Πώς οι επιδείξεις μόδας επηρεάζουν τις αγορές των καταναλωτών

Η δύναμη των catwalks είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που φανταζόμαστε. Λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα εταιρείας παροχής καινοτόμων λύσεων πληρωμής buy now, pay later, η οποία μάλιστα ήταν και ο επίσημος χορηγός του Fashion Week του Λονδίνου, αποδεικνύεται ότι οι πασαρέλες μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις πωλήσεις, ακόμα κι αν οι συλλογές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των shows δε βρίσκονται διαθέσιμες στα καταστήματα πριν το φθινόπωρο.

Δεδομένης της απήχησης που έχουν οι πασαρέλες στο κομμάτι των πωλήσεων, αναδύονται τέσσερις βασικές τάσεις, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην άνοδο των αγορών.

Y2K και νοσταλγία

Η δημοφιλής σειρά του HBO Euphoria, συνέβαλε καθοριστικά στην οικοδόμηση μίας διαφορετικής διάθεσης και αισθητικής στον κόσμο της μόδας, που βασίζεται στη νοσταλγία. Σε συνδυασμό με την τάση της αγοράς προς την αισθητική των αρχών της χιλιετίας, οι καταναλωτές απολαμβάνουν μέσω της μόδας ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο. Όλο αυτό έγινε εμφανές και στις επιδείξεις μόδας σχεδιαστών όπως είναι οι Halpern, Connor Ives, Edeline Lee και Christopher Kane, οι οποίοι δημιούργησαν συλλογές εμπνευσμένες από τη δεκαετία του ’70, όπως είναι τα φορέματα και τα τζιν με κρόσσια καθώς και οι μίνι φούστες.

Ο αντίκτυπος στις καταναλωτικές τάσεις ήταν εμφανής: Κατά τη διάρκεια των επιδείξεων, οι πωλήσεις των ρούχων με κρόσσια αυξήθηκαν κατά 25% κάτι που συνέβη και με τις μίνι φούστες, που παρουσίασν αύξηση 55% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς και μια γενικότερη άνοδο από έτος σε έτος της τάξης του 93%.

Διαβάστε επίσης: D&G, Paco Rabanne, Etro, στην πρώτη εβδομάδα μόδας στο metaverse

Après Ski

Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Λονδίνου ήταν η Après Ski, δηλαδή τα ογκώδη ρούχα και αξεσουάρ όπως είναι οι μπαλακλάβες, τα κασκόλ τύπου κουβέρτα, τα γάντια, καθώς και τα διάφορα μπασκετικά καπέλα, τα οποία εκπροσωπήθηκαν από τις δημιουργίες των σχεδιαστών Roksanda και Chet Lo. Ως αποτέλεσμα η ζήτηση για ανδρικές και γυναικείες μπαλακλάβες αυξήθηκε κατά 325% συγκριτικά με τα επίπεδα ζήτησης του μήνα Σεπτεμβρίου.

Bodycon

Για τους οίκους Burberry, 16 Arlington, Supriya Lele και Nensi Dojaka η αισθητική του σέξι αλλά και της πιο αισθησιακής διάθεσης αποτέλεσε σήμα κατατεθέν, φέρνοντας πίσω στην αγορά τα εφαρμοστά φορέματα Bodycon. Τα στενά φορέματα που αναδεικνύουν την σιλουέτα, πρωταγωνιστούν στις πρόσφατες συλλογές των οίκων, κάτι που ενίσχυσε σημαντικά τις πωλήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται το τέλος στον διαχωρισμό αντρικής και γυναικείας μόδας;

Lowrise Denim

Πριν από μερικά χρόνια η τάση των low-rise denims να είχε τεράστια απήχηση στο κοινό, για να αντικατασταθεί την τελευταία δεκαετία από τζιν σε στυλ boyfriend και mom’s. O κύκλος φαίνεται πως έκλεισε και σήμερα επιστρέφουν δυναμικά πάλι στην αγορά. Δημοφιλή εμπορικά σήματα όπως είναι οι Supriya Lele και Poster Girl έχουν υιοθετήσει την αισθητική της συγκεκριμένης τάσης. Οι αγορές των χαμηλόμεσων τζιν παντελονιών αυξήθηκαν κατά 81% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα και τα denim σετ αυξήθηκαν κατά 114% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι αγοραστικές τάσεις αποδεικνύουν, τελικά, ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των επιδείξεων των μεγάλων οίκων και των καταναλωτών, ακόμα και εκείνων που δεν έχουν την ευχέρεια να κάνουν αγορές από τα μεγάλα brαnds που παρουσιάζουν τις συλλογές τους στις εβδομάδες μόδας. Τα γενικότερα trends που ξεπηδούν μέσα από ρούχα τα οποία συχνά μοιάζουν μη φορέσιμα, φαίνεται ότι επηρεάζουν καθοριστικα τις προτιμήσεις του κοινού, των buyers και των λιανεμπόρων, όσον αφορά το είδος των ρούχων που τελικά κυκλοφορεί στην αγορά.