Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, οι millennials, δηλαδή άτομα γεννημένα μεταξύ 1981 και 1996, είναι η γενιά που βλέπει την οικονομική της κατάσταση ως πιο άσχημη. Οι περισσότεροι millennials λένε ότι η τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση είναι τόσο κακή που δε θα έχουν ποτέ τα πράγματα που θέλουν στη ζωή τους.
Η Morning Consult συνέταξε μια έκθεση για την κατάσταση των τραπεζικών συναλλαγών και πληρωμών των καταναλωτών. Για την έρευνά της, μίλησε με 2.000 έως 4.000 ενήλικες στις ΗΠΑ από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, και τα αποτελέσματα απεικονίζουν σε μεγάλο βαθμό το αναμενόμενο. Δηλαδή, έναν πληθυσμό που ανησυχεί για το οικονομικό του μέλλον. Ωστόσο, οι πιο ανήσυχοι από όλες τις ομάδες που ερωτήθηκαν ήταν οι millennials, των οποίων η οικονομική υγεία παραμένει πεισματικά χαμηλή.
Προέκυψε ότι περίπου οι μισοί αισθάνονται ότι τα οικονομικά τους ελέγχουν τη ζωή τους, έναντι του 33% των υπόλοιπων ενηλίκων, και ανησυχούν ότι όποιο ποσό χρημάτων και αν αποταμιεύσουν δεν θα διαρκέσει. Ακόμα, το 72% της γενιάς των millennials ανησυχεί τουλάχιστον κάπως ότι η οικονομική του κατάσταση θα το εμποδίσει να έχει αυτό που θέλei στη ζωή, έναντι 62% των άλλων ενηλίκων των ΗΠΑ.
Περισσότεροι millennials δήλωσαν επίσης στην έρευνα ότι είναι “συχνά” ή “πάντα” πίσω στα οικονομικά τους. Αυτό αντιπροσωπεύει ποσοστό 38%, έναντι 25% των ενηλίκων των ΗΠΑ. Οι πεποιθήσεις των Millennials σχετικά με την οικονομική τους υγεία κατατάσσονται χειρότερα από τον εθνικό μέσο όρο, πιθανότατα λόγω των ακατάστατων οικονομικών των δύο τελευταίων δεκαετιών. Η οικονομία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια η παγκόσμια οικονομική κρίση και τώρα η πανδημική ύφεση, ο πληθωρισμός και τα επίπεδα ρεκόρ του φοιτητικού και καταναλωτικού χρέους έχουν κάνει δύσκολο για τη γενιά αυτή να αισθάνεται οικονομικά ασφαλής.
Τα παλαιότερα μέλη της γενιάς αποφοίτησαν στην δυσάρεστη κατάσταση της αγοράς εργασίας με τη Μεγάλη Ύφεση, η οποία τους έβαλε σε μια δύσκολη πορεία για να αποκτήσουν μια καριέρα και, συνεπώς, για να δημιουργήσουν πλούτο. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι αποφοιτούν κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης θα μπορούσαν να δουν στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξή τους για έως και 15 χρόνια.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Από ποιους τομείς χάθηκαν οι εκατομμύρια θέσεις εργασίας
Στις ΗΠΑ τη κατάσταση επιβαρύνει και το γεγονός ότι πολλοί millennials επωμίζονται τεράστια ποσά φοιτητικού χρέους – κατά μέσο όρο 38.887 δολάρια ανά δανειολήπτη – ενώ παράλληλα επιβαρύνονται με την εκτίναξη του κόστους διαβίωσης για καθημερινές ανάγκες όπως το ενοίκιο και η υγειονομική περίθαλψη.
Παρόλο που η ύφεση του Covid-19 ήταν πολύ πιο βραχύβια και είχε ταχύτερη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του 2008, είχε συνέπειες, όπως απώλεια θέσεων εργασίας και μια κρίση στέγασης που έβγαλε πολλούς millennials από την αγορά ακριβώς τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να αγοράσουν τα πρώτα τους σπίτια. Τώρα, με την εισβολή στην Ουκρανία, η αβεβαιότητα μοιάζει να μεγαλώνει.
