18 Ιαν 2025
READING

Η Ρωσία αναστέλλει τις εξαγωγές λιπασμάτων: μπορεί να αλλάξει η αγροτική παραγωγή;

4 MIN READ

Η Ρωσία αναστέλλει τις εξαγωγές λιπασμάτων: μπορεί να αλλάξει η αγροτική παραγωγή;

Η Ρωσία αναστέλλει τις εξαγωγές λιπασμάτων: μπορεί να αλλάξει η αγροτική παραγωγή;

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων στον κόσμο και με την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, υπήρχαν ήδη ανησυχίες για το πώς ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει την κάλυψη των αναγκών των παγκόσμιας γεωργίας, με αποτέλεσμα οι τιμές των λιπασμάτων να πάρουν την ανιούσα.

Τελικά, πριν λίγες μέρες οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν: η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις εξαγωγές λιπασμάτων. Αναλυτές λένε ότι η αναστολή θα επηρεάσει κατ’ αρχάς τους αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, και τελικά θα πιέσει τις τιμές και για τους παραγωγοούς των ΗΠΑ. Ειδικοί της αγροτικής βιομηχανίας σημειώνουν ότι η Ρωσία εξάγει πολλών ειδών θρεπτικά συστατικά για τις καλλιέργειες, σε χαμηλές τιμές, ότι καμιά άλλη χώρα δε διαθέτει αυτό το εύρος ετοιμοπαράδοτων προμηθειών λιπασμάτων και ότι οι ελλείψεις που θα δημιουργηθούν θα θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια αγροτική παραγωγή, ενώ θα πιεστούν επιπλέον οι τιμές των τροφίμων, που ήδη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι φωνές για τη μετάβαση σε έναν τρόπο καλλιέργειας με τη χρήση λιγότερων λιπασμάτων, ακούγονται τώρα πιο δυνατά. Ερευνητές του κλάδου σημειώνουν ότι, όπως η ενεργειακή κρίση μπορεί να ωθήσει γρηγορότερα στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι και η έλλειψη λιπασμάτων μπορεί να επιταχύνει τις τεχνολογικές εξελίξεις και να κάνει πιο πιθανή και εύκολη την υιοθέτηση νέων μεθόδων καλλιέργειας και λίπανσης, που θα κάνουν τα αζωτούχα λιπάσματα λιγότερο απαραίτητα.

Εκτός του ότι, πλέον, οι αγρότες όλου του κόσμου απειλούνται με ελλείψεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις καλλιέργειές τους, η χρήση λιπασμάτων είναι προβληματική και για περιβαλλοντικούς λόγους. Τα λιπάσματα είναι υπεύθυνα για μεγάλες ποσότητες εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, για την επιβάρυνση της υγείας του εδάφους και για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στα γειτονικά οικοσυστήματα. Οι μέθοδοι αναγεννητικής γεωργίας που προτείνουν οι επιστήμονες και οι νέες start-ups που αναπτύσσουν εναλλακτικές προσεγγίσεις στην κάλυψη των αναγκών λίπανσης και φυτοπροστασίας θα μπορούσαν τώρα να αποκτήσουν επιπλέον ώθηση, καθώς έρχονται να προσφέρουν λύσεις που θα έπαυαν την εξάρτηση από τους παραγωγούς λιπασμάτων, θα ευνοούσαν τις καλλιέργειες και θα ωφελούσαν το περιβάλλον.

Υπάρχουν διάφορες προτάσεις που είναι ήδη διαθέσιμες ή αναπτύσσονται τώρα, ρίχνοντας φως στο γοργά αναπτυσσόμενο πεδίο της αγροτεχνολογίας.

Μία λύση μπορεί να ειναι η χρήση μικροβίων, που προστίθενται έδαφος και παράγουν ακριβώς όσο άζωτο χρειάζεται η καλλιέργεια. Η παραγωγή αζώτου για λίπανση, που κάνει η Ρωσία, απαιτεί μεγάλες εγκαταστάσεις και τη χρήση φυσικού αερίου, ώστε να πραγματοποιηθει η διαδικασία Haber – Bosch, που είναι η κύρια βιομηχανική διαδικασία για την παραγωγή αμμωνίας. Το χτίσιμο ενός τέτοιου εργοστασίου, που να μπορεί να πραγματοποιεί αυτήν τη διαδικασία, είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και κοστοβόρο, ενώ για την παραγωγή των μικροβίων που μπορούν να παράγουν άζωτο στο έδαφος απαιτούνται εγκαταστάσεις ανάλογες μιας μικροζυθοποιίας που κάνει ζύμωση. Και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες η τεχνολογία αυτή και η χρήση της να εξελιχθεί και να εφαρμόζεται σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, όπως εξηγούν στο Fast Company εκπρόσωποι της start-up Pivot Bio, που αναπτύσσει τη μέθοδο.

Ανάλογες λύσεις με τη χρήση μικροβίων που δημιουργούν άζωτο από τον αέρα ή παράγουν στην ίδια την καλλιέργεια λίπασμα, μειώνοντας τις ανάγκες για τεχνητό λίπασμα μέχρι και κατά 80%, αναπτύσσουν και δίάφορες άλλες start-ups, αποδεικνύοντας μεγάλη δραστηριοποίηση και δημιουργικότητα στον κλάδο.

Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé επενδύει 1,29 δις. δολάρια για την υποστήριξη της αναγεννητικής γεωργίας 

Άλλες εταιρείες, όπως η Indigo Ag, δημιουργούν πρϊόντα με μικροβιώματα που λιπαίνουν αποτελεσματικά, και συνδυάζουν την προσέγγισή τους με οικονομικά κίνητρα στους αγρότες για να εφαρμόζουν μεθόδους αναγεννητικής γεωργίας, όπως τη χρήση καλλιεργειών κάλυψης, ώστε να μειωθεί τόσο η ανάγκη για τη χρήση λιπάσματος όσο και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μιας καλλιέργειας.

Αναπτύσσονται ακόμα τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ειδικές κάμερες και Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να αναγνωρίζονται ακριβώς τα σημεία που χρειάζονται λίπασμα. Έτσι, η λίπανση θα μπορούσε σε αυτήν την περίπτωση να γίνεται τοπικά και όχι σε ολόκληρη την έκταση της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα το λίπασμα που χρησιμοποιείται να είναι το λιγότερο δυνατό και η παραγωγή η βέλτιστη.

Ίσως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιταχύνει την εξέλιξη σε αυτούς τους τομείς, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, για να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εναλλακτικές μεθόδους οι παραγωγοί, θα πρέπει αποδεδειγμένα να τους συμφέρει από οικονομικής άποψης, και να είναι αποτελεσματικές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.