25 Απρ 2024
READING

Tα McDonald’s επενδύουν στον καφέ με την προώθηση του McCafé

4 MIN READ

Tα McDonald’s επενδύουν στον καφέ με την προώθηση του McCafé

Tα McDonald’s επενδύουν στον καφέ με την προώθηση του McCafé

McDonald’s δεν είναι μόνο το Big Mac. Αυτό έρχονται να υπογραμμίσουν οι τελευταίες καμπάνιες της διασημότερης αλυσίδας fast food εστιατορίων στον κόσμο, που αποδεικνύουν ότι το brand παίρνει πολύ σοβαρά και τον καφέ που σερβίρει.

Η επένδυση στο McCafé δεν είναι κάτι νέο. Εξάλλου, τα McDonald’s θεωρούνται πρωτοπόρα στον χώρο του πρωινού, βάζοντας το διάσημο σάντουιτς πρωινού Egg McMuffin στο μενού τους ήδη το 1975. Μπορεί να μη σερβίρεται στην Ελλάδα (ίσως επειδή υπήρχε πάντα η τυρόπιτα και η μπουγάτσα), αλλά το Breakfast Menu είναι εδώ και χρόνια εξαιρετικά δημοφιλές, αν ληφθούν υπόψη τα νούμερα που λένε ότι στις ΗΠΑ το 25% των εσόδων της αλυσίδας προέρχεται από τις πωλήσεις που γίνονται τις πρωινές ωρες. Πολλοί ισχυρίζονται μάλιστα ότι ουσιαστικά τα McDonald’s άνοιξαν τον δρόμο στo fast food πρωινό και, τελικά, στα Starbucks και τα Pumpkin Spice Lattes τους. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που McDonald’s, Starbucks και Dunkin Donuts θεωρούνται ανταγωνιστές στον τομέα του πρωινού – με τα Wendy’s να μπαίνουν επίσης τώρα δυναμικά στο παιχνίδι.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα McDonald’s κατέγραψαν τις υψηλότερες πωλήσεις τους από το 1993

Και αν τα Starbucks έχουν φανατικό κοινό που δεν το εγκαταλείπει ακόμα και τώρα, που επανειλημμένα ανεβάζουν τις τιμές τους για να αντεπεξέλθουν στις πληθωριστικές πιέσεις, τα McDonald’s θεωρούνται κυρίαρχοι του πρωινού αφενός λόγω πολύ πιο εκτεταμένης παρουσίας σε ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερα από 39.000 καταστήματα, αφετέρουν λόγω των πολύ χαμηλότερων τιμών τους, συγκριτικά με τα Starbucks.

Και τώρα, που τα McCafé βρίσκονται παντού, το brand θέλει να δώσει έμφαση στο ότι προσφέρει καφέ σε πολύ χαμηλή τιμή, που μπορεί να μην είναι specialty, αλλά παραμένει προσεγμένης ποιότητας, φτιαγμένος από 100% καφέ Arabica. Αυτόν τον συνδυασμό αναδείκνυε η δυναμική καμπάνια των McDonald’s πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε ακόμα: Η καμπάνια των McDonald’s Ελλάδας που έγινε αμέσως κλασική.

Τώρα, μια νέα καμπάνια, που τρέχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ποντάρει επιπλέον στη Γενιά Ζ και τους γρήγορους ρυθμούς της, και στα όσα μπορεί να κάνει με έναν ωραίο καφέ (από τα McDonald’s) στο χέρι. Αυτό είναι το concept σύμφωνα με την εταιρεία, που θέλει να εκμεταλλευτεί το εύρημα πρόσφατης έρευνας ότι μόλις ένα 8% των καταναλωτών της γενιάς αυτής πιστεύουν ότι τα brands τούς καταλαβαίνουν και ότι οι συνήθειες του κοινού στην καφεποσία αλλάζουν. Τα McDonald’s θέλουν να τους προσελκύσουν για τον καφέ τους, ως μια οικονομική και αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή για τον καφέ, διαφορετική από των Millennials και πιο ταιριαστή με τον γρήγορο τρόπο ζωής τους. Γι’ αυτό και η καμπάνια είναι βασισμένη σε μια ταινία γυρισμένη με έντονο ρυθμό που αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με το concept, την καθημερινότητα και τη ζωή των Gen Z-ers και θέλει να δώσει την αίσθηση ότι με έναν καφέ στο χέρι γίνονται ανίκητοι.

Δεν είναι μόνο τα McDonald’s στη Μέση Ανατολή που επενδύουν στο McCafé. Πρόκειται για μια αυξανόμενη τάση στα εστιατόρια της αλυσίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αποδεικνύει η ετήσια παγκόσμια έκθεση της εταιρείας. Τα McDonald’s, παντού, «αξιοποιούν το brand, την εμπειρία, την αξία και την ποιότητα του McCafé, για να κινητοποιήσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ την επένδυση και τη βεβαιότητα στην αυξανόμενη αξία του McCafé επιβεβαιώνουν και αγορές όπως της Ινδίας ή της Κίνας, όπου ήδη από το 2020 είχε ανακοινωθεί επενδυση 381 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του McCafé, με την προοπτική μέχρι το 2023 να υπάρχουν 4000 McCafé shops στη χώρα. Παράλληλα, η εταιρεία αναβάθμισε προσφατα την Κάρτα Επιβράβευσης McCafé σε ψηφιακό πορτοφόλι μέσα στην εφαρμογή McDonald’s.

Το αν τα McDonald’s θα αναδειχθούν σε προορισμό και πρώτη επιλογή για την αγορά καφέ, μένει να φανεί, ωστόσο η άνοδος κατά 21% των εσόδων της εταιρείας το 2021, σε σχέση με το 2019, σε επίπεδα που είχαν να επιτευχθούν από το 2016, υποδηλώνει ότι οι επιλογές του brand αποδίδουν. Το νέο στοιχείο στην εξίσωση είναι μόνο το προσωρινό κλείσιμο των 847 καταστημάτων της αλυσίδας στη Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.