25 Απρ 2024
READING

Toyota: Πόσα αυτοκίνητα πουλάει στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη μάρκα της αγοράς

4 MIN READ

Toyota: Πόσα αυτοκίνητα πουλάει στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη μάρκα της αγοράς

Toyota: Πόσα αυτοκίνητα πουλάει στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη μάρκα της αγοράς

Εάν κανείς εξετάσει τις πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ελλάδα θα διαπιστώσει ότι διαχρονικά τα τελευταία έτη, η Toyota είναι επί της ουσίας η πρώτη δύναμη, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. Αυτό σε αριθμούς σημαίνει πρακτικά ότι η μάρκα που διακινείται στη χώρα μας από την Toyota Ελλάς, είχε μερίδιο αγοράς 13% έναντι των ανταγωνιστών της την περασμένη χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια του 2021 πουλήθηκαν συνολικά 13.164 καινούρια αυτοκίνητα της συγκεκριμένης μάρκας, από τα συνολικά 100.911 που ήταν τα καινούρια αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στη χώρα μας. Την Toyota ακολουθεί στη δεύτερη θέση των πωλήσεων με μερίδιο 10,5% η Peugeot με 10.581 αυτοκίνητα, η Hyundai είναι τρίτη με 8,7% με 8.809 μονάδες, η Volkswagen ακολουθεί με 7,4% και 7.464 οχήματα και στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Opel με 5.812 οχήματα και μερίδιο 5,8%.

Διαβάστε ακόμα: H Toyota πουλάει ακόμα τα περισσότερα αυτοκίνητα στον κόσμο

Στην Ελλάδα η Toyota εκπροσωπείται από την Toyota Ελλάς ΑΒΕΕ και αποτελεί μέλος του πολυεθνικού ομίλου Inchcape. Εντός ελληνικών συνόρων η Toyota δραστηριοποιείται από το 1965, ενώ η δεκαετία του ’70 προσέφερε ένα σημαντικό πάτημα για την αύξηση των πωλήσεών της με μοντέλα όπως το Corolla, τα ταξί Crown καθώς και την πρώτη Celica που ξεκίνησε τότε να εισάγεται. Η αξιοπιστία των αυτοκινήτων που έφερε στην αγορά, σε συνδυασμό με την αναγνωρισιμότητα της μάρκας που χτίστηκε σταδιακά, την έφεραν στην πρώτη θέση, την οποία διατηρεί επί σειρά ετών. Ταυτόχρονα όμως η αξιοπιστία που διατηρούν μηχανολογικά, τα καθιστά και ένα ισχυρό χαρτί σε επίπεδο μεταπωλητικής αξίας για τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να διαθέσουν σε τρίτους το μεταχειρισμένο αυτοκίνητό τους κάποια χρόνια μετά την αγορά του.

Το οικονομικό μέγεθος της Toyota Ελλάς στην Ελλάδα αποτυπώνεται στον τζίρο της χρήσης 2019, που ήταν 232,79 εκατομμύρια ευρώ, αριθμός που εύλογα συρρικνώθηκε λόγω της πανδημίας εντός του 2020 στα 179 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά της κέρδη μετά από φόρους ήταν 11,1 εκατ. ευρώ το 2019 και 5,82 εκατ. ευρώ το 2020. Το 2021 η Toyota βρέθηκε για ένατη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση των πωλήσεων στην Ελλάδα.

Από το σύνολο των 179 εκατ. ευρώ που ήταν οι πωλήσεις της το 2020, τα 150,5 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, τα 26,23 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα από άλλες υπηρεσίες και προϊόντα.

Υaris, το πιο δημοφιλές μοντέλο στην Ελλάδα

Το πιο δημοφιλές μοντέλο της μάρκας στην Ελλάδα για το 2021 είναι το Yaris με 4.747 ταξινομήσεις και μερίδιο 7,8% στην κατηγορία Β’ όπου διατηρεί την πρώτη θέση σε πωλήσεις. Αμέσως μετά ακολούθησε το C-HR με 2.934 ταξινομήσεις, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία των C-SUV αυτοκινήτων και στη συνέχεια ήρθε τρίτο για τη μάρκα το Aygo με 2.473 ταξινομήσεις και μερίδιο 22% στην κατηγορία Α, όπου διατηρεί την πρώτη θέση των πωλήσεων. Το Corolla έπεται με 2.118 ταξινομήσεις και διατηρεί την 1η θέση σε πωλήσεις στην κατηγορία C, και το RAV4 με 444 ταξινομήσεις διατηρεί την 3η θέση στην κατηγορία D-SUV.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα ιαπωνικά αυτοκίνητα έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με το Datsun, την αντιπροσώπευση του οποίου ανέλαβε τότε η εταιρεία Θεοχαράκης. Ακολούθησε η Toyota, την αντιπροσωπεία της οποίας διατηρούσε τότε η ΦΙΝΕΛΚΟ Α.Ε. του Τζώνυ Πεσματζόγλου, ο οποίος ήταν γνωστός την εποχή εκείνη και για τη συμμετοχή του και διακρίσεις σε αγώνες αυτοκινήτου που συμμετείχε. Ο ίδιος μάλιστα διατηρούσε και αντιπροσωπείες των μαρκών Opel, Chevrolet και Cadillac μέσω της ΕΛΦΙΝΚΟ Α.Ε.

Στρατηγική προσέγγιση το beyond zero

Στα στρατηγικά βήματα της Toyota καταγράφεται σήμερα η προσέγγιση beyond zero, σε επίπεδο περιβαλλοντικής προσέγγισης και εκπομπών ρύπων, με τη μάρκα να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της τόσο στα ανακυκλωμένα υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή των αυτοκινήτων της όσο και στην εκπόνηση προγραμμάτων ανακατασκευής και ανακύκλωσης μπαταριών και στη συλλογή ηλιακής ενέργειας.

Καίριο εμπόδιο η έλλειψη των ημιαγωγών παγκοσμίως

Aυτήν τη στιγμή ωστόσο καίριο εμπόδιο στις ισχυρές πωλήσεις της Toyota – καθώς και άλλων εταιρειών – στην ελληνική αγορά αλλά και διεθνώς, αποτελεί η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ώρες η Toyota Motor Corp προχώρησε στην υποβάθμιση του στόχου που είχε θέσει για την παραγωγή οχημάτων τον Απρίλιο κατά 150.000 στα 750.000 οχήματα συνολικά.

Η έλλειψη των ημιαγωγών ανάγκασε τη βιομηχανία να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά, η οποία διέρχεται από ειδικές συνθήκες την τελευταία διετία. Επιπλέον, η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων της Toyota προβλέπεται να μειωθεί κατά 10% τον Μάιο και κατά 5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν εκφραστεί κατά την έναρξη του 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.