21 Δεκ 2024
READING

Σε νέα ρεκόρ οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων

3 MIN READ

Σε νέα ρεκόρ οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων

Σε νέα ρεκόρ οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσία στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν των ΗΠΑ ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Γενικά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να διαταράξει περαιτέρω τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα τα δύο τελευταία χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας. Αυτός είναι και ένας μεγάλος αιτιολογικός παράγοντας πίσω από την άνοδο των τιμών. Η επίθεση στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία σειρά από προβλήματα, όπως είναι οι ελλείψεις βασικών υλικών, η αναστάτωση των βιομηχανιών σε γενικότερο επίπεδο, η αύξηση του κόστους των αγαθών, η αστάθεια της ζήτησης, η μείωση της αποδοτικότητας των logistics καθώς και η άνοδος των παραβιάσεων της κυβερνοασφάλειας. Ο πόλεμος αναμφίβολα αποτελεί πάντα το χειρότερο σενάριο για τις αλυσίδες εφοδιασμού, και προβλήματα που μέρα με την μέρα διογκώνονται το αποδεικνύουν.

Διαβάστε επίσης: H σημασία της αποχώρησης των ΜΜΕ από τη Ρωσία

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η αύξηση των παγκόσμιων τιμών στα τρόφιμα τον Φεβρουάριο καθοδηγήθηκε από τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ το κόστος των δημητριακών και του κρέατος αυξήθηκε επίσης. Αναφέρεται ότι ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ανέβηκε 140,7 μονάδες κατά μέσο όρο, αυξημένος κατά 3,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 20,7% πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν φθάσει τώρα σε νέο ύψος ρεκόρ, σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, η σύγκρουση στην Ουκρανία και η απαγόρευση των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο δεν έχουν ακόμη συνυπολογιστεί στις επιπτώσεις στην αγορά. Ακόμα, ο ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των καλλιεργειών και την επαρκή διαθεσιμότητα των εξαγωγών εξηγούν μόνο ένα μέρος των σημερινών αυξήσεων των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία. Η προοπτική μιας απαγόρευσης οδήγησε το αργό πετρέλαιο στα 139 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το ιστορικό υψηλό των 147,50 δολαρίων το 2008. Επιπλέον, η Ουκρανία και η Ρωσία διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην τροφοδότηση του πλανήτη με σιτηρά, με ειδικά την Ουκρανία να εντάσσεται στους σημαντικότερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού, με τη Ρωσία να βρίσκεται στην κορυφή. Οι διεθνείς τιμές του ηλιέλαιου αυξήθηκαν αισθητά, υποστηριζόμενες από τις ανησυχίες σχετικά με τις διαταραχές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τις εξαγωγές.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η εξέλιξη της αγροτεχνολογίας ανακόπτεται από την επίθεση στην Ουκρανία

Ακόμα, ο δείκτης τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 3% σε 144,8 σε μηνιαία βάση, με το σιτάρι να αυξάνεται κατά 2,1%, αντανακλώντας τις νέες αβεβαιότητες για τον παγκόσμιο εφοδιασμό εν μέσω των διαταραχών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι τιμές του αραβοσίτου, του σόργου και του κριθαριού αυξήθηκαν επίσης. Τα γαλακτοκομικά σημείωσαν άνοδο για έκτο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη να αυξάνεται κατά 6,4% τον Φεβρουάριο σε 141,1. Το κρέας ανέβηκε κατά 1,1% στο 112,8 και ήταν αυξημένο κατά 15,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ανθρωπιστική κρίση που δημιουργεί ένας πόλεμος είναι η αρχή. Και σε μια ευαίσθητη και ευάλωτη παγκόσμια οικονομία, που μόλις προσπαθεί να βγει από μια κρίση που όξυνε με ποικίλους τρόπους η πανδημία, οι πιέσεις που προκύπτουν από αυτήν την εισβολή, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που επιβάλλει αντιδρώντας η Δύση, αναμένεται να επηρεάσουν καταναλωτές, βιομηχανίες, οικονομίες, λαούς. Οι τιμές των τροφίμων είναι ένας από τους πρώτους και πιο εμφανείς τομείς επιρροής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.