Το 2020 η γενιά αυτή αντιμετώπισε τη δεύτερη ύφεση πριν καν από την ηλικία των 40 ετών, ενώ εξακολουθεί να παλεύει με τις οικονομικές επιπτώσεις της προηγούμενης. Μάλιστα, θεωρείται ότι οι Millennials έχουν ισόβια ζημιά, δεδομένης της σοβαρότητας της Μεγάλης Ύφεσης, ενώ εξακολουθούν να επισκιάζονται από αυτήν, με νέα επακόλουθα βάρη να τους έρχονται.
Το πιο ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο ίσως είναι εκείνο που δείχνει ότι το ένα τρίτο των millennials ανέφερε ότι υπερχρέωσε έναν λογαριασμό κατά τη διάρκεια των διακοπών του 2021 στις ΗΠΑ (από την Ημέρα των Ευχαριστιών μέχρι τα Χριστούγεννα). Οι ενήλικες της γενιάς Z ήταν η αμέσως επόμενη ομάδα που ανέφερε υπερχρέσωση λογαριασμού, σε ποσοστό το 20%. Εν τω μεταξύ, ο αντίστοιχος αριθμός των ατόμων της γενιάς X ήταν σε δεκάδες, ενώ για τους boomers ήταν μονοψήφιος.
Οι Millennials είναι επίσης ισόβαθμοι με τους ενήλικες με υψηλό εισόδημα, στο γεγονός ότι είναι πιο πιθανό να ανοίξουν νέο λογαριασμό σε τράπεζα ή κάποιον χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Ωστόσο, οι ενήλικες με υψηλό εισόδημα συνεργάζονται με περισσότερους παρόχους επειδή έχουν τη δυνατότητα, ενώ οι millennials αλλάζουν παρόχους επειδή αισθάνονται υποχρεωμένοι.
Οι ερευνητές μέτρησαν ακόμα τον δεικτη οικονομικής ευημερίας, o οποίoς είναι μια αντανάκλαση των εντυπώσεων των καταναλωτών για την οικονομική τους ασφάλεια και την ελευθερία επιλογής. Η μέση βαθμολογία για τους ενήλικες στις ΗΠΑ είναι 50,81. Οι Baby Boomers έχουν την υψηλότερη βαθμολογία ως γενιά, 54,95, ενώ οι λίγοι millennials που κερδίζουν τουλάχιστον 100.000 δολάρια, παίρνουν σχεδόν την ίδια βαθμολογία. Ωστόσο, η συνολική βαθμολογία των millennials είναι κάτω από το μέσο όρο, στο 47,05, εν μέρει επειδή οι ομάδες με τις χειρότερες βαθμολογίες oικονομικής ευημερίας είναι οι millennials που κερδίζουν λιγότερα από 50.000 δολάρια, οι γυναίκες millennials και οι millennials σε αγροτικές περιοχές.
Μια ειρωνεία που διαφαίνεται στην έρευνα είναι ότι οι millennials είναι επίσης οι πιο πιθανοί, από κάθε ομάδα, να εργάζονται για την επίτευξη ενός οικονομικού στόχου, να έχουν δημιουργήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης και να ζουν με μηνιαίο προϋπολογισμό. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να αποταμιεύουν για να μπορέσουν να αγοράσουν σπίτι και να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση. Ακόμα, είναι πολύ πιο πιθανό από τον μέσο Αμερικανό ενήλικα να κατέχουν κρυπτονόμισμα και είναι διπλάσιοι στο να χρησιμοποιούν εναλλακτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δηλαδή υπηρεσίες που προσφέρονται από παρόχους που λειτουργούν εκτός των ομοσπονδιακά ασφαλισμένων τραπεζών.
Ωστόσο, ενώ οι προοπτικές πολλών millennials για τα οικονομικά τους δεν είναι καθόλου ρόδινες, υπάρχει κάποιο περιθώριο να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Πέρυσι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτεροι millennials, όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980, στην πραγματικότητα καλύπτουν τώρα το χαμένο έδαφος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συσσωρευμένος πλούτος αυτής της ηλικιακής ομάδας το 2016 ήταν περίπου 34% κάτω από τις προσδοκίες. Ωστόσο, μέχρι το 2019, η τυπική οικογένεια αυτής της δημογραφικής ομάδας ήταν μόνο 11% πίσω από τις προσδοκίες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.