25 Απρ 2024
READING

Τι κάνει ευχάριστο ένα εργασιακό περιβάλλον;

5 MIN READ

Τι κάνει ευχάριστο ένα εργασιακό περιβάλλον;

Τι κάνει ευχάριστο ένα εργασιακό περιβάλλον;

Εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν τη δουλειά τους, κάτι που ονομάστηκε «Η Μεγάλη Παραίτηση». Αρκετοί εργαζόμενοι καταφεύγουν σε αυτήν τη λύση επειδή τα προηγούμενα εργασιακά τους περιβάλλοντα είτε ήταν μη βιώσιμα είτε ερχόντουσαν σε σύγκρουση με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και γενικότερα με τους στόχους που έθεταν στον εαυτό τους για την οικοδόμηση μίας επιτυχημένης καριέρας.

Πολλοί από αυτούς θα παρέμεναν στις θέσεις εργασίας τους εφόσον οι επιθυμίες τους συμβάδιζαν με εκείνες της εταιρείας. Πλέον οι επιχειρήσεις ανακαλύπτουν ξανά την αξία των υπαλλήλων, καθώς χωρίς αυτούς μια εταιρεία δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη. Επομένως η διατήρηση του εργατικού δυναμικού και η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος είναι το παν. Οι παρακάτω σημαντικές τάσεις που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στον χώρο εργασίας, έρχονται συνέπεια της εποχής και ίσως καταφέρουν να βελτιώσουν τις συνθήκες και το περιβάλλον της δουλειάς.

Ευελιξία

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ακούμε συνεχώς να λένε ότι η δυνατότητα της ευέλικτης εργασίας ήρθε για να μείνει. Δεν είναι αρκετό όμως, μιας και το μοντέλο της υβριδικής απασχόλησης δε ταιριάζει σε όλους. Η εισαγωγή ενός συστήματος όπου οι υπάλληλοι υποχρεούνται να εργάζονται από το γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα μπορεί να λειτουργήσει για κάποιους, όχι όμως για όλους, όπως αντίστοιχα και η μετάβαση σε ένα μοντέλο εργασίας πλήρους απασχόλησης από το σπίτι πιθανότατα για ορισμένους να μη λειτουργήσει αποδοτικά. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες, επομένως το 2022 θα πρέπει να εστιάσουν οι επιχειρήσεις στις ανάγκες των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας ποιο εργασιακό μοντέλο ταιριάζει καλύτερα στον καθένα.

Διαβάστε επίσης: Η απόκλιση εταιρειών και υπαλλήλων στο ζήτημα της ευέλικτης εργασίας

Κατανόηση

Όλα αυτά τα χρόνια η γραμμή ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή του εργαζομένου ήταν αρκετά θολή. Το προηγούμενο έτος μέσω της άνθησης της remote εργασίας, πήραμε μία πρώτη γεύση από τη καθημερινότητα που επικρατεί στα σπίτια των εργαζομένων. Εικόνες με παιδιά που περιπλανιόντουσαν στο δωμάτιο ενώ οι γονείς τους βρίσκονταν σε κάποια κλήση μέσω Zoom, κατοικίδια να γαβγίζουν και θορυβώδης συγκάτοικοι, πρωταγωνιστούσαν σε κάποια από τα παρασκήνια των τηλεδιασκέψεων.

Για ορισμένους το συγκεκριμένο παράθυρο στην πραγματική τους ζωή βοήθησε τις εργασιακές σχέσεις να γίνουν πιο ουσιαστικές και με κατανόηση, δημιουργώντας καλύτερες συνδέσεις μεταξύ των συναδέλφων. Για κάποιους άλλους αυτές οι ενοχλήσεις συνέβαλαν σε μια δραματική αύξηση του στρες και της κούρασης. Το 2021, η έρευνα της KPMG διαπίστωσε ότι παγκοσμίως το 94% των εργαζομένων αισθάνονταν άγχος. Και τον Οκτώβριο, το CNBC και η παγκόσμια εταιρεία ισότητας των φύλων Catalyst, δημοσίευσαν μια έκθεση με τίτλο «The Great Work/Life Divide», η οποία διαπίστωσε ότι το 54% των εργαζομένων γονέων σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους επειδή η εταιρεία τους δεν ενδιαφερόταν για τις ανησυχίες τους. Μάλιστα, το 51% του δείγματος σκεφτόταν να εγκαταλείψει τη θέση του, διότι πίστευε ότι ο διευθυντής του δεν νοιαζόταν για τα ζητήματα που αντιμετώπιζε στον εργασιακό του χώρο.

