22 Νοέ 2024
READING

Η H&M θέλει να κυριαρχήσει στην online αγορά πουλώντας ξένα brands στο site της

4 MIN READ

Η H&M θέλει να κυριαρχήσει στην online αγορά πουλώντας ξένα brands στο site της

Η H&M θέλει να κυριαρχήσει στην online αγορά πουλώντας ξένα brands στο site της

To Η&Μ ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί ευθέως τα μεγάλα επιτυχημένα ηλεκτρονικά marketplaces μόδας, όπως το Asos και το Zalando, εμπλουτίζοντας τα ηλεκτρονικά του καταστήματα και με τρίτα brands.

Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε τον Φεβρουάριο με το site της Σουηδίας, της μητρικής αγορά του H&M, και τώρα προχωρά ομοίως και στην αγορά της Γερμανίας, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει το concept αυτό και σε άλλες χώρες, αλλά και να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο την γκάμα των εξωτερικών brands που προσφέρει. Προς το παρόν, στον ιστότοπο του H&M σε αυτές τις δύο αγορές, στο πλαίσιο αυτού του νέου προγράμματος που ονομάζεται «With Friends», μπορεί να βρει κανείς δεκαπέντε διαφορετικά brands γυναικείας και δεκατρία αντρικής μόδας. Ανάμεσά τους, δημοφιλείς μάρκες όπως οι Eastpack, Crocs, Bufallo, Fila, Superdry, αλλά και Lee, Wrangler και Kangol.

Διαβάστε ακόμα: Πού ποντάρει η H&M στην Ελλάδα

Βέβαια, κάποια μικρότερα brands του H&M Group, όπως το Arket και το & Other Stories, διαθέτουν ήδη εξωτερικές μάρκες, κυρίως παπούτσια και αξεσουάρ, ενώ το ίδιο το H&M, που είναι και το μεγαλύτερο όνομα του ομίλου, πρόσφερε μόνο κάποια εξωτερικά brands ομορφιάς. Ωστόσο, στις αρχές της χρονιάς είχε δείξει τη διάθεσή του να διευρύνει τις δραστηριότητές του, λανσάροντας μια πλατφόρμα για second-hand ρούχα, ξεκινώντας και πάλι από τη Σουηδία, και διαθέτοντας επίσης και εξωτερικά brands, ακόμα και από μεγάλους του ανταγωνιστές όπως το Zara.

Αυτός είναι ένας τρόπος για το H&M να ενισχύσει τις πωλήσεις του, που μπορεί, μετά την πτώση του 2020, το 2021 να ισοφάρισαν εκείνες του προπανδημικού 2019, ωστόσο, αν και η ίδια η εταιρεία αναφέρεται σε μια «δυναμική επαναφορά», αυτή σίγουρα δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο του Zara, που το 2021 ξεπέρασε σε πωλήσεις το 2019 κατά 10%. Εν τω μεταξύ, η ηλεκτρονική παρουσία του H&M ενισχύεται διαρκώς, όπως και των περισσοτέρων retailers, βέβαια, λόγω των συνθηκών, αλλά πλέον ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, με τον πολύ δυνατό Κινέζο παίκτη Shein να αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς· χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ, η εφαρμογή του Shein για ηλεκτρονικές αγορές ξεπέρασε το 2021 σε downloads εκείνη του Amazon. Πάντως, στην αμερικανική αγορά, και το H&M τα πάει καλά, καθώς την ίδια χρονιά αναδείχθηκε η πέμπτη πιο δημοφιλής εφαρμογή.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα fast fashion brands όπως το Zara και η H&M μένουν επίκαιρα το 2022

Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού, φαίνεται ότι το H&M, παραμένοντας ένα ισχυρό brand, αποφασίζει να αλλάξει κατηγορία και να ποντάρει στην ανάπτυξή του όχι ανταγωνιζόμενο αποκλειστικά ως H&M αλλά προσφέροντας μια επιμελημένη γκάμα από brands και προϊόντα, όπως κάνουν τα μεγάλα marketplaces της προσιτής μόδας Asos και Zalando. Ενδεχομένως επιδιώκει έτσι να διευρύνει και το κοινό στο οποίο απευθύνεται, που πλέον από τα εμπλουτισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα H&M θα μπορεί να κάνει πιο πλούσιες αγορές.

Η στρατηγική της ένταξης εξωτερικών brands για ενίσχυση της ανάπτυξης και προσέγγιση ενός μεγαλύτερου κοινού δεν είναι φυσικά νέο ως concept, όσο και αν μεταβάλλει κάπως τον χαρακτήρα του H&M – στην online παρουσία του, τουλάχιστον. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Marks & Spencer, που εμπλουτίζει το τελευταίο διάστημα συνεχώς τα εξωτερικά brands που προσφέρει, κλείνοντας συνεργασίες με σημαντικές μάρκες, ώστε να καλύψει περισσότερες αγορές και να προσελκύσει ένα πιο διευρυμένο κοινό. Στα καλλυντικά συνεργάζεται με την Clinique, στρέφεται σε αθλητικά brands για να καλύψει την άνοδο της τάσης του sportswear, με έμφαση στα γυναικεία ήδη, που αποτελούν τη νέα εστίαση της βιομηχανίας αθλητικών ειδών, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και η συνεργασία με την ELC των παιδικών παιχνιδιών, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια στρατηγική που αποδίδει.

Βέβαια, η περίπτωση του H&M δεν είναι ακριβώς η ίδια, καθώς εδώ μιλάμε μόνο για ηλεκτρονική παρουσία ξένων brands, ενώ η M&S διαθέτει τις μάρκες τρίτων και στα φυσικά της καταστήματα. Δεν είναι σαφές αν ο σουηδικός κολοσσός θέλει ενισχύοντας την online παρουσία του να αντισταθμίσει τη χαμηλή κινητικότητα που έφερε η πανδημία στα φυσικά καταστήματα, πάντως  μοιάζει διατεθειμένος να εξελιχθεί σε έναν δυνατό αντίπαλο των εδραιωμένων multibrand ιστότοπων της κατηγορίας, παίζοντας πια ένα διαφορετικό παιχνίδι. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.