25 Απρ 2024
READING

Μιχάλης Τσαμάζ | Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον ΟΤΕ

6 MIN READ

Μιχάλης Τσαμάζ | Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον ΟΤΕ

Μιχάλης Τσαμάζ |  Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον ΟΤΕ

Ένα πρόσωπο που αποπνέει την αύρα ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο. Και που από κάποιους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο μάνατζερ της δεκαπενταετίας. Ο λόγος για τον Μιχάλη Τσαμάζ, ένα πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από τη μακρά του διαδρομή στον όμιλο ΟΤΕ και που έχοντας βιώσει αρκετές και σημαντικές εξελίξεις στην επιχείρηση στα χρόνια της παρουσίας του σε αυτήν, θα μπορούσε η διαδρομή του να χαρακτηριστεί ως πολύ επιτυχημένη.

Αποτελεί με διαφορά τον μακροβιότερο μάνατζερ του ομίλου, η θητεία του οποίου με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει βρίσκεται εν ισχύ έως και το τέλος Ιουνίου του 2023. Στη θέση του επικεφαλής του ομίλου ο ίδιος βρίσκεται ήδη από το 2010. Θα θυμίσουμε ότι ο Μιχάλης Τσαμάζ είχε αναλάβει τη διοίκηση του ΟΤΕ μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις που είχαν λάβει χώρα επί ένα έτος μεταξύ του ομίλου Deutsche Telekom και του ελληνικού Δημοσίου, με τον ίδιο να αποτελεί εν τέλει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο ίδιος μάλιστα ερχόταν τότε να διαδεχθεί τον προηγούμενο μακροβιότερο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, τον Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος παρέμεινε στο τιμόνι του ομίλου για έξι χρόνια.

Με πορεία στον ΟΤΕ από το 2001

Ο Τσαμάζ ξεκίνησε τη θητεία του στον ΟΤΕ το 2001, επιβλέποντας αρχικά την πορεία των θυγατρικών του ομίλου εκτός των ελληνικών συνόρων, και προσφέροντας την εμπειρία του και τις υπηρεσίες του με σκοπό την εξυγίανση των διεθνών του δραστηριοτήτων. Έχοντας εμπειρία ήδη από υψηλόβαθμα διοικητικά πόστα σε τομείς του marketing και των πωλήσεων αλλά και στον τομέα της γενικής διεύθυνσης σε επιχειρήσεις όπως η Vodafone και η Philip Morris, ο ίδιος είχε ήδη αποκτήσει το βάπτισμα που θα τον έθετε σε ετοιμότητα για να διαχειριστεί αργότερα τα πεπραγμένα του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας.

Εξετάζοντας την πορεία του βήμα προς βήμα, το 2007, η ήδη επιτυχημένη διαδρομή του στον όμιλο ΟΤΕ τον οδήγησε στη θέση του επικεφαλής της Cosmote. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από την Ρrocter & Gamble, συνέχισε στη Μobil Οil Ηellas για να μεταπηδήσει αμέσως μετά στη φαρμακευτική εταιρεία Warner Lambert. Από το 1991 μέχρι το 1998 εργάστηκε στη Ρhilip Μorris, αναλαμβάνοντας διαδοχικά τις θέσεις του διευθυντή μάρκετινγκ Ελλάδος και Ισραήλ.

H πλήρης εξυγίανση των οικονομικών του ομίλου ΟΤΕ

Από τα πιο σημαντικά του επιτεύγματα, τα οποία αναγνωρίζει στο πρόσωπό του η αγορά, είναι η εξυγίανση των οικονομικών του ομίλου, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονταν κάποτε στο σημείο που βρίσκονται σήμερα, ωστόσο με τους χειρισμούς του έμπειρου και ικανού μάνατζερ, τα δεδομένα εξελίχθηκαν σταδιακά προς το θετικότερο.

Διαβάστε ακόμα: Cosmote-Wind | Ο “πόλεμος” ξεκινά με την μάχη της καρτοκινητής

Ήταν εκείνος που πίστεψε στην διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου ΟΤΕ, εκσυγχρονίζοντάς τον σημαντικά και δημιουργώντας μία ομπρέλα δραστηριοτήτων που έφεραν έσοδα και κερδοφορία καθώς και μέρισμα προς τους μετόχους. Επί Τσαμάζ η Cosmote κατέστη μία ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του ομίλου σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ενώ στην ίδια ομπρέλα ενέταξε και το τηλεοπτικό περιεχόμενο της Cosmote TV. Υπέρμαχος της τεχνολογίας και των ταχύτατων εξελίξεων που αυτή επιφέρει και έχοντας πλέον την οικονομική υγεία για επενδύσεις, ο Τσαμάζ ήταν εκείνος που άνοιξε τον δρόμο για κινήσεις εκσυγχρονισμού στις οπτικές ίνες, στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς, στις υπηρεσίες πληροφορικής και στην συνδρομητική τηλεόραση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον πλήρη εκσυγχρονισμό των εγχώριων υποδομών.