Η φροντίδα για την ευημερία των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, όχι μόνο για την οικοδόμηση ενός ευχάριστου εργασιακού κλίματος αλλά και για τη διατήρηση των υπαλλήλων στο δυναμικό της εκάστοτε επιχείρησης. Ένα θετικό κλίμα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη παραγωγικότητα αλλά και στη δημιουργικότητα.

Διαφάνεια

Η διαφάνεια στον χώρο εργασίας ενισχύει τη δέσμευση των εργαζομένων και αναπτύσσει την εμπιστοσύνη μεταξύ της ηγεσίας και του εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, παρατηρείται αρκετά συχνά ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν στο σκοτάδι. Οι ηγέτες θα πρέπει να ενεργήσουν με γνώμονα τη συνεργασία και το 2022, αν θέλουν να διατηρήσουν τη διαφάνεια με τους εργαζόμενους, κάτι που δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο.

Δεν είναι πάντα ευχάριστο για έναν εργοδότη να είναι ειλικρινής με τους εργαζομένους του σχετικά με ζητήματα που αφορούν την πτώση των κερδών, τις επικείμενες απολύσεις ή τις πιθανές εξαγορές εταιρειών. Όταν όμως έχει καταφέρει να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με το εργατικό δυναμικό του, τότε πιθανότατα η ομάδα να είναι γεμάτη έμπνευση και θετική ενέργεια, ό,τι και αν μοιραστεί μαζί της.

Πρόσληψη εργαζομένων

Καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκαταλείπουν το εργασιακό τους περιβάλλον, όλοι οι υπόλοιποι που συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους επιβαρύνονται με περισσότερες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες, χωρίς όμως κάποια αύξηση των απολαβών τους. Με μια πρώτη ματιά, κάτι τέτοιο ίσως αποτελεί μία αρκετά καλή βραχυπρόθεσμη λύση οικονομίας για την εκάστοτε επιχείρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε βάθος χρόνο θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Όταν οι υπάλληλοι καταλήγουν με αρμοδιότητες και ευθύνες χωρίς να ανταμείβονται, τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η αφοσίωσή τους θα επηρεαστεί. Η ανακάλυψη δημιουργικών τρόπων που αποσκοπούν στη μείωση της πίεσης των υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την πρόσληψη καινούριων εργαζόμενων ώστε να καλύψουν τις θέσεις εκείνων που αποχώρησαν, θα κάνει την ομάδα να λειτουργήσει αποτελεσματικά επιτυγχάνοντας τους στόχους της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022

Η αξία του σκοπού

Η αξία του σκοπού, η αφοσίωση και το όραμα, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους εργαζόμενους. Διαμορφώνονται στόχοι, υπάρχει ουσιαστική κατεύθυνση από τη μεριά της επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι στη δουλειά τους. Αρκετές φορές οι εργαζόμενοι παροτρύνουν τους ηγέτες των εταιρειών να μην εστιάζουν μόνο στο κομμάτι του κέρδους, αλλά και σε άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα όπως οι άνθρωποι και ο πλανήτης. Βασική προτεραιότητα δεν είναι μόνο το κέρδος, αλλά η υπερηφάνεια, η επίτευξη των στόχων καθώς και το γενικότερο όραμα. Οι εταιρείες που πράττουν με γνώμονα την αξία του σκοπού, ενισχύουν και την αξία των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο ισχύει ιδιαίτερα για τους Μillennials, πολλοί από τους οποίους λόγω της συνθήκης της πανδημίας, επανεξετάζουν το είδος της δουλειάς που κάνουν.

Εν κατακλείδι, οι ηγέτες των επιχειρήσεων είναι σημαντικό να εκφράζουν ελεύθερα το όραμα που έχουν για την επιχείρησή τους και να το επικοινωνούν με το εργατικό δυναμικό τους, δημιουργώντας βαθύτερες και ουσιαστικότερες σχέσεις. Κάτι τέτοιο δε σχετίζεται μόνο με τη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και με τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, κάτι που οι εργαζόμενοι αναζητούν συνεχώς από τις επιχειρήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.