19 Απρ 2024
READING

Πώς σκοπεύει το Instagram να προστατεύσει τους χρήστες από τη ρωσική προπαγάνδα

4 MIN READ

Πώς σκοπεύει το Instagram να προστατεύσει τους χρήστες από τη ρωσική προπαγάνδα

Πώς σκοπεύει το Instagram να προστατεύσει τους χρήστες από τη ρωσική προπαγάνδα

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει θέσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς του κόσμου στο επίκεντρο της μάχης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για τη διαχείριση της πληροφορίας. Οι εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και ευαίσθητων δεδομένων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ουκρανών πολιτών.

Οι ανακοινώσεις του Instagram σχετικά με το περιεχόμενο που επιτρέπει και το moderation που θα κάνει προκάλεσαν μάλιστα την αντίδραση της Ρωσίας, που ανακοινωσε ότι μπλοκάρει από σήμερα Δευτέρα, 14 Μαρτίου, το Instagram στη Ρωσία. Αφορμή υπήρξε η ανακοίνωση του Instagram ότι θα επιτρέπει αναρτήσεις χρηστών που προέρχονται από συκγκεκριμένες χώρες, κατά βάση από την Ουκρανία, στις οποίες καλούν σε βία εναντίον των Ρώσων στρατιωτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Meta, μητρικής του Instagram: «Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουμε προσωρινά επιτρέψει μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά θα παραβίαζαν τους κανόνες μας για ρητορική βίας, όπως “θάνατος στους Ρώσους εισβολείς”. Ακόμα δεν επιτρέπουμε καλέσματα σε βία εναντίον Ρώσων πολιτών».

Το μπλοκάρισμα έρχεται επιπλέον λίγο αφότου το Instagram ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει μέτρα για να περιορίσει την προπαγάνδα της ρωσικής κυβέρνησης και να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή των χρηστών στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, θα αρχίσει να υποβαθμίζει αναρτήσεις από ρωσικά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το κράτος, τοποθετώντας οποιαδήποτε stories από αυτά τα μέσα κάτω από άλλο περιεχόμενο από άλλες πηγές. Οι χρήστες που επιθυμούν να μοιραστούν stories που προέρχονται από αυτούς τους λογαριασμούς θα βλέπουν πλέον ένα αναδυόμενο μήνυμα που θα τους προειδοποιεί για τη διάδοση πληροφοριών που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος. Το Instagram θεωρεί ότι ο λογαριασμός που δημιούργησε την εκάστοτε ανάρτηση μπορεί να βρίσκεται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου υπό τον εκδοτικό έλεγχο της κυβέρνησης.

Οι χρήστες που μοιράζονται stories με συνδέσμους που σχετίζονται με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Το περιεχόμενο από λογαριασμούς που συνδέονται με το ρωσικό κράτος δεν θα εμφανίζεται πλέον και στις περιοχές ανακάλυψης του Instagram, όπως τα Reels και η καρτέλα ανακάλυψης. Ακόμα, το Instagram αναφέρει ότι δε θα εμφανίζεται τόσο εύκολα ούτε στην αναζήτηση.

Το Instagram προσθέτει επίσης ένα νέο μέτρο προστασίας της ιδιωτικής ζωής για ορισμένους χρήστες με έδρα την Ουκρανία και τη Ρωσία. Τώρα, οι ιδιωτικοί λογαριασμοί που βασίζονται σε αυτές τις χώρες θα έχουν ιδιωτικές λίστες ακολούθων και οπαδών και κρυφές λίστες αμοιβαίων φίλων, προσθέτοντας ένα επίπεδο προστασίας που θα αποκρύπτει τις κοινωνικές συνδέσεις της πραγματικής ζωής.

Οι προσπάθειες του Instagram να ανακόψει τη ροή της κρατικά υποστηριζόμενης παραπληροφόρησης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ακολουθούν τις αντίστοιχες προσπάθειες του Facebook. Το Facebook ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσπαθήσει να θάψει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης με την χρήση προειδοποιητικών ενδείξεων και της κατάταξης προς τα κάτω.

Επιπλέον, η μητρική εταιρεία Meta του Instagram και του Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα καταστήσει τα κρυπτογραφημένα DMs διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικες χρήστες στην Ουκρανία και τη Ρωσία και θα διευκολύνει τους λογαριασμούς στις χώρες αυτές να διαγράφουν μαζικά περιεχόμενο και δραστηριότητες. Ακόμα, η Meta περιόρισε την πρόσβαση στο Sputnik και το RT, δύο από τους σημαντικότερους λογαριασμούς ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, στην Ουκρανία και την ΕΕ.

Και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες προβαίνουν σε αντίστοιχα μέτρα. Η κινεζική πλατφόρμα βίντεο TikTok ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει την πρόσβαση στα κρατικά μέσα ενημέρωσης Russia Today (RT) και Sputnik σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν πιέσεων από τις αρχές της ΕΕ, Αμερικανούς πολιτικούς και υπαλλήλους ορισμένων από τις ίδιες τις εταιρείες. Ακόμα, η Apple δήλωσε ότι το App Store της δεν θα προσφέρει πλέον λήψεις των RT News και Sputnik News εκτός Ρωσίας. Η εταιρεία έχει επίσης σταματήσει να πωλεί τα προϊόντα της στη Ρωσία. Αντίστοιχα, και η Google σταμάτησε να εμφανίζει πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο εντός της Ουκρανίας στους χάρτες Google για να αποτρέψει τον ρωσικό στρατό από το να μάθει τη θέση των αμάχων. Επίσης, το Twitter διέκοψε προσωρινά τις διαφημίσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: H σημασία της αποχώρησης των ΜΜΕ από τη Ρωσία

Στη σημερινή εποχή είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της πληροφόρησης για την επικαιρότητα προέρχεται από τα social media. Αυτό ισχύει ειδικά για τους νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι δεν διαβάζουν έντυπα με νέα και δεν παρακολουθούν τηλεόραση στον ίδιο βαθμό με τις προηγούμενες γενιές. Φαίνεται πως όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους την κατάλληλη ενημέρωση και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.