιχα το Amazon στο εξωτερικό για να είναι βιώσιμα και κερδοφόρα για να αντιληφθεί τα κεφάλαια που απαιτούνται.

Last Mile 

Η παράδοση των ηλεκτρονικών παραγγελιών είναι μέρος της αγοραστικής εμπειρίας και σε αυτό τον τομέα και οι δύο εταιρείες έχουν προετοιμαστεί.Το Skroutz έκανε την είσοδό του στις ταχυμεταφορές μέσω της εξαγοράς της MyJobNow Delivery (SendX) και το τελευταίο διάστημα δοκιμάζει την παράδοση και με την εγκατάσταση lockers δίνοντας στους καταναλωτές που πραγματοποιούν ηλεκτρονικά τις παραγγελίες τους την δυνατότητα να παραλάβουν τα προϊόντα τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν κάποιον courier για να τους τα παραδώσει.

Το Shopflix ξεκίνησε την είσοδο του στην αγορά με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στην Courier Center, μια εταιρεία με παρουσία σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 80 καταστήματα.Η Courier Center είναι μια εταιρεία με σημαντική εμπειρία στην Ελληνική αγορά, διαθέτει τεχνογνωσία και μέγεθος ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.Η Courier Center με την σειρά της έχει συνεργασία με το Clever Point το οποίο διαθέτει 300 σημεία PUDO-Pick Up Drop Off, σημεία στα οποία ο αγοραστής μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του σε κατάστημα στην γειτονιά του.Ένα επιπλέον πλεονέκτημα για το Shopflix είναι η χρήση του δικτύου διανομής Άργος το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί για λογαριασμό του, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες logistics με σοβαρή παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Το last mile θα είναι καθοριστικός παράγοντας που θα επηρεάσει την συνολική αγοραστική εμπειρία και φαίνεται οτι και οι δύο εταιρείες το αντιλαμβάνονται και επενδύουν σε αυτόν.

Brand Awareness

Το Skroutz είναι πολύ δυνατό brand name και η αναγνωρισημοτητά του είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.Έχει πολύ δυνατό όνομα, οι αγοραστές το γνωρίζουν και κυριαρχεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια.Έχει δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή βάση πελατών και συνεργαζόμενων καταστημάτων και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.

Όμως και το Shopflix έχει πολύ ισχυρά όπλα σε αυτό το πεδίο.Ο όμιλος Μαρινάκη διαθέτει πολύ μεγάλα media στην Ελλάδα με εφημερίδες και τηλεοπτικό κανάλι.Εύκολα μπορεί να δημιουργήσει “ρεύμα” με την υποστήριξη των μέσων ώστε να επικοινωνηθεί γρήγορα το νέο εγχείρημα αλλά και να διατηρηθεί στην επικαιρότητα.Ήδη “τρέχει” καμπάνια στην τηλεόραση αλλά και στα υπόλοιπα μέσα και με την σωστή στρατηγική μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει brand.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα για το Shopflix είναι ο Ολυμπιακός και οι φίλαθλοι της ομάδας οι οι οποίοι είναι πολλοί και πιστοί.Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Παναθηναϊκοί δεν θα αγοράζουν από το Shopflix η οτι οι Ολυμπιακοί δεν θα αγοράζουν απο το Skroutz.Αλλα όπως και να έχει η βάση των φιλάθλων του Ολυμπιακού είναι μια τεράστια “δεξαμενή” υποψηφίων πελατών για το Shopflix.

Καταστήματα και Προϊόντα 

Σε αυτό το πεδίο, στα συνεργαζόμενα καταστήματα και στα διαθέσιμα προϊόντα το Skroutz έχει πλεονέκτημα αφού βρίσκεται ήδη πολλά χρόνια στην αγορά και έχει μεγάλο αριθμό καταστημάτων και προϊόντων.Βέβαια αυτό υπό συγκεκριμένες συνθήκες αλλάζει, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων είναι επιχειρηματίες.Εάν τα κίνητρα ένταξης στο Shopflix είναι πιο ελκυστικά απο τα κίνητρα παραμονής στο Skroutz η ισορροπία μπορεί να αλλάξει και το πλεονέκτημα του Skroutz να εξαφανιστεί.

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι

Σε όλα την διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι.Για την ομάδα του Skroutz, έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο Βασίλης Δήμος και ο Γιώργος Αυγουστίδης, τρεις νεαροί τότε μηχανικοί κοντά στα 20 τους, αποφάσιζαν να πειραματιστούν με τις διαδικτυακές υπηρεσίες που αργά αλλά σταθερά είχαν ξεκινήσει να αναπτύσσονται στη χώρα.Η ομάδα του Skroutz έχει τεχνολογική αφετηρία αλλά τα κατάφερε πολύ καλά και επιχειρηματικά.Γνωρίζουν την τεχνολογία και την σημασία που έχει αλλά απέδειξαν ότι και σαν επιχειρηματίες πέτυχαν πολλά και μεγάλα επιτεύγματα, έκανε συμμαχίες, “διάβασαν” τις εξελίξεις και πρόσεξαν οι αλλαγές που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια να έχουν θετικό αντίκτυπο στο business τους.

Από την άλλη η οικογένεια Μαρινάκη έχει σαφώς επιχειρηματική αφετηρία και ο Χ.Καλογεράκης, ο CEO και CoFounder του Shopflix μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στην επιχειρηματική και business πλευρά του εγχειρήματος.Ειδικά ο Χ.Καλογεράκης έχει προηγούμενη εμπειρία απο τη θητεία του ως CEO στο Public και στο marketplace που δημιούργησε εκεί.Γνωρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και την λειτουργία ενός omnichannel μηχανισμού και αυτό ίσως αποδειχθεί πολύ χρήσιμο και απαραίτητο στο μέλλον.

Ο “αγώνας” θα είναι μαραθώνιος και θα απαιτήσει ψυχραιμία, εγρήγορση, διορατικότητα και σωστές επιλογές.Δεν θα είναι εύκολη η επικράτηση για καμία από τις δύο εταιρείες και εάν συμβεί αυτό θα σημαίνει ότι η εταιρεία που “έχασε” έκανε σοβαρό λάθος η λάθη στην στρατηγική της και στην υλοποίηση.Σίγουρα το Skroutz έχει πλεονέκτημα αφού μετρά πολλά και επιτυχημένα χρόνια στην αγορά αλλά η είσοδος του Shopflix δεν είναι αμελητέα και μπορεί να απειλήσει σοβαρά την κυριαρχία του.Θα δούμε σύντομα τα πρώτα δείγματα για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πως πάει ο “αγώνας”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.