25 Απρ 2024
READING

Επιτροπή καλεί να ερευνηθεί η Amazon σχετικά με τις πρακτικές της σε τρίτους πωλητές

3 MIN READ

Επιτροπή καλεί να ερευνηθεί η Amazon σχετικά με τις πρακτικές της σε τρίτους πωλητές

Επιτροπή καλεί να ερευνηθεί η Amazon σχετικά με τις πρακτικές της σε τρίτους πωλητές

Μέλη της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ κατηγόρησαν την Amazon ότι εμπόδισε την διεξαγωγή έρευνας, η οποία σχετίζονταν με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αντιμετωπίζει τους τρίτους πωλητές της πλατφόρμας.

Την περασμένη εβδομάδα, μία επιτροπή της Βουλής ζήτησε με επιστολή της προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινήσει έρευνα, μέσω της οποίας θα διαλευκανόταν εάν τελικά τόσο η Amazon όσο και ορισμένα από τα στελέχη της προσπάθησαν να παρεμποδίσουν κατά κάποιο τρόπο την διεξαγωγή μίας έρευνας του Κογκρέσου. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη έρευνα, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου βρισκόταν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση καθώς κατηγορείται για κάποιου είδους εγκληματική ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία επιστολής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τα μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης κατηγόρησαν την εταιρεία ότι παρεμπόδισε την 16μηνη αντιμονοπωλιακή έρευνά της, αρνούμενη να παραδώσει συγκεκριμένες πληροφορίες, λέγοντας μάλιστα ψέματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους τρίτους πωλητές της πλατφόρμας της.

Διαβάστε επίσης: Οι third-party πωλητές γίνονται πιο πετυχημένοι από το Amazon

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι κατά τη διάρκεια των επακόλουθων ερευνών, ανώτερα στελέχη της Amazon προσπαθήσαν επανειλημμένως να παραπλανήσουν τα αρμόδια μέλη της επιτροπής, κάτι που θορύβησε αρκετά τις αρχές.

Αφορμή για να ξεκινήσει η συγκεκριμένη έρευνα το 2019, αποτέλεσε το ερώτημα εάν τελικά η Amazon χρησιμοποίησε δεδομένα που αφορούν τους πελάτες της ώστε να ενισχύσει την πώληση των προϊόντων της δικής της ιδιωτικής ετικέτας έναντι των προϊόντων που ανήκουν στους τρίτους πωλητές της πλατφόρμας. Επιπλέον, οι νομοθέτες ανέφεραν στην επιστολή τους ότι διάφορα στελέχη της Amazon, συμπεριλαμβανομένου και ενός δικηγόρου που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής, αρνούνταν επανειλημμένα το γεγονός ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε τέτοιου είδους δεδομένα, με στόχο να υπερισχύσει στην αρένα του ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης: Παρά τις προειδοποιήσεις, το Amazon πουλά μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε αυτοκτονίες

Ωστόσο λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε περίτρανα μέσω εσωτερικών εγγράφων και δηλώσεων ορισμένων πρώην υπαλλήλων της εταιρείας, ότι η Amazon χρησιμοποιούσε δεδομένα, τα οποία ωφελούσαν και προωθούσαν καθοριστικά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σε αντίθεση με τα προϊόντα των τρίτων πωλητών της πλατφόρμας.

Ουσιαστικά η συγκεκριμένη επιστολή πιέζει τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να χαλιναγωγήσουν την εξουσία της Amazon. Η επιτροπή της Βουλής κατηγόρησε την εταιρεία ότι εκμεταλλεύεται τη θέση της στην online αγορά, βλάπτοντας τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα. Τέλος η επιτροπή κατηγόρησε εκτός από την Amazon και άλλους αντίστοιχους τεχνολογικούς γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Google και Apple για κατάχρηση της μονοπωλιακής τους εξουσίας, ζητώντας καθοριστικές αλλαγές στους αντιμονοπωλιακούς νόμους.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission) των ΗΠΑ ξεκίνησε την αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Amazon πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ εξετάζει ταυτόχρονα την αξίας περίπου 8,45 δισεκατομμυριών δολαρίων πρόταση συγχώνευσης της εταιρείας με το χολιγουντιανό στούντιο Metro-Goldwyn-Mayer.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.