25 Απρ 2024
READING

D&G, Paco Rabanne, Etro, στην πρώτη εβδομάδα μόδας στο metaverse

5 MIN READ

D&G, Paco Rabanne, Etro, στην πρώτη εβδομάδα μόδας στο metaverse

D&G, Paco Rabanne, Etro, στην πρώτη εβδομάδα μόδας στο metaverse

Σε ένα από τα μεγαλύτερα events μόδας του είδους, η τρισδιάστατη πλατφόρμα εικονικού κόσμου Decentraland θα φιλοξενήσει την πρώτη Εβδομάδα Μόδας του Metaverse (MVFW). Το event θα διαρκέσει από τις 24 έως τις 27 Μαρτίου 2022 και είναι βέβαιο ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των ψηφιακών επιδείξεων μόδας στο metaverse.

Το metaverse είναι ένας απολύτως υπαρκτός ψηφιακός κόσμος πέρα από τον αναλογικό που γνωρίζουμε – αν και ακόμα στη φάση της ανάπτυξης. Σε αυτόν τον κόσμο λαμβάνουν χώρα virtual εμπειρίες και χτίζονται εικονικά περιβάλλοντα για να φιλοξενούν τους ανθρώπους εκπροσωπημένους από τον εικονικό εαυτό τους, τα λεγόμενα avatars. Το metaverse έχει αναπτυχθεί με αλματώδη βήματα τον τελευταίο χρόνο. Έγινε πιο γνωστό μετά την πρόσφατη μετονομασία του Facebook σε Meta και την στροφή του στο metaverse. Τώρα, αρκετές εταιρείες ακολουθούν το παράδειγμά του, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που προσφέρει ο νέος αυτός κόσμος.

Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα θα περνάμε στο metaverse μέχρι το 2026

Υπάρχουν πολλές ανερχόμενες πλατφόρμες που εστιάζουν στο metaverse. Μια από τις πιο γνωστές είναι το Roblox, ένα διαδικτυακό παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στους χρήστες να παίζουν μια μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών με άλλους χρήστες. Η πλατφόρμα είχε σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 50 εκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες τον Αύγουστο του 2021, από 41 εκατομμύρια τον Μάιο. Το Fortnite της Epic Games, ένα άλλο από τα παιχνίδια τύπου metaverse, έχει μια καθημερινή βάση παικτών από 4 έως 8 εκατομμύρια κατά μέσο όρο.

Φαίνεται πως αυτές οι πλατφόρμες προσφέρουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο νεανικό κοινό και οι μάρκες μόδας τις έχουν βρει ως το τέλειο εφαλτήριο για την είσοδο στο metaverse. Καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες δημιουργούν τον εικονικό τους εαυτό, οι εταιρείες μόδας αναζητούν ευκαιρίες για να προσελκύσουν πιστούς πελάτες από τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό ψηφιακών ενδυμάτων που μπορούν να φορέσουν τα avatars. Ταυτόχρονα, οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις, όπως οι πωλήσεις NFT στο metaverse, συμπληρώνονται και στον πραγματικό κόσμο μέσω ειδικών προσφορών ή φυσικών αντικειμένων των ψηφιακών κομματιών.

Διαβάστε επίσης: Οι συνεργασίες fashion brands με το gaming που έβαλαν τη μόδα στον ψηφιακό χώρο

Καθώς η μόδα επεκτείνεται στο metaverse, η MVFW είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για να προσελκύσει το κοινό, από τον δημιουργικό διευθυντή μιας κορυφαίας εταιρείας μόδας μέχρι έναν ενθουσιώδη χρήστη που αναζητά τη μόδα σε αυτόν τον κόσμο. Η MVFW δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την Decentraland, μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες metaverse, ιδιαίτερα γνωστή για τη δυνατότητα που παρέχει στους χρήστες να αγοράζουν ψηφιακή γη και να δημιουργούν τον δικό τους ψηφιακό χώρο. Με άλλα λόγια, το Decentraland είναι κάτι σαν την εικονική εκδοχή του πραγματικού κόσμου με τα avatars να “ζουν” σε εικονικές πόλεις.

