25 Απρ 2024
READING

Η εκτόξευση Zara και Inditex παγκοσμίως και η εικόνα της Ελλάδας

4 MIN READ

Η εκτόξευση Zara και Inditex παγκοσμίως και η εικόνα της Ελλάδας

Η εκτόξευση Zara και Inditex παγκοσμίως και η εικόνα της Ελλάδας

Συνεχιζόμενα ισχυρές επιδόσεις, ανάκαμψη των πωλήσεων στα φυσικά καταστήματα, ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του ομίλου Inditex σε παγκόσμια βάση. Εάν σταθεί κανείς και στο ηλεκτρονικό κανάλι του ομίλου, θα δει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που εκφράστηκε και στην Ελλάδα στη διάρκεια της πανδημίας, όπου ιδίως στην περίοδο των lockdowns το καταναλωτικό κοινό προσέφυγε εκεί για να κάνει τις αγορές του με το σύστημα click & collect.

Ενδεικτικό της ανάπτυξης για τον όμιλο Inditex εντός του 2021, ήταν το γεγονός ότι αύξησε κατά 113% τις ηλεκτρονικές του πωλήσεις, οι οποίες ανήλθαν συνολικά στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα ισχυρό κανάλι διάδρασης με το κοινό, καθώς διατηρεί περισσότερους από 230 εκατομμύρια ακόλουθους σε αυτά.

Zara: Το δυνατό χαρτί του ομίλου

H Zara αποτελεί το μεγαλύτερο και το ισχυρότερο χαρτί για τον όμιλο και ταυτόχρονα αποτελεί και τη μάρκα με την οποία συστήθηκε αρχικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου. Το 2021 στην Ελλάδα η Zara συνενώθηκε με τις υπόλοιπες μάρκες του ομίλου – Pull & Bear, Zara Home, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Uterqüe – υπό τον κοινό πλέον όμιλο ITX Hellas Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα fast fashion brands όπως το Zara και η H&M μένουν επίκαιρα το 2022

Στη χώρα μας ο όμιλος διατηρεί συνολικά 39 καταστήματα Zara, 22 Pull & Bear, 12 Massimo Dutti, 27 Bershka, 23 Stradivarius, 18 Oysho και 9 Zara Home. Και στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα συνδυαστικό μοντέλο που οδηγεί στον συγκερασμό των πωλήσεων μέσα από τα φυσικά καταστήματα και το online κανάλι, πατώντας σε συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις που αφορούν στον συνδυασμό καταστήματος-διαδικτύου και βιωσιμότητας.

To διακύβευμα της επιστροφής στις πωλήσεις του 2019

Σε επίπεδο πωλήσεων στην Ελλάδα η Zara, το 2020 με χρήση από 1η Φεβρουαρίου του 2020 έως και 31 Ιανουαρίου του 2021, έχασε σημαντικό μέρος των πωλήσεών της, κατερχόμενη στα 168,15 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 ο τζίρος της ήταν 296 εκατ. ευρώ. Για το 2021 η εικόνα φέρνει την επιχείρηση σε βελτιωμένες επιδόσεις, που την οδηγούν σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2020, με την αλυσίδα να αντλεί έντονη ώθηση και από τις online πωλήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πού ποντάρει η H&M στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν διακυμάνσεις στην αγοραστική κίνηση εντός του 2021, εάν αναλογιστούμε και τη διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων εντός των πρώτων μηνών του περασμένου έτους στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την πανδημία. Το γεγονός αυτό είχε επιπτώσεις στα εκτιμώμενα έσοδα του ομίλου. Ένα ακόμα στοιχείο που έλλειψε από τα καταστήματα Zara ήταν αυτό των αυθόρμητων αγορών, καθώς η υποχρέωση επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας και πιστοποιητικού εμβολιασμού με ταυτόχρονο αποκλεισμό των ανεμβολίαστων, αποτέλεσαν ένα σημαντικό πλήγμα για την αγορά αλλά και για τα σημεία πώλησης της αλυσίδας στη χώρα μας. Τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν στην Ελλάδα φαίνεται να αποτέλεσαν και ένα βασικό σημείο που εμπόδισε την επαναφορά των πωλήσεων στα επίπεδα του 2019, παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμια βάση ο όμιλος Inditex παρουσιάστηκε με ισχυρή ανάπτυξη και κερδοφορία στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Βλέποντας κανείς επιμέρους στοιχεία στρατηγικής προσέγγισης του καταναλωτικού κοινού, από τη Zara δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στη χώρα μας στη σχολαστική διαμόρφωση της βιτρίνας, στην εσωτερική διακόσμηση και σχεδίαση των καταστημάτων, στην προβολή των προϊόντων με τέτοιο τρόπο που να συνδυάζονται με το κατάλληλο στυλ, προτείνοντας ουσιαστικά ένα σύνολο με προϊόντα που συχνά δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο ντύσιμο.

Έμφαση στην πελατοκεντρικότητα και νέο στήσιμο των καταστημάτων

Aυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, είναι η διαρκώς αυξανόμενη προσήλωση στο στοιχείο της πελατοκεντρικότητας, κάτι που αποτυπώνεται στη μεταμόρφωση του καταστήματος της Zara στο Golden Hall αλλά και από την ταυτόχρονη αλλαγή του καταστήματος της Γλυφάδας, προσομοιάζοντας πλέον στα πρότυπα των καταστημάτων του εξωτερικού. Ταυτόχρονα όμως και η προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα από τα κεντρικά της χαρακτηριστικά. Διεθνώς τρέχει το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα Lanzatech x Zara, το οποίο αφορά τη χρήση πολυεστέρα που παράγεται σε συνθήκες εργοστασίου με τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα.

Εκτόξευση πωλήσεων πάνω από τα 27 δισεκατομμύρια και κερδοφορίας πάνω από τα 3 δισ.

Παγκοσμίως ο όμιλος Inditex κατά τη χρήση του 2021 κατέγραψε αύξηση των πωλήσεών του σε ποσοστό 36%, φτάνοντας στα 27,71 δισεκατομμύρια ευρώ, με καθαρά κέρδη 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ, από 20,4 δισεκατομμύρια ευρώ και 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα που ήταν τα σχετικά οικονομικά μεγέθη το 2020, γεγονός που δείχνει ότι ο δρόμος ανάπτυξης για έναν από τους σημαντικότερους ομίλους μόδας στο κόσμο είναι ιδιαιτέρως ελπιδοφόρος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.