25 Απρ 2024
READING

Γιατί η Volkswagen στρέφεται στην αγορά της Αμερικής

3 MIN READ

Γιατί η Volkswagen στρέφεται στην αγορά της Αμερικής

Γιατί η Volkswagen στρέφεται στην αγορά της Αμερικής

Έμφαση στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, και ιδίως των ΗΠΑ, θέλει να δώσει η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, μετά από μια δύσκολη χρονιά, που βεβαίως ήταν δύσκολη για όλους τους κατασκευαστές, λόγω της έλλειψης σε ημιαγωγούς.

Για τη Volkswagen Group, αυτή η έλλειψη κόστισε μία πτώση 6,3% σε πωλήσεις, αν και τα κέρδη της προ φόρων ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2020, φτάνοντας τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ως αποτέλεσμα της αποδοτικής στρατηγικής της να επικεντρωθεί στα πολυτελή οχήματα, που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, και στη μείωση των εξόδων της.

Τώρα όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί εκ νέου προβλήματα στον κατασκευαστή, κυρίως όσον αφορά τον εφοδιασμό των συστημάτων καλωδίωσης των οχημάτων, γεγονός που ανάγκασε την εταιρεία να αναστείλει την παραγωγή σε κάποια εργοστάσιά της, όπως της Porsche και της Volkswagen. Έτσι, θα δοθεί τώρα έμφαση στην παραγωγή σε περιοχές όπως η Κίνα και η Αμερική, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη διαταραχή στις εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη και να καλυφθούν όσο γίνεται οι υπάρχουσες παραγγελίες.

Μάλιστα, η αυτοκινητοβιομηχανία θέλει όχι μόνο να αναπτυχθεί στην αμερικανική αγορά, αλλά και να αποκαταστήσει τη φήμη της, που έπληξε το σκάνδαλο εκπομών του 2015. Τότε, αποκαλύφθηκε και η Volkswagen παραδέχτηκε ότι σε 11 εκατομμύρια οχήματα με ντίζελ που είχε κατασκευάσει την περίοδο 2008-2015, είχε τοποθετήσει μια ειδική συσκευή, προκειμένου να περάσει τους ελέγχους εκπομπών αερίων ρύπων, ενώ στην πραγματικότητα τα αυτοκίνητα αυτά παρήγαγαν ρύπους που ξεπερνούσαν τα ευρωπαϊκά όρια ασφάλειας τέσσερις φορές. Είχε εκτιμηθεί τότε ότι οι ρύποι από τα οχήματα αυτά που κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη και την Αμερική, είχαν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, και αρκετά αποσύρθηκαν.

Τώρα, όμως, η Volkswagen δηλώνει ότι τα SUV της, μεταξύ των οποίων και ένα ηλεκτροκίνητο, είναι πλέον δημοφιλή στις ΗΠΑ και ότι στόχος είναι να βελτιωθεί περαιτέρω η θέση της στην αμερικανική αγορά.

Δεν πρόκειται βέβαια να είναι τόσο εύκολο, δεδομένου του ανταγωνισμού που θα συναντήσει, κατά κύριο λόγο από την Tesla, που εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής κατασκευαστής ηλεκτροκίνητων στις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, έστω και αν η Ford με το pickup truck της και η General Motors τα πάνε επίσης καλά και φιλοδοξούν να αλλάξουν το παιχνίδι. Ωστόσο, η Volkswagen, που πολύ θα ήθελε να εκτοπίσει την Tesla από την πρώτη θέση, δουλεύει εντατικά και μεθοδικά, επενδύοντας με βάση ένα ολοκληρωμένο πλάνο σε υποδομές ενέργειας και προχωρώντας σε στρατηγικές συμμαχίες για την εξασφάλιση της πολυπόθητης αυτονομίας. Πρόσφατα υπόγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Bosch, για τη δημιουργία έξι εργοστασίων κυψελών, για την προμήθεια μπαταριών για τα οχήματα της Ευρώπης – όπου βέβαια ετοιμάζεται να αναλάβει δράση με το νέο της εργοστάσιο στο Βερολίνο και η Tesla.

H Volkswagen, πάντως, για να προσελκύσει το αμερικανικό κοινό, ποντάρει αρκετά στη νέα της κυκλοφορία, το microbus ID.Buzz, την ηλεκτροκίνητη μετεξέλιξη του θρυλικού microbus των ‘60s, που έχει κρατήσει έναν ρετρό σχεδιασμό για να αναδείξει το concept της ελευθερίας – και του sustainability, φυσικά. Στις ΗΠΑ το νέο αυτό μοντέλο θα φτάσει το 2024, αλλά η Volkswagen Group δε βασίζεται αποκλειστικά σε αυτό, καθώς διαθέτει πολλά μεγάλα brands στο χαρτοφυλάκιό της: SEAT, Audi, Bugatti, Bentley, Lamborghini, Škoda, Ducati, βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της.

Επιπλέον, αναμένεται στο τέλος της χρονιάς αρχική δημόσια προσφορά της Porsche, του πιο κερδοφόρου brand της, κάτι που θα της εξασφαλίσει την οικονομική ευελιξία που χρειάζεται για να κινηθεί σε μια εποχή αβεβαιότητας και μια αγορά που δεν την εμπιστεύεται ακόμα πλήρως.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.