22 Δεκ 2024
READING

Μια καμπάνια χρησιμοποιεί τη σιωπή για να μιλήσει για την έμφυλη βία

3 MIN READ

Μια καμπάνια χρησιμοποιεί τη σιωπή για να μιλήσει για την έμφυλη βία

Μια καμπάνια χρησιμοποιεί τη σιωπή για να μιλήσει για την έμφυλη βία

Στο διεθνές πρόβλημα της έμφυλης βίας η αρχή στην προσπάθεια της αντιμετώπισης πρέπει να γίνει με την τόλμη της ανοιχτής συζήτησης, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο που συχνά δεν αποκαλύπτεται, ή δεν αναγνωρίζεται καν ως τέτοιο.

Με αυτήν την παραδοχή κατά νου, και με τα στοιχεία που λένε ότι τα κρύσματα έμφυλης βίας αυξήθηκαν πολύ μέσα στην πανδημία, ο πάροχος τηλεπικοινωνιών του Περού Movistar Peru δημιούργησε μια καμπάνια, σε συνεργασία με το γραφείο της Havas+ στη χώρα, με σκοπό ακριβώς να τραβήξει την προσοχή και να ανοίξει τη συζήτηση.

Πρόκειται για την καμπάνια «Minute 8», με τον υπότιτλο «Το λεπτό της σιωπής που ξεκίνησε τη συζήτηση», και είναι εμπνευσμένη από τα στοιχεία του ΟΗΕ ότι κάθε οκτώ λεπτά κάπου στον κόσμο πεθαίνει μια γυναίκα από έμφυλη βία.

Το σοκαριστικό αυτό δεδομένο έδωσε την ιδέα για ένα σχετικό τηλεοπτικό σποτ, αλλά το πιο εδνιαφέρον και εντυπωσιακό στοιχείο της καμπάνιας είναι ότι το πρόγραμμα της Movistar Prime, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Εναντίον των Γυναικών, διακόπτονταν κάθε οκτώ λεπτά για ένα ολόκληρο λεπτό σιγής για τη γυναίκα που πέθανε το τελευταίο οκτάλεπτο. Συνολικά, τηρήθηκαν 45 λεπτά σιγής στο ζωντανό πρόγραμμα της τηλεόρασης. Το σποτ που συνοδεύει την καμπάνια και εξηγεί αυτήν την πρωτοβουλία, ξεκινά μάλιστα με τη φράση του μεγάλου μουσικού Thelonius Monk «Ο πιο δυνατός θόρυβος είναι ο κόσμος στη σιωπή».

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Εναντίον των Γυναικών πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, και ουσιαστικά είναι η αρχή για δεκαέξι μέρες παγκόσμιου ακτιβισμού και προσπαθειών κινητοποίησης γύρω από το θέμα, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.  Τα στοιχεία του ΟΗΕ λένε ότι μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή της κακοποίηση και, όπως προαναφέρθηκε, τα νούμερα εκτοξεύτηκαν μέσα στην πανδημία, που ο κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του και οι γυναίκες ήταν αναγκασμένες να περνούν όλη την ημέρα μαζί με τους κακοποιητές τους. Εν τω μεταξύ, στην αστυνομία καταφεύγει για βοήθεια μόλις ένα στα δέκα θύματα, καθώς σχετικά με το ζήτημα της έμφυλης βίας κυριαρχούν πολλά ταμπού στις κοινωνίες, οι γυναίκες ντρέπονται, συχνά δεν τις πιστεύουν ή τις κατηγορούν, ή φοβούνται τα χειρότερα από τους κακοποιητές τους. Γι’ αυτό τόσο ο ΟΗΕ όσο και σχετικοί οργανισμοί προσπαθούν να κινήσουν το ενδιαφέρον και να ανοίξουν τη συζήτηση.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της καμπάνιας, το σκληρό στοιχείο της μίας νεκρής γυναίκας ανά οκτώ λεπτά τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να μιλήσουν για αυτό το θέμα, και ήθελαν να δημιουργήσουν μια εκκωφαντική σιωπή, ώστε τα θύματα να τιμηθούν και να ακουστούν.

Το τελευταίο διάστημα, διάφορα brands έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται σχετικά με το θέμα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, με τους marketers να διοχετεύουν τη δημιουργικότητά τους σε καμπάνιες που θέλουν να σπάσουν τις προκαταλήψεις και να αφυπνίσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ταινία της ελληνικής σοκολάτας Lacta, «Μη μ’αφήσεις ποτέ», της οποίας μάλιστα το σενάριο είναι εμπνευσμένο από τις πραγματικές γυναικοκτονίες που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Tα brands αποδεικνύουν έτσι ότι μπορούν να πάρουν θέση και να επιδείξουν μια ευαισθησία που ξεκινά και από τη συναίσθηση ότι ζουν και δραστηριοποιούνται ως οργανισμοί με ταυτότητα σε μια κοινωνία με πολύ συγκεκριμένα προβλήματα και φαινόμενα, απέναντι στα οποία δεν μπορούν να μένουν αδρανή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.