Πλάνο επενδύσεων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ

H νέα εποχή για τον ΟΤΕ αποτυπώνεται στο ευρύτατο πλάνο επενδύσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προγραμματίσει ο όμιλος Deutsche Telekom για την Ελλάδα, με ορίζοντα υλοποίησης έως και το 2027. Στο επίκεντρο της επόμενης ημέρας τίθενται η ανάπτυξη του δικτύου των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FFTH), προκειμένου να καλύψει περί τα τρία εκατομμύρια νοικοκυριά. Στις επενδύσεις προβλέπεται ταυτόχρονα η πλήρης και δωρεάν αναβάθμιση του σταθερού ευρυζωνικού ίντερνετ που απολαμβάνουν αυτήν τη στιγμή οι συνδρομητές της Cosmote, σε περιοχές που δεν έχει ακόμα κάνει την άφιξή της η οπτική ίνα στο σπίτι και όπου επιτρέπεται κάτι τέτοιο από τεχνολογικής άποψης. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Επιδίωξη μέσα από τον επενδυτικό προγραμματισμό του ομίλου και ιδίως μέσα από την ανάπτυξη του δικτύου FFTH είναι να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα και ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας της επιχείρησης κατά τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, βασική στόχευση αποτελεί η συνεχιζόμενη παροχή ελκυστικών μερισμάτων προς τους μετόχους, ενώ τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2018-2021 θα ενσωματωθούν στις ετήσιες ταμειακές ροές των επόμενων ετών, για να ενισχύσουν την ευρύτερη μερισματική πολιτική του ομίλου.

Γυρίζοντας στο 2010

Επιστρέφοντας στο 2010 που ο ίδιος αναλάμβανε τον ΟΤΕ, το στοίχημα ήταν μεγάλο για αυτόν καθώς ο ΟΤΕ, ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, ήταν επιβαρυμένος με δυσκίνητες διαδικασίες. Το κόστος λειτουργίας του μάλιστα ήταν πολύ υψηλό, γεγονός που καθιστούσε τον όμιλο μη ανταγωνιστικό στη νέα εποχή της ελεύθερης αγοράς. Αρκεί να σημειωθεί ότι το 2010 ο ΟΤΕ κατέγραψε συρρίκνωση εσόδων κατά 8%, χάνοντας το 11% των πελατών του στη σταθερή τηλεφωνία, περίπου 500.000 πελάτες. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του ισολογισμού του, ο καθαρός δανεισμός θα μπορούσε κανείς να πει χωρίς υπερβολή ότι ήταν εξωγαλαξιακός για το μέγεθός του, ανερχόμενος στα 4,3 δισ. ευρώ και μάλιστα στο κατώφλι της οικονομικής κρίσης.

Αναλαμβάνοντας τότε ο Τσαμάζ είχε δηλώσει: «O εκσυγχρονισμός που ξεκίνησε η διοίκηση του Παναγή Βουρλούμη πρέπει να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς, έτσι ώστε ο Οργανισμός να εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξή του, το άριστο εργασιακό περιβάλλον, την ανάπτυξη των εργαζομένων του και την εύλογη οικονομική απόδοση στους μετόχους, μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες που ικανοποιούν τους πελάτες μας».

Για να αλλάξουν τα δεδομένα και να επέλθει η εξυγίανση χρειάστηκε η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων όπως η Telecom Serbia, ο Hellas Sat αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2021 η πώληση του 54% που κατείχε στην Telekom Romania. Στο μεσοδιάστημα όμως και έως σήμερα άνοιξε πολλές νέες αγορές όπως αυτή της τηλεόρασης και της πληροφορικής.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν για το σύνολο του 2021 ο όμιλος ΟΤΕ να έχει εμφανίσει αύξηση 6% στο προσαρμοσμένο EBITDA (AL) λόγω θετικών επιδόσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία. Παράλληλα, για το σύνολο του 2021 κατέγραψε αύξηση ελεύθερων ταμειακών ροών, ενώ η διοίκηση πρότεινε μέρισμα 0,558 ευρώ ανά μετοχή.

Σε επίπεδο δ’ τριμήνου του 2021 το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) του Ομίλου κατέγραψε αύξηση 12%, ενώ παράλληλα καταγράφηκε ενίσχυση εσόδων σε όλους τους τομείς. Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2%, με θετικό πρόσημο σε κινητή, ευρυζωνικές υπηρεσίες και τηλεόραση. Θετικό ήταν το πρόσημο και στους κύριους λειτουργικούς δείκτες (KPIs), με αύξηση κατά 22% των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών, με τη διείσδυση να ανέρχεται στο 51%.

Έχοντας εξυγιάνει τα οικονομικά του και εξορθολογίζοντας ταυτόχρονα τις δαπάνες του, ο ΟΤΕ κάνει τα βήματα για την επόμενή του μέρα. Και σε κάθε περίπτωση όσοι κοιτάξουν κάποια στιγμή πίσω τους στην τελευταία δωδεκαετία, θα δουν ένα αποτύπωμα, το οποίο φέρει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τη σφραγίδα του Μιχάλη Τσαμάζ και των συνεργατών του, που με τις κινήσεις τους σηματοδότησαν μία νέα εποχή για τον μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.