Το MVFW ανακοινώθηκε από την Decentraland τον Δεκέμβριο του 2021. Η τετραήμερη εκδήλωση θα έχει επιδείξεις πασαρέλας και παρουσιάσεις, pop up καταστήματα, after parties και άλλες φιλόδοξες καθηλωτικές εμπειρίες. Το MVFW θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός του είδους του στην ιστορία του Metaverse, ενώ παράλληλα επικυρώνει επίσης την ικανότητα της Decentraland να δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική οικονομία σε μια ανοιχτή εικονική πλατφόρμα.

Η συμμετοχή των μάρκων στο MVFW

Αν και τα ονόματα των εμπορικών σημάτων που θα συμμετέχουν κρατούνται κρυφά, αναμένεται ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα brands μόδας στον κόσμο θα συμμετάσχουν στο MVFW. Σύμφωνα με τη Vogue Business, η Hugo επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της. Με τη συμμετοχή της, θα επιτρέπεται στους επισκέπτες του MVFW να αγοράζουν φυσικά προϊόντα της Hugo στο metaverse. Η Hugo είναι το ένα τμήμα που δημιουργήθηκε με το rebranding  της Hugo Boss και, ενώ η Boss θα απευθύνεται σε Millennials ηλικίας 25-40 ετών, η νέα Hugo απευθύνεται σε Gen Zs κάτω των 25 ετών. Αυτή είναι και η ομάδα-στόχος που ασχολείται περισσότερο με παιχνίδια τύπου metaverse.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παγκόσμιες μάρκες όπως η Gucci και η Balenciaga προσφέρουν εδώ και αρκετό καιρό αποκλειστικά ψηφιακά είδη. Η Gucci έχει επίσης την παρουσία της στο metaverse και στο παρελθόν έχει πουλήσει μια εικονική έκδοση της τσάντας Gucci Dionysus στο Roblox. Η Gucci και η Ralph Lauren έχουν ανοίξει εικονικά pop-ups στις πλατφόρμες metaverse Roblox και Zepeto, ενώ μεταξύ άλλων και η Nike και η Vans έχουν ανοίξει μόνιμους χώρους πωλήσεων στο Roblox. Ακόμα, η Balenciaga συνεργάστηκε με το διαδικτυακό παιχνίδι Fortnite και προσέφερε τέσσερα αντικείμενα με την υπογραφή της συλλογής της στους παίκτες.

Διαβάστε επίσης: H Gucci αγοράζει virtual γη στο metaverse και προσκαλεί το κοινό της Gen Z

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν οι Gucci, Ralph Lauren, Balenciaga και Burberry θα είναι στο MVFW. Η Vogue, πάντως, επισημαίνει ότι ο αριθμός των εμπορικών σημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να φιλοξενήσει η Decentraland.

Τι να περιμένουν οι χρήστες από την MVFW

Οι επισκέπτες του MVFW θα πρέπει να περιμένουν αυτό που θα έβλεπαν στον πραγματικό κόσμο. Με απλά λόγια, πρόκειται για μια επίδειξη μόδας όπως κάθε άλλη επίδειξη μόδας. Η μόνη σημαντική διαφορά είναι ότι φιλοξενείται στον εικονικό κόσμο αντί για τον φυσικό. Αναφέρεται ότι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν εικονικά avatars να περπατούν στην πασαρέλα με ψηφιακά ρούχα, ακριβώς όπως τα μοντέλα του πραγματικού κόσμου στις παραδοσιακές εβδομάδες μόδας. Ακόμα, οι επισκέπτες της εβδομάδας μόδας θα μπορούν να αγοράζουν τα αγαπημένα τους είδη από τις μάρκες και ψηφιακά wearables.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ασχολούμαστε με ψηφιακά ρούχα;

Το πιο ενδιαφέρον για την MVFW είναι ότι δεν χρειάζονται εισιτήρια. Η εβδομάδα μόδας στο Decentraland είναι ανοιχτή για όλους στην πλατφόρμα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Vogue Business, θα μπορούσαν να υπάρξουν πλεονεκτήματα, όπως ειδική πρόσβαση για τους κατόχους NFT.

Η εξερεύνηση είναι εύκολη. Το metaverse επί του παρόντος είναι σαν ένα παιχνίδι. Τα avatars μπορούν να περιφέρονται στον εικονικό κόσμο του Decentraland όπως ακριβώς κάνουν στο Roblox ή στο Fortnite. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση απευθείας από τους υπολογιστές τους, αλλά τα ακουστικά Oculus VR ή οι συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας θα προσφέρουν μια πιο καθηλωτική εμπειρία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.