19 Απρ 2024
READING

Πώς σχεδιάζει η Nestle να ενισχύσει την ανάπτυξή της

5 MIN READ

Πώς σχεδιάζει η Nestle να ενισχύσει την ανάπτυξή της

Πώς σχεδιάζει η Nestle να ενισχύσει την ανάπτυξή της

Η Nestle σκοπεύει να επιτύχει σταθερή οργανική ανάπτυξη της τάξης του 4-6% το 2022 και στο άμεσο μέλλον. Για να το επιτύχει αυτό, προβαίνει σε έναν συνδυασμό ταχείας καινοτομίας, επενδύσεων σε πλατφόρμες ανάπτυξης, συγχωνεύσεων και εξαγορών και στρατηγικού περιορισμού του εργατικού δυναμικού και των εργοστασίων.

Η εταιρεία σημείωσε άλμα 7,5% στο οικονομικό έτος 2021. Μπορεί ο τωρινός στόχος της να είναι χαμηλότερος, ωστόσο, όπως δήλωσε, είναι σύμφωνος με τις σταθερές ετήσιες αυξήσεις από το 2017, όπου οι οργανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,4%, ακολουθούμενες από 3% το επόμενο έτος και 3,5% και 3,6% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Ένας βασικός παράγοντας για τον μετασχηματισμό της εταιρείας και την αύξηση του μεριδίου αγοράς είναι η αναδιαμόρφωση του χαρτοφυλακίου της Nestlé. Συγκεκριμένα, επιδιώκει να επικεντρωθεί σε ταχέως αναπτυσσόμενες κατηγορίες εντός των τροφίμων, των ποτών και της διατροφικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός οργανικής ανάπτυξης για τη Nestlé μέσα στο 2021 με άνοδο 9,7% στις πωλήσεις του, της φροντίδας κατοικίδιων ζώων, της επιστήμης υγείας και των προϊόντων φυτικής προέλευσης. Αυτά αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ήμισυ των πωλήσεων της εταιρείας έναντι του 1/3 το 2021.

Στην κατηγορία των plant-based και vegan προϊόντων, η Nestlé πρόσθεσε στις επιλογές που προσφέρει vegan αυγά και γαρίδες, το vEGGie και την Vrimp. Η Vrimp είναι μια εναλλακτική γαρίδα από φύκια και μπιζέλια, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία έχει την “αυθεντική υφή και γεύση” των πραγματικών θαλασσινών. Το vEGGie είναι ένα υγρό υποκατάστατο αυγού, φτιαγμένο με πρωτεΐνη σόγιας, το οποίο μπορεί να γίνει ομελέτα, όπως και τα πραγματικά αυγά. Ακόμα, η Nestlé πρόσφατα κυκλοφόρησε το Wunda, έναν νέο τύπο φυτικού ποτού ως εναλλακτική λύση για το γάλα σε όλες τις πιθανές εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης: Η Nestlé μεγαλώνει μέσα από τις κατηγορίες των τροφών για κατοικίδια και τα υγιεινά snack

Ακόμα, η εταιρεία έχει μετατοπίσει σημαντικά τα προϊόντα της προς τα premium, όπου υπάρχει ταχύτερη ανάπτυξη, υψηλότερα περιθώρια κέρδους και καλύτερη προστασία από την εμπορευματοποίηση. Σήμερα τα premium προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 35% των πωλήσεων της Nestlé έναντι 11% το 2012.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του χαρτοφυλακίου της Nestlé, συμπεριλαμβανομένης μιας σταθερής ροής περισσότερων από 85 συναλλαγών τα τελευταία πέντε χρόνια, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Συμπεριλαμβάνονται ισχυρές εταιρείες στον τομέα των φυτικών προϊόντων, όπως η Sweet Earth, μάρκες καφέ, όπως η Blue Bottle Coffee και η Starbucks, και λειτουργικά ποτά και συστατικά, όπως η Vital Proteins. Άλλες σημαντικές συμφωνίες περιλαμβάνουν τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας επιχείρησης νερού της εταιρείας με την εξαγορά του νερού Essentia. Οι εξαγορασθείσες επιχειρήσεις από το 2017 έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 18%. Οι εξαγορές και οι εκποιήσεις έχουν επίσης υποστηρίξει την επέκταση του περιθωρίου κέρδους, συμβάλλοντας περίπου στο 30% της προόδου από το 2017.

Η σημασία της καινοτομίας στην ανάπτυξη

Η εξέλιξη του χαρτοφυλακίου της Nestle δεν οφείλεται μόνο στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζουν οι εξελίξεις στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προσεγγίζει την καινοτομία. Η εταιρεία έχει δώσει πολλή προσοχή στη βαθύτερη κατανόηση των καταναλωτικών τάσεων και την ταχεία ανταπόκριση σε αυτές. Μόνο πέρυσι, η Nestle επιτάχυνε περισσότερα από 60 projects που λανσαρίστηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Όσον αφορά την καινοτομία, η Nestlé επικεντρώνεται στην πριμοδότηση και την προσφορά νέων πλεονεκτημάτων καθώς και προσιτών επιλογών. Η προσθήκη περισσότερων plant-based επιλογών είναι μια άλλη εστίαση που οδηγεί σε περισσότερα διαθέσιμα προϊόντα.

Η Nestlé έχει εφαρμόσει αρκετές καινοτόμες ιδέες που εστιάζουν στην βιωσιμότητα, έναν τομέα υψίστης σημασίας ειδικά για τους νεαρούς καταναλωτές. Πρόσφατα έστρεψε την προσοχή της προς το κομμάτι της γεωργικής έρευνας, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη μετάβαση προς ένα αναγεννητικό σύστημα τροφίμων. Βασικός στόχος της Nestlé όπως και πολλών ακόμη εταιρειών της βιομηχανίας, είναι οι μηδενικές εκπομπές αερίων. Έτσι η Nestlé δημιούργησε το Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών (Institute of Agricultural Sciences), ένα ινστιτούτο έρευνας για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Η Nestlé επενδύει 1,29 δις. δολάρια για την υποστήριξη της αναγεννητικής γεωργίας

Ακόμα, η Nestlé άνοιξε την μεγαλύτερη μονάδα έρευνας και καινοτομίας, τον R+D Accelerator, ο οποίος βρίσκεται στο ερευνητικό της κέντρο στη Λωζάνη της Ελβετίας. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση δημιουργήθηκε με βασικό στόχο τον συνδυασμό της επιστήμης των τροφίμων και των προηγμένων τεχνολογιών πολλών κλάδων, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και συστημάτων.

Η εταιρεία τονίζει ότι τα δεδομένα και η τεχνολογία αποτελούν βασικό μοχλό για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της. Για την Nestlé η ψηφιοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς, αλλά κυρίως διευκολύνει μια μετάβαση στη βιωσιμότητα με ταχύτητα και σε κλίμακα. Για παράδειγμα, η εστίαση στην ψηφιοποίηση βοήθησε την εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε περίπου 14% των πωλήσεων το 2021, σε σύγκριση με μόλις 3% το 2012.

Μέσω αυτών των προσπαθειών, το χαρτοφυλάκιο της Nestlé είναι πιο έντονα εστιασμένο και καλύτερα τοποθετημένο, ώστε να προσφέρει υψηλότερες πωλήσεις από ό,τι πριν από την πανδημία, και με βιώσιμο τρόπο για τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία επιδιώκει να ξεχωρίσει και να καλύψει με την προσφορά της μια πολύ ευρεία ζήτηση με εγγύηση την υψηλή ποιότητα για την οποία είναι γνωστή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.