21 Νοέ 2024
READING

Η άνοδος των TikTok brands

6 MIN READ

Η άνοδος των TikTok brands

Η άνοδος των TikTok brands

Η πασίγνωστη πλατφόρμα TikTok, κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να προσελκύσει δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdowns, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Ένας από αυτούς τους τρόπους ήταν και το TikTok.

Ως αποτέλεσμα, η δημοτικότητα του TikTok εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν από 507 εκατομμύρια στο τέλος του 2019 σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τον Σεπτέμβριο του 2021. Όλο αυτή η έντονη ανάπτυξη κατάφερε να αναδείξει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μικρότερων επιχειρήσεων, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των πωλήσεών τους.

Βέβαια, πριν από την πανδημία, τόσο το Instagram όσο και το Facebook παρείχαν ήδη μια πλατφόρμα για τα μικρότερα brands, μέσω της οποίας είχαν την δυνατότητα να αυξήσουν των αριθμό των πελατών τους. Όμως, παρόλες τις προσπάθειες, οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του Facebook μειώθηκαν για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο, την στιγμή που το TikTok προσέλκυσε ακόμη περισσότερες μικρότερες επιχειρήσεις στην πλατφόρμα του, που χάρη σ’ αυτό καταφέραν να ενισχύσουν το engagement και κατ’ επέκταση τις πωλήσεις.

Ωστόσο, αυτές οι μικρότερες επιχειρήσεις στο TikTok, διαφέρουν από τις επωνυμίες που αναδείχθηκαν μέσω παλαιότερων πλατφορμών social media. Συγκεκριμένα, αντί να ακολουθήσουν κάποια στρατηγική που προωθούν με στοχευμένες καμπάνιες και χορηγούμενα posts, αυτό που κάνουν είναι να αναπτυχθούν δημιουργώντας οργανικό περιεχόμενο. Παραδείγματος χάρη, αντί να χρησιμοποιήσουν μία κλασική εικόνα ενός εντυπωσιακού μοντέλου, χρησιμοποιούν τους ιδρυτές τους ως μέσο προώθησης, πατώντας στην απαίτηση για ρεαλισμό, διαφάνεια και επαφή με την πραγματικότητα, με την ελπίδα να αξιοποιήσουν τον αλγόριθμο του TikTok και να αυξήσουν τις πωλήσεις.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ανάπτυξης αποτελεί η Trapstix lip balm, με CEO την Aysia Hilliard, μία νεαρή μαθήτρια σχολείου, η οποία όταν άνοιξε την επιχείρησή της το 2018 είχε μόλις 75 παραγγελίες. Σήμερα το brand της Hilliard αποτελεί μέρος μιας ανερχόμενης ομάδας μικρών επιχειρήσεων, των οποίων οι πωλήσεις ενισχύονται δημιουργώντας viral περιεχόμενο στο TikTok. Τον Ιούλιο του 2020, δημοσίευσε το πρώτο της TikTok. Δύο χρόνια αργότερα, η νεαρή Hilliard εξακολουθεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στο σχολείο, ενώ παράλληλα λειτουργεί την επιχείρησή της, αποφεύγοντας οποιαδήποτε πληρωμένη διαφήμιση στην πλατφόρμα, καταφέρνοντας να πουλήσει περισσότερα από 50.000 προϊόντα μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Το Gatorade μετατρέπει τους αθλητές σε ambassadors δημιουργώντας περιεχόμενο στο TikTok  

Παρόλη την έντονη επιτυχία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, εξακολουθεί να υφίσταται ένα ισχυρό ζήτημα. Από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα brands κατάφεραν έστω και βραχυπρόθεσμα, να αυξήσουν τα έσοδά τους μέσω ενός viral βίντεο, είναι ικανά να το μεταφράσουν σε μακροπρόθεσμη επιτυχία πωλήσεων;

Στο παράδειγμα της Trapstix, η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει 2,2 εκατομμύρια likes, 96.000 followers και μεμονωμένα βίντεο με σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές το καθένα. Τα νούμερα αυτά ξεπερνούν την απήχηση και τα νούμερα πολύ μεγαλύτερων επιχειρήσεων όπως η Gap, η Kellogg και η ChapStick, οι οποίες συγκεντρώνουν λιγότερα από 10.000 likes και followers στους εταιρικούς λογαριασμούς τους.

