19 Απρ 2024
READING

Ένας φαρμακοποιός έφτιαξε πριν από 57 χρόνια την ELPEΝ που ετοιμάζει το «πολυεθνικό» της βήμα

4 MIN READ

Ένας φαρμακοποιός έφτιαξε πριν από 57 χρόνια την ELPEΝ που ετοιμάζει το «πολυεθνικό» της βήμα

Ένας φαρμακοποιός έφτιαξε πριν από 57 χρόνια την ELPEΝ που ετοιμάζει το «πολυεθνικό» της βήμα

Όταν πριν από 57 χρόνια ο Δημήτρης Πενταφράγκας, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής και ιδρυτής της ELPEN, δημιουργούσε την εταιρεία μαζί με τη σύζυγό του Ελένη, ίσως δύσκολα θα φανταζόταν πως η συγκεκριμένη επιχείρηση σχεδόν έξι δεκαετίες αργότερα θα έφτανε στο σημείο υλοποίησης μίας εμβληματικής επένδυσης για τα μεγέθη και την εξέλιξή της στην επόμενη μέρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η ELPEN, η οποία έλαβε την ονομασία της το 1965 από τα αρχικά του ονόματος και του επιθέτου της Ελένης Πενταφράγκα, υλοποιεί ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και αφορά τους τομείς της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και της παραγωγής.

Σε αυτό εντάσσεται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη μίας νέας βιομηχανικής μονάδας στην Κερατέα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του νέου εργοστασίου που πρόκειται να δημιουργηθεί θα προορίζεται για εξαγωγή, διεθνοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την παρουσία της επιχείρησης και ισχυροποιώντας την παρουσία της εκτός ελληνικών συνόρων. Το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ELPEN περιλαμβάνει την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στο νέο εργοστάσιο στην Κερατέα, σε ιδιόκτητη έκταση 9 στρεμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο της περιοχής, ενώ το 85% των προϊόντων που θα προέρχονται από τη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμα: Septona | Το ελληνικό οικογενειακό παράδειγμα που τζιράρει πάνω από 80 εκατομμύρια

Οι επενδύσεις της ELPEN στο σύνολό τους έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό, με κύριο εξ αυτών να αποτελεί η έρευνα και ανάπτυξη γενόσημων φαρμάκων, καθώς και σκευασμάτων με προστιθέμενη αξία. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου κέντρου εφαρμοσμένης βιοϊατρικής στα Σπάτα. Ο σχεδιασμός για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης επένδυσης τοποθετείται χρονικά για το 2023 και εντάσσεται στο προαναφερόμενο επενδυτικό πλάνο. Σημειώνεται ότι ο όμιλος διατηρεί οικόπεδο 56 στρεμμάτων στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπάτων, όπου υλοποιείται η ανάπτυξη της συγκεκριμένης εγκατάστασης.

Η ELPEN σήμερα απασχολεί 1.100 εργαζομένους σε επίπεδο ομίλου, ενώ με την προαναφερόμενη στρατηγική επένδυση για το νέο εργοστάσιο και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής, θα  δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, που θα καλυφθούν από εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης.

Το συνολικό πλάνο επενδύσεων, εκτός από τις δύο εγκαταστάσεις στα Σπάτα και στην Κερατέα, περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων προϊόντων με ειδικού τύπου φάρμακα, όπως είναι τα ογκολογικά σκευάσματα, με το συνολικό ύψος για όλες τις επενδύσεις να φτάνει στο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τα 25 τετραγωνικά σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Η ELPEN ξεκίνησε από έναν χώρο μόλις 25 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας, παρασκευάζοντας τότε τα πρώτα της προϊόντα, που ήταν τα γενόσημα αντιβιοτικά Flemicin, με δραστική ουσία την νοβοβιοκίνη, και Erthythropen, με δραστική ουσία την ερυθρομυκίνη. Η συνέχεια είναι αυτή που σήμερα βλέπουμε σήμερα, καθώς ο Δημήτρης Πενταφράγκας, φαρμακοποιός με όραμα, ετοίμαζε βήμα βήμα τα επόμενα στάδια εξέλιξης της επιχείρησής του.

Το 1970 δημιουργήθηκε η μονάδα παραγωγής στο Πικέρμι, όπου παραμένει έως και σήμερα, ενώ έως το τέλος του 1972 δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ. που ήταν εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα για την εποχή. Ήδη το 1990 η ELPEΝ είχε καταφέρει μέσω της ανάπτυξής της να ανέλθει στην 13η θέση μεταξύ τουλάχιστον 250 φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα, φτάνοντας σταδιακά έως και σήμερα να βρίσκεται ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες φαρμακευτικές βιομηχανίες στην Ελλάδα.

Τα φάρμακα που ανέπτυξε και της έδωσαν συγκριτικό πλεονέκτημα

Κομβικό σταθμό στην πορεία της ELPEN αποτέλεσε η έρευνα και ανάπτυξη του δικού της, Elpenhaler, το 2002, μίας πρωτότυπης και πνευματικά κατοχυρωμένης διεθνώς εισπνευτικής συσκευής ξηράς σκόνης για τη χορήγηση πολλαπλών απλών δόσεων φαρμάκων για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα. To 2011 η Elpen κατέκτησε μία ακόμη πρωτιά σε διεθνές επίπεδο με το Rolenium, το πρώτο στην κατηγορία του υβριδικό εισπνεόμενο προϊόν. Η επιχείρηση ειδικεύεται συνολικά στην ανάπτυξη σκευασμάτων για τον καρδιομεταβολίκό τομέα αλλά και για το αναπνευστικό.

Σήμερα, επικεφαλής του ομίλου ELPEN είναι η δεύτερη γενιά της οικογένειας και συνδιοικείται απ’ τους Κωνσταντίνο Πενταφράγκα, διευθύνοντα σύμβουλο και τον Θεόδωρο Τρύφωνα, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Kαθήκοντα προέδρου στην επιχείρηση διατηρεί ο ιδρυτής της, Δημήτρης Πενταφράγκας.

Συνεργασίες με μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις

Ο καθαρός κύκλος εργασιών του ομίλου ανέρχεται στα 109,69 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 97,6 εκατ. ευρώ το 2019 με καθαρή κερδοφορία μετά από φόρους 23,76 εκατ. ευρώ το 2020 από 9,85 εκατ. ευρώ το 2019.  Η ELPEN συνεργάζεται με πολυεθνικές όπως η Bayer, η Takeda, η Rontis, που εισφέρουν περίπου το 25% του ετήσιου τζίρου της. Το υπόλοιπο 75% των πωλήσεων προέρχεται από προϊόντα που αναπτύσσει η ELPEN στις εγκαταστάσεις της, γενόσημα και φάρμακα προστιθέμενης αξίας, τα οποία παράγονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια εξάγονται. Είναι χαρακτηριστικό επίσης της δραστηριότητάς της ότι παράγει και φάρμακα για άλλους όπως για λογαριασμό της Pharmathen, της Demo, της Specfarm και για αρκετές ακόμα επιχειρήσεις της φαρμακευτικής αγοράς.

Το 25% του συνόλου των πωλήσεών της προέρχεται από εξαγωγές. Σημαντικότερες αγορές προορισμού των προϊόντων της είναι η Γερμανία, όπου λειτουργεί η θυγατρική ELPEN Pharma GmbH, η Ιταλία, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες. 

Δημήτρης Πενταφράγκας
Θεόδωρος Τρύφων
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.