19 Απρ 2024
READING

H Diageo λανσάρει πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας για την παραγωγή της Guinness

4 MIN READ

H Diageo λανσάρει πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας για την παραγωγή της Guinness

H Diageo λανσάρει πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας για την παραγωγή της Guinness

Ο γίγαντας αλκοολούχων ποτών Diageo ανακοίνωσε την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας που αφορά τη παραγωγή της μπύρας Guinness, σε διάφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις κριθαριού στην Ιρλανδία. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μέρος των ενεργειών της εταιρείας για βιωσιμότητα, στο πλαίσιο των οποίων ένας από τους στόχους είναι και η έναρξη πιλοτικών προγραμμάτων αναγεννητικής γεωργίας σε πέντε διαφορετικά σημεία προμήθειας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η αναγεννητική γεωργία ορίζεται ως το σύνολο γεωργικών πρακτικών που αποκαθιστούν το έδαφος και το νερό δεσμεύοντας μια σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Το τριετές πιλοτικό πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα καθώς και στη βελτίωση του κύκλου παραγωγής κριθαριού. Όλα αυτά σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, θα καταφέρουν να βελτιώσουν την ποιότητα του εδάφους, του νερού, αλλά και της διαβίωσης αρκετών αγροτών, θα ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα και θα μειώσουν την χρήση χημικών λιπασμάτων.

Διαβάστε επίσης: Η Nestlé επενδύει 1,29 δις. δολάρια για την υποστήριξη της αναγεννητικής γεωργίας 

Το πιλοτικό πρόγραμμα της Guinness αποτελεί μέρος μιας σειράς γεωργικών έργων, που αφορούν τη βιομηχανία του αλκοόλ, η οποία καταβάλλει προσπάθειες να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα, με στόχο να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050, όπως ειπώθηκε και στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP26, το περασμένο φθινόπωρο.

Η στροφή της Diageo προς τις πρακτικές αναγεννητικής καλλιέργειας μπορεί να ξεκινά στην Ιρλανδία με το Guinness, αλλά δεν θα μείνει μόνο εκεί. Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα θα βοηθήσει την εταιρεία να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για διάφορους τομείς, όπως είναι η ποιότητα των πρώτων υλών για την παραγωγή των ποτών της.

Επιπλέον η εταιρεία σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος, έτσι ώστε κι άλλες φάρμες να μπορούν να μάθουν και να υιοθετήσουν αντίστοιχες πρακτικές. Η Diageo τόνισε ότι οι πρακτικές της αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αποτελούν βασική προτεραιότητα. Όπως δήλωσε η εταιρεία στο Society 2030, μέχρι το τέλος της δεκαετίας στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της, ενώ ταυτόχρονα θα χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένας από τους αγρότες που συμμετέχει στο παραπάνω πιλοτικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν αποτελεί άγνωστο γι’ αυτούς πεδίο, μιας και ήδη χρησιμοποιούν αναγεννητικές πρακτικές. Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται μία αμφισβήτηση σχετικά με το τι ακριβώς απαιτούν οι πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας, τόσο στον ίδιο τον κλάδο όσο και μεταξύ των ακαδημαϊκών.

Διαβάστε επίσης: Καθώς τα μπαρ ανοίγουν ξανά, η Diageo αυξάνει σημαντικά τις πωλήσεις της

Το βήμα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα μέσω βελτιωμένων πρακτικών που σχετίζονται με τη ποιότητα του εδάφους, αποτελεί ένα μέσο για τις εταιρείες να διαβεβαιώσουν κατά κάποιο τρόπο τους καταναλωτές, ότι έχουν θέσει σε προτεραιότητα τόσο τα περιβαλλοντικά όσο και τα κοινωνικά ζητήματα. Μέχρι στιγμής το feedback των καταναλωτών αναφορικά με τη παραγωγή των προϊόντων, τα οποία έχουν προέλθει από τις καινοτόμες πρακτικές της αναγεννητικής γεωργίας, είναι αμφιλεγόμενο.

Σύμφωνα με στοιχεία μίας πρόσφατης έρευνας, η οποία διεξήχθη από το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα, με τη συμμετοχή 1.000 καταναλωτών, το 36% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ενώ θεωρούν τα προϊόντα που παράγονται μέσω της αναγεννητικής γεωργίας ως πιο υγιεινά, τελικά δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα ώστε να τα αποκτήσουν.

Εν τω μεταξύ, η Diageo ετοιμάζεται, στο πλαίσιο του προγράμματός της για τη βιωσιμότητα “Society 2030: Spirit of Progress”, να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά την κατασκευή ένός αποστακτηρίου μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος στον Καναδά, για την παραγωγή του επιτυχημένου της brand Crown Royal Canadian Whisky, που είναι και το πιο ευπώλητο brand καναδέζικου ουίσκι στον κόσμο.Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, συμπληρωματικά στις άλλες εγκαταστάσεις της Diageo στον Καναδά. Το νέο αποστακτήριο θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και zero-waste πρακτικές σε ολόκληρη την παραγωγική του διαδικασία.

Συνοψίζοντας, η Diageo ενώνει τις δυνάμεις της μαζί και με άλλους γίγαντες της βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών, θεσπίζοντας πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις κριθαριού που προορίζεται για τις μπύρες. Συγκεκριμένα η Anheuser-Busch, των Budweiser και Stella Artois, μεταξύ άλλων, δώρισε 530.000 δολάρια σε τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ το 2020, για τη διεξαγωγή ερευνών αναγεννητικής καλλιέργειας που σχετίζονται με τη ποιότητα του εδάφους και την αποτελεσματικότητα της άρδευσης σε εκτάσεις όπου καλλιεργείται κατά βάση το κριθάρι. Η Molson Coors, των Coors, Sols, Peroni, Urquell, μεταξύ άλλων brands,  έχει επίσης συνεργαστεί με φάρμες παραγωγής κριθαριού στο Κολοράντο, στο Άινταχο, στη Μοντάνα και στο Γουαϊομινγκ, εφαρμόζοντας νέες πρακτικές αναγεννητικής γεωγίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.