Διαβάστε επίσης: Ένα βίντεο στο TikTok δημιουργεί φρενίτιδα για ένα κραγιόν που κυκλοφορεί από το 1971

Όπως η Trapstix έτσι και άλλα αντίστοιχα brands ακολουθούν μία στρατηγική προώθησης, η οποία βασίζεται στον ρεαλισμό και την πραγματικότητα και όχι σε στημένες εικόνες και περιεχόμενο, το οποίο δεν είναι ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις του κοινού. Ένα άλλο παράδειγμα της διαφορετικής προσέγγισης στο TikTok αποτελεί το βρετανικό brand Cult Beauty, που χρησιμοποιεί τους υπαλλήλους του σε διάφορα βίντεο στο TikTok, δημιουργώντας δημιουργικό και διασκεδαστικό περιεχόμενο, συγκεντρώνοντας πάνω από 180.000 προβολές στην πλατφόρμα. Ή η εταιρεία Lounge Underwear, που κατάφερε να αγγίξει σχεδόν τις ένα εκατομμύριο προβολές σε ένα μόνο βίντεο, το οποίο παρακολουθεί έναν υπάλληλο που διασχίζει την αποθήκη συνοδεύοντάς το με έναν από τους viral ήχους του TikTok.

Τόσο τα Walmart όσο και τα Sephora έχουν εστιάσει στη δημιουργία περιεχομένου χρησιμοποιώντας τους υπαλλήλους τους ως content creators. Πολύ συχνά, τα viral βίντεο στο TikTok, καταφέρνουν να ανεβάσουν σημαντικά των αριθμό των πωλήσεων μιας εταιρείας, σε αντίθεση με τις προωθητικές ενέργειες σε άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter, όπου το engagement δεν είναι τόσο υψηλό.

Διαβάστε επίσης: Η πορεία του Instagram και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός με το TikTok 

Η αυθεντικότητα μετράει

Κάτι που κάνει το TikTok να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύεται εντός της πλατφόρμας γίνεται πολύ γρήγορα viral, επειδή είναι αληθινό και ειλικρινές. Όταν λοιπόν ένα brand προσπαθεί μέσω του συγκεκριμένου μέσου να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του, θα πρέπει να στηριχθεί σε αληθινά πρόσωπα, τα οποία ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Αυτό ωφελει ιδιαιτερα τις μικρότερες επιχειρήσεις, που είναι αρκετά πιο ευέλικτες και ανοιχτές ως προς το να δημοσιεύσουν αφιλτράριστο περιεχόμενο, κάνοντας το κοινό να μπορεί να ταυτιστεί και να ανακαλύψει τον εαυτό του μέσα σε αυτό.

Αντιθέτως, το Instagram έχει δώσει προτεραιότητα στην πιο προσεγμένη αισθητική. Για παράδειγμα οι start-ups που εφαρμόζουν το μοντέλο direct-to-consumer, αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη αισθητική καταφέρνοντας να οικοδομήσουν επιχειρήσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Casper, Allbirds και Glossier ακολούθησαν αυτήν την προσέγγιση προσελκύοντας αρκετούς ακόλουθους στην πλατφόρμα. Από την άλλη, οι μικρότερες επιχειρήσεις εστίασαν στον τρόπο δημιουργίας περιεχομένου του TikTok, εστιάζοντας στο κομμάτι του ρεαλισμού.

Διαβάστε επίσης: To Facebook λανσάρει σύντομα βίντεο για να αντεπιτεθεί στο TikTok

Ωστόσο τα brands της πλατφόρμας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα καίριο ζήτημα. Παρόλο που αρκετά βίντεο των εταιρειών στο TikTok έχουν καταφέρει να γίνουν viral, δεν καταφέρνουν πάντα τη συγκεκριμένη επιτυχία να τη μεταφράσουν σε συνεχόμενη ανάπτυξη των πωλήσεών τους. Ενώ το περιεχόμενο που αφορά το TikTok μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες πωλήσεις, δεν είναι σίγουρο εάν θα καταφέρει να τις διατηρήσει μακροπρόθεσμα όπως συμβαίνει στις πλατφόρμες του Facebook και του Instagram. Τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα έχουν την ευχέρεια να είναι πάντα παρόντα, δημιουργώντας συχνά χορηγούμενο περιεχόμενο, κάτι που οι μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν το budget να κάνουν.

Από την άλλη, οι συνεργασίες λιανικής συμβάλλουν σημαντικά στην προσέλκυση πελατών. Οι μεγάλοι έμποροι λιανικής χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο μικρότερες διαδικτυακές νεοφυείς επιχειρήσεις είτε για να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια των επωνυμιών τους είτε για να εισαγάγουν νέες κατηγορίες προϊόντων. Ήδη η Target και η Walmart έχουν συνεργαστεί με star-tups, με στόχο να επεκτείνουν την γκάμα προϊόντων τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.