19 Απρ 2024
READING

Tα Starbucks θέλουν τα καταστήματά τους να γίνουν δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

3 MIN READ

Tα Starbucks θέλουν τα καταστήματά τους να γίνουν δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Tα Starbucks θέλουν τα καταστήματά τους να γίνουν δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Το ωφέλιμον (για το brand) μετά του ωφελίμου (για το περιβάλλον) φιλοδοξούν να συνδυάσουν τα Starbucks, με το νέο τους πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης σταθμών φόρτισης στα καταστήματά τους, που προς το παρόν θα γίνει δοκιμαστικά σε μια περιοχή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στη χώρα θα υπάρχουν μέχρι το 2030 περίπου 26 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, αλλά δεν είναι ακριβώς βέβαιο ότι μέχρι τότε θα υπάρχουν εγκατεστημένοι και όσοι σταθμοί φόρτισης είναι απαραίτητοι, που πρέπει να είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, δέκα φορές περισσότεροι. Το ζήτημα της φόρτισης των διαρκώς αυξανόμενων ηλεκτροκίνητων οχημάτων δεν απασχολεί μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, που αναζητά ήδη λύσεις, καθώς όπως φαίνεται, παντού τα EVs βγαίνουν στους δρόμους με γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν με τον οποίο πληθαίνει το δίκτυο των σταθμών φόρτισης.

Τα Starbucks είχαν λοιπόν την έξυπνη ιδέα να δρομολογήσουν ένα πλάνο εγκατάστασης ενός δικτύου σταθμών φόρτισης σε επιλεγμένα καταστήματα της αλυσίδας, το οποίο ιδανικά θα μπορούσε να εξελιχθεί περαιτέρω, αφενός καλύπτοντας ένα κενό στην αγορά, αφετέρου ενισχύοντας τα σχέδια της εταιρείας για βιωσιμότητα – ενώ παράλληλα προσελκύει ακόμα περισσότερους πελάτες.

Διαβάστε ακόμα: Τα Starbucks χρησιμοποιούν την τεχνολογία Just Walk Out του Amazon στη Νέα Υόρκη

Στις ΗΠΑ, τα Starbucks έχουν παρουσία με 15.000 καταστήματα και στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού προγράμματος, επέλεξαν τα καφέ τους που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής των 2.200 περίπου χιλιομέτρων, που ενώνει μέσα από πέντε πολιτείες το Ντένβερ με το Σιάτλ. Για το project η εταιρεία συνεργάζεται με τη Volvo και την ChargePoint, που είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών φόρτισης στον κόσμο. Αυτοί οι νέοι σταθμοί, δεκαπέντε στο σύνολο, με τέσσερις θέσεις φόρτισης ο καθένας, θα εγκατασταθούν στα πάρκινγκ των καταστημάτων Starbucks, που βρίσκονται περίπου κάθε 160 χιλιόμετρα. Μάλιστα, θα φέρουν το λογότυπο της Volvo, ένα brand αυτοκινητοβιομηχανίας δηλαδή, κάτι που μέχρι τώρα συνέβαινε μόνο με τους σταθμούς φόρτισης της Tesla. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Starbucks, η διαδρομή αυτή επιλέχθηκε επειδή διασχίζει μια επί της ουσίας «έρημο φόρτισης», με ελάχιστους διαθέσιμους σταθμούς.

Έτσι, σε πολλές περιοχές, οι σταθμοί των Starbucks θα καλύψουν και τις ανάγκες των κατοίκων, εκτός από των ταξιδιωτών που τις διασχίζουν. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η ύπαρξη αυτού του δικτύου θα δώσει ώθηση και στην ίδια την αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε αυτές τις περιοχές, όπου βρίσκονται κοινότητες περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, ουσιαστικά παραμελημένες από τις εταιρείες. Η Volvo και η ChargePoint θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές για το δίκτυο του ηλεκτρισμού που θέλουν να στήσουν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Starbucks προσπαθεί να επικρατήσει στην Κίνα

Από τα Starbucks θεωρούν το ταίριασμα ιδανικό, καθώς για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα η διαδικασία φόρτισης διαφέρει σημαντικά από ένα φουλάρισμα με βενζίνη για τα συμβατικά. Και μπορεί οι ιδιοκτήτες EVs να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες φορτίζοντάς τα στο σπίτι, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όταν έχουν να κάνουν ένα ταξίδι, όσο τουλάχιστον τα σημεία φόρτισης δε βρίσκονται παντού, όπως τα βενζινάδικα. Επιπλέον, για μια πλήρη φόρτιση απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος, σύμφωνα με τα δεδομένα της σημερινής τεχνολογίας, περίπου δηλαδή τριάντα με σαράντα λεπτά.

Αυτό που θέλουν να προσφέρουν τα Starbucks είναι να εμπλουτίσουν δημιουργικά και να μετατρέψουν σε μια ευπρόσδεκτη εμπειρία τον χρόνο φόρτισης. Η στάση για καύσιμα μπορεί να είναι παράλληλα η στάση για τον καφέ και το πρωινό, για τον σχεδιασμό της ημέρας και του ταξιδιού.

Όταν το πιλοτικό δίκτυο στηθεί και ξεκινήσει τη λειτουργία του, τα Starbucks θα κάνουν τις ανάλογες μετρήσεις του βαθμού στον οποίο χρησιμοποιούνται οι σταθμοί φόρτισης των καταστημάτων, ώστε να αποφασίσουν αν θα το επεκτείνουν σε ολόκληρη τη χώρα, τουλάχιστον για αρχή, στο πλαίσιο του προγράμματος βιωσιμότητας της εταιρείας, που θέλει να αλλάξει το ισοζύγιο ανθρακά της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.