27 Απρ 2024
READING

Η Disney+ λανσάρει οικονομικότερο πακέτο με διαφημίσεις

4 MIN READ

Η Disney+ λανσάρει οικονομικότερο πακέτο με διαφημίσεις

Η Disney+ λανσάρει οικονομικότερο πακέτο με διαφημίσεις

Η Walt Disney Company ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει μια υποστηριζόμενη από διαφημίσεις έκδοση της υπηρεσίας streaming Disney+ στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ σχεδιάζει να τη διαθέσει στο εξωτερικό το 2023. Η επιλογή αυτή θα έχει μειωμένη τιμή, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει ο θεατής να παρακολουθήσει τις διαφημίσεις.

Προσφέροντας μια έκδοση του Disney+ που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, η Disney εντάσσεται στην ομάδα των αντιπάλων της, όπως η WarnerMedia, η Paramount Global και η NBCUniversal, οι οποίες προσφέρουν κλιμακωτή τιμολόγηση συνδρομής ανάλογα με το πόσες διαφημίσεις διοχετεύονται στους θεατές. Οι μεγάλες εξαιρέσεις είναι η Apple TV+ και το Netflix, το οποίο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει στον τομέα των διαφημίσεων.

Διαβάστε επίσης: Netflix, Disney ή Apple; Θα έχει νικητή ο παγκόσμιος πόλεμος του streaming;

Η κίνηση αυτή αντανακλά τις αυξανόμενες ευκαιρίες στην αγορά διαφημίσεων streaming, αλλά και την πίεση που ασκείται στην Disney να συνεχίσει να αναπτύσσει την επιχείρησή της στο streaming. Γενικά, οι διαφημιζόμενοι επιθυμούσαν την ευκαιρία να γίνουν μέρος του Disney+, καθώς απευθύνεται σε ένα τεράστιο κοινό. Ακόμα, δείχνει μια ευρύτερη τάση που παρατηρείται μεταξύ των εταιρειών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν το παραδοσιακό τηλεοπτικό οικοσύστημα, αλλά αυτή τη φορά στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Οι συνδρομητικές πλατφόρμες στην Ελλάδα αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση

Η Disney δεν έχει ακόμη καθορίσει τιμή για τις συνδρομές. Η έκδοση χωρίς διαφημίσεις, η οποία εισήχθη το 2019, κοστίζει 8 δολάρια τον μήνα. Παρόλο που η αγορά streaming αλλάζει γρήγορα, οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες χρεώνουν 30-40% λιγότερο για τις επιλογές τους που υποστηρίζονται από διαφημίσεις.

Το Hulu, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Disney, προσφέρει επίσης ήδη ένα προϊόν με υποστήριξη διαφημίσεων έναντι 6,99 δολαρίων το μήνα, σε σύγκριση με την υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις, που κοστίζει 12,99 δολάρια το μήνα. Η Disney εκσυγχρονίζει το backend της για να επιτρέψει την πώληση διαφημίσεων σε όλα τα προϊόντα streaming της.

Από την άλλη, ένα Disney+ με χαμηλότερες τιμές ενέχει κινδύνους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πιθανή επιτάχυνση της παρακμής ορισμένων καλωδιακών δικτύων της Disney. Παράλληλα, η διαφήμιση ενέχει ένα ξεχωριστό ρίσκο για το Disney+ λόγω της κυριαρχίας της εταιρείας στην παιδική τηλεόραση. Για δεκαετίες, το Disney Channel, το εμβληματικό καλωδιακό δίκτυο της εταιρείας, προωθούσε τον εαυτό του στους γονείς ως έναν ασφαλή χώρο. Δεν μετέφερε καμία διαφήμιση, ακόμη και σε προγράμματα που απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά. Πάντως, ορισμένες περιοχές του Disney+ είναι πιθανό να παραμείνουν χωρίς διαφημίσεις, ανεξάρτητα από το σχέδιο συνδρομής.

Ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της Disney. Σχολιάστηκε μάλιστα ότι είναι οξύμωρο που εν μέσω μεγάλης ανάπτυξης μειώνεται η τιμή και οι μετοχές της Disney σημείωναν πτώση περίπου 4%. Αλλά, από την άλλη, η Disney υποστήριξε ότι μια συνδρομή χαμηλότερης τιμής, υποστηριζόμενη από διαφημίσεις είναι κάτι που συμφέρει καταναλωτές, διαφημιστές και καλλιτέχνες. Δήλωσε ακόμα ότι η κίνηση αυτή πρόκειται να διευκολύνει να επιτευχθεί ο στόχος της εταιρείας ότι το Disney+ θα έχει 230 έως 260 εκατομμύρια συνδρομητές επί πληρωμή μέχρι το 2024. Η Disney+ πρόσθεσε 11,8 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως κατά το πιο πρόσφατο τρίμηνο και έφτασε τα 129,8 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης: Η Disney+ ξεπερνά τις προσδοκίες σε νέους συνδρομητές και κέρδη

Ωστόσο, το τμήμα streaming της Disney έχασε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια αυτό το τρίμηνο, περίπου 27% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Το αίτιο ήταν οι δαπάνες που περιλάμβαναν την παραγωγή περιεχομένου, το marketing και την τεχνολογική υποδομή. Τώρα, η Disney έχει δηλώσει ότι τα κέρδη θα αυξηθούν μέχρι το 2024.

Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία έχει κάνει πολλά για τη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου streaming κατά το πρότυπο της παλιομοδίτικης επιχείρησης καλωδιακής τηλεόρασης. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία εσόδων τόσο από τα τέλη συνδρομητών όσο και από τις πωλήσεις διαφημίσεων και την πώληση των υπηρεσιών της ως πακέτο. Πέρυσι, η Disney άρχισε να απαιτεί από ορισμένους συνδρομητές του Hulu να παίρνουν επίσης το Disney+ και το ESPN+. Αυτό το είδος της δέσμης είναι αυτό που έκανε την καλωδιακή τηλεόραση τόσο κερδοφόρα για τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης επί δεκαετίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.