19 Δεκ 2024
READING

Chanel, Armani, Valentino και άλλα beauty brands στρέφονται στις επαναγεμιζόμενες συσκευασίες καλλυντικών

3 MIN READ

Chanel, Armani, Valentino και άλλα beauty brands στρέφονται στις επαναγεμιζόμενες συσκευασίες καλλυντικών

Chanel, Armani, Valentino και άλλα beauty brands στρέφονται στις επαναγεμιζόμενες συσκευασίες καλλυντικών

To επαναγέμισμα των συσκευασιών δεν είναι ένα νέο concept και μάλιστα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς κλάδους του λιανεμπορίου, από τα σούπερ μάρκετ και τα χύμα προϊόντα τους, για τα οποία υπάρχουν προτάσεις να πηγαίνει ο καταναλωτής με το δικό του δοχείο τροφίμων, μέχρι τον καφέ που μπορεί πλέον ο πελάτης να παίρνει στο χέρι στο δικό του ποτήρι. Η μείωση των σκουπιδιών από τις συσκευασίες θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική με την υιοθέτηση αυτού του concept.

Τώρα, έχει αρχίσει να το υιοθετεί και ο κλάδος της ομορφιάς, και μάλιστα ακόμα και πολυτελών brands, αποδεικνύοντας ότι έχουν αντιληφθεί ότι δεν έχει σημασία μόνο το «οργανικό», «καθαρό», «ηθικά παραγμένο» περιεχόμενο, αλλά και η συσκευασία του.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο οίκος Dries Van Noten, που μόλις λάνσαρε την πρώτη του συλλογή καλλυντικών, η οποία περιλαμβάνει επαναγεμιζόμενα κραγιόν και αρώματα. Στις αρχές της χρονιάς, είχε λανσάρει και η Chanel την καθαρή σειρά καλλυντικών της, «Νο.1», που επίσης περιλαμβάνει ανάμεσα στα προϊόντα της επαναγεμιζόμενο κραγιόν και ενυδατική κρέμα.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σαράντης και η αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα

Μάλιστα, τα προϊόντα της σειράς αυτής της Chanel βρίσκονται σε συσκευασίες που δεν είναι τυλιγμένες με πλαστικό, ενώ στο εσωτερικό τους δεν περιλαμβάνουν χάρτινα φυλλάδια. Πλαστικά δεν υπάρχουν ούτε στα υπόλοιπα μέρη των γυάλινων περιεκτών, τους οποίους το brand ενθαρρύνει το κοινό να ανακυκλώνει όταν αδειάσουν. Ανάσεσα στους ορούς, τα makeup και τα ρουζ, στην γκάμα των προϊόντων βρίσκεται και το πρώτο επαναγεμιζόμενο προϊόν της Chanel, μια ενυδατική κρέμα, που φιλοξενείται σε ένα γυάλινο βαζάκι. Μέσα στο βαζάκι βρίσκεται ένα βιοδιασπώμενο δοχείο, που περιέχει την κρέμα, και το οποίο μπορεί να βγει και να αντικατασταθει με ένα καινούριο, γεμάτο, που κοστίζει λιγότερο από όσο το αρχικό προϊόν με το βαζάκι. Οι περιέκτες με την κρέμα για το επαναγέμισμα θα πωλουνται τόσο online όσο και στα καταστήματα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η αγορά καλλυντικών ανεβαίνει παγκοσμίως

Σύμφωνα με την εταιρεία, η σειρά αυτή είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας, τόσο όσον αφορά τα συστατικά και τις φόρμουλές της, όσο και σχετικά με τις συσκευασίες της.

Ωστόσο, αν και αρκετά εντυπωσιακή, αυτή η κίνηση της Chanel και του Dries Van Noten δεν είναι τόσο πρωτοποριακή, όσο δηλωτική της τάσης της βιωσιμότητας, που παραβλέπεται συνήθως όσον αφορά τα καλλυντικά, ή εξαντλείται στα οργανικά συστατικά και, φυσικά, στην απομάκρυνση από πρακτικές δοκιμών σε ζώα.

Πριν δύο χρόνια, και ο οίκος Hermès λάνσαρε επίσης τη δική του σειρά από επαναγεμιζόμενα κραγιόν, έχοντας μάλιστα σχεδιάσει μια συσκευασία που προσδοκούσε να αντιμετωπιστεί σαν ένα αντικείμενο τέχνης. Ο γαλλικός οίκος διαθέτει επίσης επαναγεμιζόμενα αρώματα. Ανάλογα προϊόντα κυκλοφορούν ακόμα ήδη η Armani Beauty, η Valentino Beauty, το beauty brand της Ριάνα, Fenty. Αυτήν την περίοδο, επιπλέον, ανακοινώθηκε και η πρωτοβουλία του brand Elemis για την υιοθέτηση επαναγεμιζόμενων συσκευασιών.

Το πόσο επιβαρυντικά για το περιβάλλον είναι όλα τα είδη συσκευασίας που πετιούνται, ουσιαστικά, από το μπάνιο, των καλλυντικών συμπεριλαμβανομένων, αναδεικνύονυν καλύτερα τα νούμερα. Σύμφωνα με στοιχεία, ο κλάδος των καλλυντικών και των ειδών προσωπικής υγιεινής παράγει κάθε χρόνο παγκοσμίως 120 δισεκατομμύρια μονάδες συσκευασίας. Μάλιστα, έρευνα του BBC του 2019 είχε βρει ότι το ένα τρίτο των πλαστικών συσκευασιών που πετιούνται σε ένα νοικοκυριό προέρχεται από αυτά τα προϊόντα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.