25 Απρ 2024
READING

Προσωπικές μηνύσεις σε στελέχη της Shell για την αποτυχία της εταιρείας στην κλιματική αλλαγή

2 MIN READ

Προσωπικές μηνύσεις σε στελέχη της Shell για την αποτυχία της εταιρείας στην κλιματική αλλαγή

Προσωπικές μηνύσεις σε στελέχη της Shell για την αποτυχία της εταιρείας στην κλιματική αλλαγή

Μία ομάδα ακτιβιστών υποστηρίζει ότι η ευρύτερη δράση της Shell δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο του πετρελαϊκού γίγαντα μηνύεται από την ClientEarth, μία ομάδα ακτιβιστών μετόχων, που ισχυρίζεται ότι τα 13 διοικητικά στελέχη της Shell (όχι η ίδια η εταιρεία) απέτυχαν στο να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια στρατηγική, μέσω της οποίας θα μειώνονταν οι εκπομπές καυσίμων συμβάλλοντας σε μία καλύτερη διαχείριση της κλιματικής κρίσης. Πρώτη φορά, μάλιστα, συμβαίνει να μηνύονται προσωπικά τα στελέχη και όχι η ίδια η εταιρεία.

Ο δικηγόρος της ClientEarth, Paul Benson, υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Shell εξέθεσε σημαντικά την εταιρεία αναφορικά με τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, κάτι το οποίο πιθανότατα να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την αξία της.

Τον περασμένο Μάιο η Shell δημοσιοποίησε τα σχέδιά της αναφορικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, επιβεβαιώνοντας ότι θα ακολουθούσε μία στρατηγική για να πετύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Όμως, το 11% των μετόχων την καταψήφισε, ενώ 19 μέλη εξέφρασαν την σχεδόν ομόφωνη υποστήριξή τους. Σε αντίθεση με το προτεινόμενο σχέδιο, η ClientEarth υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη στρατηγική όχι μόνο δε θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα αλλά στην πραγματικότητα θα οδηγήσει σε αύξηση 4% των καθαρών εκπομπών αερίων έως το 2030. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, καθώς μοιάζει απίθανο να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.

H ομάδα των ακτιβιστών κατέθεσε την αγωγή της στην Αγγλία, ισχυριζόμενη ότι τα διοικητικά μέλη του παραβίασαν τα καθήκοντά τους βάσει του νόμου περί εταιρειών (Companies Act), έναν νόμο ο οποίος καλύπτει τις βρετανικές επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που η ClientEarth αποδειχθεί λάθος στην όλη υπόθεση, θα επωμιστεί ολόκληρο το κόστος, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών εξόδων των 13 διοικητικών μελών της Shell. Μάλιστα η ClientEarth έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο, τον RedirectingShell.com, προσκαλώντας κι άλλους μετόχους να συμμετάσχουν.

Διαβάστε επίσης: Η Shell αγόρασε το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Βρετανία

Η Shell είχε κληθεί και στο παρελθόν να αντιμετωπίσει υποθέσεις νομικού χαρακτήρα, οι οποίες είχαν να κάνουν με την μείωση των εκπομπών. Για παράδειγμα τον περασμένο Μάιο, ένα ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η εταιρεία έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 45% πριν από το 2031, προσμετρώντας και τις εκπομπές που προκαλούνται από οποιοδήποτε καύσιμο πουλάει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.