Πώς θα είναι τα πρατήρια καυσίμων ηλεκτρικών οχημάτων του μέλλοντος

Με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, τα βενζινάδικα μάλλον θα καταστούν είδος προς εξαφάνιση. Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα καταλαμβάνουν σταδιακά μεγαλύτερο μερίδιο των αυτοκινήτων στους δρόμους, αντίστοιχα είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων πρατηρίων καυσίμων, τα οποία θα τροφοδοτούν τα EVs. Στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να σχεδιάσουν ένα πρατήριο καυσίμων του μέλλοντος, στο οποίο θα κυριαρχούν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ο διαγωνισμός αυτός στόχο έχει να αποτυπώσει ένα όραμα για το πώς μπορεί να μοιάζουν αυτά τα πρατήρια και χρηματοδοτείται από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πρατηρίων καυσίμων στον κόσμο, την καναδική Parkland, που διατηρεί 3.000 πρατήρια σε 25 χώρες. Η νικήτρια συμμετοχή μόλις ανακοινώθηκε και σύμφωνα με τα σχέδιά της, απεικονίζει ένα πρατήριο, στο οποίο ο χρόνος που θα χρειάζεται για την επαναφόρτιση μιας μπαταρίας, είναι κατά μισή ώρα περισσότερος από το refill ενός αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί αέριο.

Η Parkland επιθυμεί να ξεκινήσει την κατασκευή των συγκεκριμένων σταθμών φόρτισης, καθώς ο τομέας της κινητικότητας συνεχώς εξελίσσεται. Αν σε κάτι ίσως υστερεί ο συγκεκριμένος κλάδος, είναι στο κομμάτι της εμπειρίας των πελατών. Πολύ συχνά τα βενζινάδικα των συμβατικών αυτοκινήτων βρίσκονται σε αδιάφορα σημεία, απομονωμένα. Αν ένας οδηγός ηλεκτρικού οχήματος είναι αναγκασμένος να περιμένει στον σταθμό φόρτισης για 20 ή 30 λεπτά ώσπου να φορτιστεί το όχημά του, και η τοποθεσία του σταθμού είναι απομονωμένη, η διαδικασία φόρτισης φαντάζει μια μάλλον βαρετή εμπειρία.

Ο James Silvester, ο αρχιτέκτονας που νίκησε, πρότεινε τη δημιουργία ενός πρατήριου καυσίμων διαφορετικού από όλα τα άλλα, δίνοντας προτεραιότητα στη καταναλωτική εμπειρία. Ουσιαστικά ο Silvester σχεδίασε ένα κτίριο με θύρες φόρτισης με ήχο. Το οβάλ σχήμα του πρατηρίου έχει τη δυνατότητα να ταιριάζει σε κάθε τοποθεσία. Στο κέντρο βρίσκεται ένας χώρος που μοιάζει με εμπορικό κέντρο και αποτελείται από καταστήματα και πωλητές. Επιπλέον υπάρχουν και χώροι χαλάρωσης για τους οδηγούς.

Το σχέδιο επιλέχθηκε από μια διεθνή κριτική επιτροπή αρχιτεκτόνων, designers και υποστηρικτών των ηλεκτρικών οχημάτων και συνοδεύεται από ένα βραβείο αξίας περίπου 19.600 δολαρίων. Απονέμονται επίσης δεύτερο αλλά και τρίτο βραβείο, όπως και αρκετές τιμητικές διακρίσεις. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο μέσω της πλατφόρμας ειδήσεων Electric Autonomy Canada, η οποία δίνει έμφαση στην άνοδο των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το συγκεκριμένο πρατήριο δε μοιάζει σε καμία περίπτωση με τα ήδη υπάρχοντα, μιας και προσφέρει ποικιλία χώρων και υπηρεσιών. Αναλυτικότερα, εκτός από τις διαθέσιμες παραδοσιακές επιλογές φαγητού και ποτού, παρέχει και χώρους άσκησης, μασάζ, ακόμη και έναν μικρό κήπο γεμάτο φυτά, όπου οι οδηγοί μπορούν να ξεκουραστούν ενώ περιμένουν τη φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου τους. Βέβαια, χάρη στη συνεχόμενη εξέλιξη και ανάπτυξη της τεχνολογίας, πιθανότητα οι χρόνοι φόρτισης των EVs να γίνουν πολύ μικρότεροι. Tο κτίριο πάντως που προτείνει ο Silvester θα είναι κατασκευασμένο από βιώσιμα υλικά όπως ξύλο και πέτρα, ενώ στη στέγη θα υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικά οχήματα, βιωσιμότητα και καινοτομία 

Ο χώρος εντός του σταθμού θα μπορούσε να διατεθεί σε τοπικούς εμπόρους, ενισχύοντας τα εγχώρια προϊόντα. Υπάρχει ακόμα η σκέψη τα πρατήρια καυσίμων να βρίσκονται, εφόσον ειναι εφικτό, κοντά σε παρατηρητήρια ή μονοπάτια, προσφέροντας στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να δουν το πραγματικό μέρος που έχουν σταματήσει και όχι μόνο το εσωτερικό ενός καταστήματος.

Το design του Silvester μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλώς έξυπνη ιδέα. Η εταιρεία, που σύντομα θα κυκλοφορήσει το δικό της ηλεκτρικό όχημα, ξεκινά συζητήσεις για το πώς μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται ο σχεδιασμός, έστω και σε βάθος χρόνου, σχεδιάζοντας να ανοίξει ένα δίκτυο 25 σταθμών ultrafast φόρτισης των EVs στον Καναδά μέχρι τα μέσα του έτους. Ίσως τελικά αποδειχτεί ότι πρόκειται κάπως έτσι, όντως, θα είναι τα πρατήρια καυσίμων στο μέλλον.