26 Απρ 2024
READING

Οι Ρώσοι θέλουν να αντικαταστήσουν τα brands που φεύγουν με κινέζικα και τούρκικα

3 MIN READ

Οι Ρώσοι θέλουν να αντικαταστήσουν τα brands που φεύγουν με κινέζικα και τούρκικα

Οι Ρώσοι θέλουν να αντικαταστήσουν τα brands που φεύγουν με κινέζικα και τούρκικα

Με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αποχωρούν ή να παύουν τις δραστηριότητές τους στη ρωσική αγορά, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας μοιραία αποδυναμώνονται σημαντικά. Από τα H&M και τη Mango, μέχρι τα brands της Inditex, τα ΙΚΕΑ και μεγάλες μάρκες πολυτελείας, οι δυτικές επιχειρήσεις απομακρύνονται εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Τώρα, τα ρωσικά εμπορικά κέντρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τα brands που φεύγουν με μάρκες από την Τουρκία και την Κίνα. Μάλιστα, εκπρόσωπος της Ένωσης Εμπορικών Κέντρων της Ρωσίας έχει ήδη ταξιδέψει στην Τουρκία, για να διαπραγματευτεί την πιθανότητα να έρθουν στη χώρα περίπου 200 brands, ενώ πιθανολογείται ότι ετοιμάζεται ανάλογη αποστολή και για την Κίνα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι επιχειρήσεις είναι τόσο πρόθυμες να φύγουν από τη Ρωσία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πληρότητα των εμπορικών κέντρων πέφτει μετά την αποχώρηση των brands στο 30-40 τοις εκατό, αφήνοντας διαθέσιμο για εκμετάλλευση πολύ χώρο.

Ωστόσο, αφενός δεν είναι βέβαιη η πορεία αυτής της πιθανής μετάβασης, αφετέρου οι εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι φεύγουν δεν είναι σίγουρο ότι έχουν δηλώσει πως θα εκκενώσουν και τα καταστήματα που μισθώνουν στα εμπορικά κέντρα. Εν τω μεταξύ, τη νέα κατάσταση και τις δυνατότητές της με τους πιθανούς κενούς χώρους εξετάζουν οι εγχώριες μάρκες ενδυμάτων.

Πάντως, δεν πιστεύουν όλοι οι εκπρόσωποι της τοπικής αγοράς ότι οι ξένες εταιρείες θα αποχωρήσουν εντελώς από τη Ρωσία. Εκτιμούν ότι πρόκειται απλώς για προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων τους, όσο αξιολογούν την κατάσταση και προσπαθούν να αποφασίσουν πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις αλλαγές των τιμών λόγω των κυρώσεων και των πιέσεων στη ρωσική οικονομία. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλές μεγάλες εταιρείες λειτουργούν στη ρωσική αγορά καταστήματα με το μοντέλο του franchising ή μέσω συνεργασιών με Ρώσους επενδυτές, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα.

Διαβάστε ακόμα: Κλείνουν τα McDonald’s στη Ρωσία μετά τις πιέσεις για μποϊκοτάρισμα

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι η ρωσική κυβερνητική νομοθετική επιτροπή ενέκρινε μέτρα που θα επιτρέψουν την κρατικοποίηση ιδιοκτησιών δυτικών εταιρειών που φεύγουν από τη χώρα. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να εξετάζει και να προωθεί σχέδια νόμων που πρόκειται να προτείνει η κυβέρνηση στην Κρατική Δούμα. Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα, τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τις πτωχεύσεις και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας σε οργανισμούς των οποίων μέρος μεγαλύτερο του 25% ανήκει σε «μη φιλικές κυβερνήσεις».

Οι ρυθμίσεις αυτές θα δίνουν τη δυνατότητα να διοριστούν ρωσικές διοικήσεις στους οργανισμούς, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν το δικαίωμα ένστασης εντός πέντε ημερών, ώστε αν θέλουν, να ξαναρχίσουν τις εργασίες τους ή να πουλήσουν το μερίδιό τους. Διαφορετικά, μέσω δικαστηρίου θα διορίζεται εξωτερική διοίκηση και οι μετοχές της εταιρείας θα πωλούνται, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διατηρήσουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού της επιχείρησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.