Έφτασε λοιπόν η στιγμή που οι υπάλληλοι της Meta (πρώην Facebook) θα είναι αναγκασμένοι να πλένουν τα ρούχα τους μόνοι τους.
Γιατί η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά να παρέχει υπηρεσίες καθαριστηρίου στους υπαλλήλους της, σε μια απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τέλος εποχής.
Προ Covid, οι μεγάλες εταιρείες, ιδίως οι κολοσσοί του τεχνολογικού τομέα και του Σίλικον Βάλεϊ, είχαν μπει σε έναν άτυπο ανταγωνισμό σχετικά με το ποιος προσφέρει τα περισσότερα και πιο cool προνόμια στους υπαλλήλους του, θέλοντας να ξεχωρίσουν με το μοναδικό τους office culture, ώστε να προσελκύσουν τους πιο ταλαντούχους του κλάδου και να μη θέλει ποτέ κανείς να φύγει από το campus τους. Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι σε άλλες εταιρείες που δεν πρόσφεραν ανοιχτά sushi bars, αίθουσες παιχνιδιών και μασάζ, έβλεπαν με ανάμεικτα συναισθήματα φωτογραφίες από εργασιακούς χώρους-παιχνιδότοπους για ενήλικες, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος διάβαζε αναλύσεις για το πώς αυτές οι παροχές αυξάνουν τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων.
Μετά (σχεδόν) Covid, τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν. Ενόψει της επιστροφής των υπαλλήλων στο γραφείο έπειτα από δύο χρόνια τηλεργασίας, στις 28 Μαρτίου, η Meta ανακοίνωσε κάποιες αλλαγές και περιορισμούς στα προνόμια που προσφέρει, με πιο χαρακτηριστική τη διακοπή της διάσημης υπηρεσίας πλυντηρίου και καθαριστηρίου. Η συγκεκριμένη παροχή είχε ανατεθεί σε μια άλλη εταιρεία, η οποία παραλάμβανε και παρέδιδε δωρεάν τα ρούχα από το campus της Meta και, όπως δήλωνε εκπρόσωπος της εταιρείας το 2020, είχε στόχο «να κάνει τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη».
Κάτι άλλο που ανακοινώθηκε ότι αλλάζει, είναι η ώρα του δωρεάν δείπνου, που μεταφέρεται από τις 6 το απόγευμα στις 6:30. Η σημασία αυτής της αλλαγής, που προκάλεσε μάλιστα πληθώρα αναρτήσεων και κάποιον εκνευρισμό και από τις δύο πλευρές, έγκειται στο ότι το τελευταίο λεωφορείο που φεύγει από τα γραφεία για να μεταφέρει τους υπαλλήλους στα σπίτια τους ξεκινά συνήθως στις 6. Μέχρι τώρα, οι υπάλληλοι είχαν τη δυνατότητα φεύγοντας να πάρουν μαζί τους στο σπίτι το γεύμα τους σε κουτιά delivery που διέθετε η εταιρεία. Με την αλλαγή της ώρας, αυτό δε θα είναι πια εφικτό.
Όταν ανακοινώθηκαν οι αλλαγές, η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση. Πληθώρα σχολίων ανέβηκαν μέσα σε λίγα λεπτά κάτω από την ανάρτηση της ανακοίνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times από τους υπαλλήλους. Οι εργαζόμενοι ρωτούσαν αν η Meta είχε σκοπό να τους αποζημιώσει με άλλο τρόπο για τη διακοπή αυτών των παροχών και αν είχε γίνει κάποια έρευνα που να εξετάζει τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή η απόφαση στο προσωπικό της εταιρείας.
