25 Απρ 2024
READING

Επιστολή προς τη βιομηχανία κοσμημάτων να προσέξει μήπως οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον χρυσό της

3 MIN READ

Επιστολή προς τη βιομηχανία κοσμημάτων να προσέξει μήπως οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον χρυσό της

Επιστολή προς τη βιομηχανία κοσμημάτων να προσέξει μήπως οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον χρυσό της

Τον φόβο ότι η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας κοσμημάτων διατυπώνει μια ανοιχτή επιστολή ειδικών του χώρου, που καλεί προμηθευτές και brands να δείξουν υπευθυνότητα και προσοχή, ώστε η ρωσική κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει αυτόν τον δρόμο για να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στον κόσμο και οι συντάκτες αναφέρουν ότι αναμένουν πως θα προσπαθήσει να προωθήσει τον χρυσό της μέσα από τις εφοδιαστικές αλυσίδες της κοσμηματοποιίας σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου ότι στη βιομηχανία αυτή διατίθεται το 39% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την αγορά χρυσού για επενδύσεις. Σημειώνεται ακόμα ότι η Ρωσία θα μπορούσε ήδη να ρευστοποιεί τα αποθέματά της σε χρυσό, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για παζάρια και ανταλλαγές, καθώς η Τράπεζα της Ρωσίας άρχισε να αγοράζει εγχώριο χρυσό για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ενώ υπάρχουν ακόμα αναφορές ότι έχει αυξηθεί η ρωσική αγοραστική δραστηριότητα στην αγορά χρυσού της Βενεζουέλας.

Η ομάδα των συντακτών της επιστολής αυτοαποκαλείται Παγκόσμια Πρωτοβουλία Διαφάνειας Χρυσού, και αποτελείται από ειδικούς της βιομηχανίας, κλαδικές επιτροπές και πρωτοβουλίες, αμερικανικούς κρατικούς φορείς εμπορίου, ακτιβιστές και ειδήμονες επί του παγκόσμιου εμπορίου και της ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμα: Η Ρωσία αναστέλλει τις εξαγωγές λιπασμάτων: μπορεί να αλλάξει η αγροτική παραγωγή;

Καλώντας τους επαγγελματίες του κλάδου να είναι σε εγρήγορση, προχωρούν σε μια σειρά από προτάσεις για όσα πρέπει να προσέξουν. Επισημαίνουν ότι πρέπει να επιβεβαιώνονται οι πηγές του χρυσού που χρησιμοποιούν, να έρχονται σε επαφή με τους προμηθευτές τους, ώστε να διπλοτσεκάρουν τις πηγές του χρυσού που έχουν παραγγείλει, και να καθιστούν σαφές στους συνεργάτες τους ότι δε θα ανεχτούν επαγγελματίες που βοηθούν τη Ρωσία αγοράζοντας τον χρυσό της ή τον χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους.

Επιπλέον προσοχή ζητούν να δείξουν στον κλάδο όσον αφορά τις συναλλαγές με χώρες που, όπως λένε, χρήζουν «υψηλής προσοχής», αναφερόμενοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία και την Κίνα, που απείχαν από το καταδικαστικό της εισβολής ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στην Τουρκία, που είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Σχετικά λοιπόν με αυτές τις χώρες, επισημαίνεται ότι η στάση τους δεν σημαίνει ρητά ότι υποστηρίζουν τη Ρωσία, ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για αγορές που κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της παραγωγής κοσμημάτων, θα πρέπει, σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, να ενημερωθούν οι προμηθευτές και εκεί για το ότι οφείλουν να καταγράφουν ξεκάθαρα την προέλευση του χρυσού που χρησιμοποιούν και να μην αγοράζουν χρυσό ρωσικής προέλευσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.