20 Απρ 2024
READING

Πώς θα επηρεάσει η Γενιά Ζ τον χώρο εργασίας;

4 MIN READ

Πώς θα επηρεάσει η Γενιά Ζ τον χώρο εργασίας;

Πώς θα επηρεάσει η Γενιά Ζ τον χώρο εργασίας;

Η Gen Z αποτελεί ήδη πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ σε τρία χρόνια από τώρα θα αποτελεί περισσότερο από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης και της γενιάς Alpha. Μαζί τους φέρνουν την εγγενή γνώση σε τομείς που σχετίζονται με τη ψηφιοποίηση, με την ανεπτυγμένη κατανόηση της κοινότητας και της ταυτότητας, καθώς και με τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηθική. Πώς λοιπόν η παρουσία τους στους χώρους εργασίας, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα;

Αρχικά η Gen Z χαρακτηρίζεται από ισχυρές ηθικές αρχές, τις οποίες και θα προσπαθήσει να ενσωματώσει στους χώρους εργασίας. Ενώ οι προηγούμενες γενιές έχουν μεγαλώσει μέσα σε μία κοινωνία, της όποια τα πρότυπα υπήρξαν συντηρητικά, διατηρώντας και υποδαυλίζοντας κοινωνικά προβλήματα, η Gen Z μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον, το οποίο είναι αρκετά πιο φιλελεύθερο και ανεκτικό, τουλάχιστον συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες. Τώρα, με την είσοδό τους στο επερχόμενο εργατικό δυναμικό, είναι έτοιμοι ακόμη και να απαιτήσουν από τις εταιρείες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το κομμάτι της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε στους χώρους εργασίας να κυριαρχούν η ισότητα και η διαφορετικότητα.

Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022

Οι Gen Z-ers έχουν βαρεθεί τις κοινές υποσχέσεις για ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον εργασίας. Αυτό που θέλουν είναι να δουν έμπρακτα από τους μελλοντικούς υποψήφιους εργοδότες ότι τα δεδομένα ακολουθούν τις επερχόμενες αλλαγές. Οι αρχές της ηθικής και της διαφάνειας είναι τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία, τα οποία περιμένουν να δουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι.

Τόσο η Gen Z όσο και η γενιά Alpha έχουν μεγαλώσει σε έναν κόσμο όπου η πληροφορία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη με το πάτημα ενός κουμπιού. Με την έξαρση της πανδημίας και με την άνοδο της remote εργασίας, το χάσμα ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή έγινε μικρότερο από ποτέ. Οι εργοδότες μπήκαν ουσιαστικά μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, κάτι το οποίο ανέδειξε σημαντικά τη σημασία των προσωπικών αξιών και του σεβασμού. Οι εταιρείες που δεν το αναγνωρίζουν αυτό θα δυσκολευτούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν νέα ταλέντα.

Γενικά οι νεότερες γενιές τάσσονται ενάντια της ανισότητας, των μη βιώσιμων εργασιακών συνθηκών εργασίας, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και της λεηλασίας του πλανήτη, σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί από τις προηγούμενες γενιές. Επιπλέον, οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι η συγκεκριμένη γενιά έχει αναπτύξει έναν διαφορετικό τρόπο σύνδεσης, μέσα από τις πλατφόρμες των social media, κάτι που έχει διαμορφώσει έναν νέο κώδικα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε κοινό και μάρκα.

Καθώς οι νέοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ψηφιακή εποχή και τη καινοτομία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν με τα δεδομένα της εποχής, εντάσσοντας νέα εργαλεία και τεχνολογίες, τα οποία θα κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό το περιβάλλον για τους υποψήφιους εργαζόμενους.

Αναμφίβολα η Gen Z περιμένει περισσότερα από όλους. Θέλουν συναδέλφους δίκαιους, με ιδιαίτερες προσωπικότητες και δημιουργικότητα. Απαιτούν από τους ανθρώπους να είναι πιο ευγενικοί αλλά και να νοιάζονται περισσότερο για κοινωνικά ζητήματα όπως για παράδειγμα η προστασία του πλανήτη. Η Gen Z δε θέλει απλώς να συνεργαστεί με εταιρείες και μάρκες που δρουν με ηθικό τρόπο, αλλά που να αποτελούν μέρος ολόκληρης της ιδέας.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | τι ακριβώς θέλουν οι εργαζόμενοι από έναν εργοδότη

Σύμφωνα με μελέτες, η Gen Z έχει παρόμοιες προτεραιότητες με τους Μillennials όσον αφορά την ευελιξία στο χώρο εργασίας, τη δημιουργικότητα και την ελευθερία έκφρασης. Ωστόσο απαιτούν περισσότερη κατανόηση όσον αφορά το diversity και την ηθική, τώρα που τα ζητήματα αυτά απασχολούν την κοινωνία μας περισσότερο από ποτέ.

Τόσο τα brands όσο και οι εταιρείες πρέπει να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα, καθώς η Gen Z μέρα με τη μέρα κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος στους χώρους εργασίας. Οι εταιρείες που θα αλλάξουν εντελώς την κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία τους θα καταφέρουν να εντάξουν στο δυναμικό τους τα ταλέντα της νέας γενιάς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.