Οι καταναλωτές εκφράζουν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους και την περιέργειά τους απέναντι στις νέες διατροφικές τάσεις. Μία από αυτές είναι τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά παράγωγα μη ζωικής προέλευσης.
Ένας από τους βασικότερους λόγους, για τους οποίους το κοινό ενδιαφέρεται να δοκιμάσει τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι ο σεβασμός των ζώων, σύμφωνα με έρευνα, η οποία διεξήχθη online τον Οκτώβριο του 2021, από τη startup εταιρεία Formo, που παράγει προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση ως εναλλακτική για τα ζωικά γαλακτοκομικά, το Πανεπιστήμιο Fordham στη Νέα Υόρκη και τον οργανισμό Mercy For Animals.
Αν και όλοι οι συμμετέχοντες δεν εξέφρασαν την ίδια προθυμία να δοκιμάσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα που παρασκευάζονται μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, συμφώνησαν ότι αποτελεί σαφέστατα μία αρκετά βιώσιμη επιλογή. Παράλληλα πιστεύουν τέτοιου είδους προϊόντα δεν απειλούν την επιβίωση των γαλακτοπαραγωγών. Η ζύμωση είναι μία διαδικασία που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων όπως η μπύρα και το τουρσί.
Τα μη ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν σε μια νέα κατηγορία τροφίμων, τα οποία δημιουργοούνται μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης ακριβείας, που παράγει γαλακτομομικές πρωτεΐνες με τη χρήση “μικροβίων”. Στις ΗΠΑ, η Perfect Day για παράδειγμα διαθέτει ποικιλία εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι το παγωτό, το τυρί κρέμα, το μείγμα για κέικ, η σκόνη πρωτεΐνης και τα αρτοσκευάσματα. Μάλιστα, επιλεγμένα καταστήματα των Starbucks δοκιμάζουν την προσθήκη του εναλλακτικού γάλακτος της Perfect Day σε συγκεκριμένα ροφήματα.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν μη ζωικό τυρί.
Παρόλο που η διαδικασία της ζύμωσης είναι έτοιμη να αλλάξει τον τρόπο παρασκευής και σύνθεσης αρκετών προϊόντων που επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν λάβει την απαραίτητη ενημέρωση και πληροφόρηση που χρειάζεται. Γι’ αυτό το λόγο οι συγκεκριμένες ομάδες εστίασης της έρευνας σχεδιάστηκαν ώστε να δώσουν μία μικρή γεύση του πώς βλέπουν οι καταναλωτές τα νέα μη ζωικά γαλακτοκομικά αγαθά.
Οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τις σκέψεις τους και την προδιάθεσή τους σχετικά με τα νέα μη ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνολικά 42 καταναλωτές από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη συμπεριλήφθηκαν σε αυτές τις ομάδες εστίασης. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν ιδιαίτερα θετικοί στο να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και γεύσεις.
Το σημαντικότερο εύρημα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα μη ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουν σε μία καλύτερη διαβίωση των ζώων, καθώς ο τρόπος παραγωγής των γαλακτοκομικών αγαθών δεν είναι ό,τι καλύτερο για αυτά. Επιπλέον, θεωρείται ότι τα προϊόντα αυτά δεν αποτελούν απειλή για τους μικρότερους παραγωγούς ζωικών προϊόντων, καθώς η πραγματική απειλή γι’ αυτούς είναι οι διεθνείς όμιλοι της συγκεκριμένης βιομηχανίας.
Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με ακτιβιστικές δράσεις, όπως για παράδειγμα το Mercy For Animals, υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να λάβουν την απαραίτητη ενημέρωση αναφορικά με την τεχνολογία των τροφίμων και προσπαθούν να επικοινωνήσουν την αξία που θα έχουν μακροπρόθεσμα αυτά τα τρόφιμα όχι μόνο στη βιομηχανία αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και οι εταιρείες βέβαια προσπαθούν να προβάλουν τα οφέλη αυτής της κατηγορίας τροφίμων για την υγεία και το περιβάλλον, πέρα από το να επικεντρώνονται στα χαρακτηριστικά των προϊόντων.
Διαβάστε επίσης: Η τεχνολογία φέρνει την επανάσταση στα τρόφιμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί συμμετέχοντες της έρευνας εξέφρασαν τη περιέργειά τους σχετικά με την τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων και κατά πόσο είναι ασφαλή για την υγεία. Μάλιστα ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι εάν τα μη ζωικά αγαθά που δημιουργήθηκαν μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης μοιάζουν με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών εμπιστεύεται τα νέα προϊόντα, εφόσον έχουν ελεγχθεί πλήρως από τις κυβερνητικές αρχές για την ασφάλειά τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.