25 Απρ 2024
READING

Μπορεί το TikTok να αλλάξει την εκδοτική βιομηχανία;

4 MIN READ

Μπορεί το TikTok να αλλάξει την εκδοτική βιομηχανία;

Μπορεί το TikTok να αλλάξει την εκδοτική βιομηχανία;

Σύμφωνα με την εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων NPD Bookscan, η εκδοτική βιομηχανία πούλησε στις ΗΠΑ περίπου 825,7 εκατομμύρια έντυπα βιβλία το 2021, με πρώτη την κατηγορία της μυθοπλασίας, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 2004. Το 2020 ο αριθμός αυτός ήταν 757,9 εκατομμύρια. Η πανδημία του COVID-19 σίγουρα έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση σε αυτή την αύξηση, καθώς οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι με τα βιβλία τους.

Τα έντυπα και τα ψηφιακά μέσα συχνά θεωρούνται ανταγωνιστικές δυνάμεις, αλλά η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων TikTok βοήθησε να ενισχυθούν οι πωλήσεις φυσικών βιβλίων σε νέο ρεκόρ στις ΗΠΑ το 2021. Το #BookTok οδήγησε σε σημαντικές πωλήσεις στον εκδοτικό τομέα. Το συγκεκριμένο hashtag χρησιμοποιείται από μια κοινότητα TikTokers που αξιολογούν βιβλία και κάνουν προτάσεις. Το trend αυτό έχει εκτοξευθεί από την αρχή της πανδημίας, με το hashtag να έχει περισσότερες από 42 δισεκατομμύρια προβολές και αναρτήσεις από διάσημους χρήστες, όπως ο ηθοποιός Will Smith και ο τραγουδιστής George Ezra.

Το TikTok έχει επηρεάσει τις πωλήσεις κυρίως στους καταναλωτές ηλικίας μεταξύ 19 και 49 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνες περνούν 52 λεπτά την ημέρα στην εφαρμογή. Το TikTok έχει περίπου 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους ενεργούς χρήστες και έτσι προσφέρει ένα τεράστιο κοινό για τους συγγραφείς.

Οι συγγραφείς των βιβλίων που παρουσιάστηκαν στο TikTok έχουν δει αύξηση των πωλήσεων και εμφανίσεις στη λίστα των New York Times Best Seller ακόμα και χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Το BookTok επηρέασε τόσο παλιούς όσο και νέους τίτλους, με έργα όπως “Οι επτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο” της Taylor Jenkins Reid και “Το τραγούδι του Αχιλλέα” της Madeline Miller να γίνονται viral χρόνια μετά την αρχική τους κυκλοφορία το 2017 και το 2011, αντίστοιχα. Η νεανική λογοτεχνία και η φαντασία είναι κορυφαίες κατηγορίες στην κοινότητα του BookTok.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ώθησηςπου μπορεί να δώσει το TikTok είναι η περίπτωση της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα Chloe Gong, η οποία εμπιστεύτηκε τον αλγόριθμο για να προσελκύσει αναγνώστες και αυτοδιαφημίστηκε στην πλατφόρμα. Τον Απρίλιο του 2020, η Gong μπήκε στο TikTok και δημοσίευσε για βιβλία που της άρεσαν, μαζί με το δικό της βιβλίο, “These Violent Delights”, μια νέα προσέγγιση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, που διαδραματίζεται στη Σαγκάη του 1920. Τόσο αυτό όσο και το επόμενο βιβλίο της έγιναν best sellers στους New York Times αμέσως μετά την κυκλοφορία τους, γεγονός που η ίδια αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στο TikTok της.

Διαβάστε επίσης: Τρόποι με τους οποίους οι βιώσιμες μάρκες χρησιμοποιούν το TikTok

Τώρα, οι παραδοσιακές εκδόσεις λαμβάνουν υπόψη τους τον αντίκτυπο που έχει το BookTok, με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους να στρέφονται προς τη δημιουργία περιεχομένου TikTok τον τελευταίο χρόνο. Ορισμένοι εκδότες συνεργάζονται, μάλιστα, με γνωστούς TikTokers στην εφαρμογή για να ενισχύσουν τους τίτλους.

Βέβαια, το να εμπλέκονται οι συγγραφείς με τα social media δεν είναι κάτι καινούριο. Πέρα από το Booktube του Youtube, το Instagram πρωταγωνιστεί εδώ και καιρό για τους λάτρεις των βιβλίων. Τα μέλη της κοινότητας Bookstagram δημοσιεύουν συνέχεια αισθητικά προσεγμένες φωτογραφίες με βιβλία. Ωστόσο, το BookTok απορρίπτει την αισθητική στην οποία κλίνει το Instagram και την επισημότητα του Youtube, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το TikTok έχει γίνει πιο ισχυρό εργαλείο προώθησης. Συγκεκριμένα, το TikTok στο σύνολό του μοιάζει πολύ πιο αυθεντικό από το Instagram και το Youtube, καθώς φαίνεται να απαθανατίζει πιο αυθόρμητες στιγμές και να ευνοεί μια πιο αφιλτράριστη εκδοχή του εαυτού των χρηστών.

Υπάρχει επίσης ένα συνολικό βαθύτερο επίπεδο δέσμευσης μέσα στο TikTok. Οι δημιουργοί έχουν τέτοιες δυνατότητες, όπως το να κάνουν βίντεο-απαντήσεις σε σχόλια, που κάνουν τη διαδικασία να μοιάζει με book club και προσφέρουν μεγαλύτερη αμεσότητα. Η κυριαρχία του TikTok στη βιομηχανία του βιβλίου έχει επίσης προκαλέσει εντύπωση στους εμπόρους βιβλίων. Μικρά και μεγάλα καταστήματα  δημιουργούν μέχρι και τμήματα αφιερωμένα στα βιβλία που εμφανίζονται στο BookTok.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Ο αναβαθμισμένος ρόλος των social media

Καθώς η βιβλιοβιομηχανία προσπαθεί να αξιοποιήσει την έξαρση του 2021, ενδεχομένως οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες θα πρέπει να διπλασιάσουν την υποστήριξη στο TikTok. Η ισχυρότερη παρουσία στο TikTok και η συνεργασία με βιβλιοπωλεία και δημιουργούς περιεχομένου στην κοινότητα του BookTok θα ήταν πραγματικά χρήσιμη, καθώς το BookTok έχει κάνει τη διαδικασία πώλησης βιβλίων πιο προσωπική και βοηθά τους αναγνώστες με τις συστάσεις του να βρουν το επόμενο βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.