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της Meta αντέδρασαν κάπως επιθετικά, όπως σχολιάζουν οι υπάλληλοι, ή τουλάχιστον με έναν δηκτικό τόνο για όσα οι υπάλληλοι θεωρούν δεδομένο ότι δικαιούνται. Άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος σχολίασε θετικά τις αλλαγές, ενώ ενδιαφέρον είχε σχόλιο υπαλλήλου της υπηρεσίας φαγητού, που μάλιστα πήρε τα περισσότερα likes, όταν θέλησε να απαντήσει σε σχόλια εργαζομένων ότι αυτή η αλλαγή στην πολιτική των παροχών θα πλήξει την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας: «Μπορώ να πω πως όταν οι συνάδελφοί μας στοιβάζουν τρία έως δέκα κουτιά γεμάτα με μπριζόλες για να τα πάρουν σπίτι, κανείς δεν ενδιαφέρεται για την κουλτούρα. Πάρθηκε μια απόφαση για να γίνει προσπάθεια να μειωθεί λίγη από την κατάχρηση και να εξαφανιστούν τα έξι εκατομμύρια πακέτα φαγητού».
Αν και οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναμενόμενες, το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστωθεί ότι τα «cool προνόμια» των υπαλλήλων σε αυτές τις εταιρείες έχουν χάσει πια την αίγλη τους, ακόμα και για τους ίδιους τους εργαζομένους, οι οποίοι τείνουν πλέον να τα βλέπουν κατά βάση ως δέλεαρ για να προσελκύσει μια εταιρεία νέα ταλέντα αλλά, όσο περνάει ο καιρός, αυτό που έχει σημασία γι’ αυτούς είναι κυρίως ο σεβασμός που αισθάνονται ότι απολαμβάνουν στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Παράλληλα, οι κινήσεις αυτές της Meta αντικατοπτρίζουν τη μεταβαλλόμενη εργασιακή κουλτούρα στον τεχνολογικό παράδεισο μιας Σίλικον Βάλεϊ που ετοιμάζεται για την καθιέρωση του υβριδικού μοντέλου εργασίας. Γιατί μπορεί η 28η Μαρτίου να είναι η ημερομηνία επιστροφής στο γραφείο για τη Meta, αλλά αυτή η επιστροφή δε θα είναι μαζική, καθώς κάποιοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν εξ αποστάσεως και άλλοι θα πηγαίνουν λιγότερες μέρες.
Εκτός από τη Meta, και η Google είναι διάσημη για απίστευτες παροχές, ωστόσο για την πρώτη τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες έχει να αντιμετωπίσει μειωμένα έσοδα και – για πρώτη φορά – ελαφρά μείωση χρηστών, παρόλο που από την εταιρεία ισχυρίζονται ότι αυτά τα στοιχεία δεν έχουν σχέση με την αποφασή τους. Πάντως, η Meta έχει να διαχειριστεί και το πλήγμα στη φήμη της, ενώ παράλληλα λέγεται ότι πολλοί υπάλληλοι ετοιμάζονται να βγουν σε αναζήτηση νέας δουλειάς, καθώς βλέπουν τις αποδοχές τους που συνδέονται με τις μετοχές της εταιρείας να μειώνονται, ενώ, επιπλέον, θεωρούν «κηλίδα» στο βιογραφικό τους την προϋπηρεσία στην αμφιβητούμενη πλέον για τις πρακτικές της Meta. Eκτός αυτού, υπάρχουν υπάλληλοι της εταιρείας που νιώθουν ότι παραγκωνίζονται επίτηδες, αν δε συντάσσονται με το όραμα του Mark Zuckerberg για το metaverse και τις νέες αρχές της εταιρείας.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε εύκολα· ήταν κάτι που συζητούσαν για μήνες, ενόψει του νέου υβριδικού μοντέλου, ενώ η εταιρεία θα αυξήσει από 700 σε 3000 δολάρια τον χρόνο το κονδύλι ανά εργαζόμενο για υπηρεσίες ευεξίας, σωματικής και ψυχικής υγείας, ώστε να αντισταθμίσει την παύση κάποιων από τις παροχές.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι και οι ομάδες θα είναι ολόενα και πιο διασκορπισμένοι στο μέλλον, και είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε μια εμπειρία που θα τους βοηθήσει όλους να είναι επιτυχημένοι», διευκρινίζοντας ότι θέλουν οι παροχές στον χώρο του γραφείου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις ανάγκες ενός εργατικού δυναμικού που δουλεύει υβριδικά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.