23 Απρ 2024
READING

Πώς ένας μεγάλος εμφιαλωτής της Carlsberg απέκτησε βήμα σε μία ελληνική μικροζυθοποιία

4 MIN READ

Πώς ένας μεγάλος εμφιαλωτής της Carlsberg απέκτησε βήμα σε μία ελληνική μικροζυθοποιία

Πώς ένας μεγάλος εμφιαλωτής της Carlsberg απέκτησε βήμα σε μία ελληνική μικροζυθοποιία

Πώς ένας εμφιαλωτής και παραγωγός της Carlsberg μπαίνει στην Ελλάδα και κάνει βήμα στη μικροζυθοποιία; Ο όμιλος Photos Photiades έκανε την κίνηση στη χώρα μας, εξαγοράζοντας μία από τις μικρές επιχειρήσεις παραγωγής μπύρας, η οποία έχει καταφέρει να κάνει αρκετά αξιόλογα βήματα στην αγορά, με εξαγωγές ακόμα και στην Αμερική.

Ο λόγος για τη Siris, την μικροζυθοποιία των Σερρών, η οποία αποκτήθηκε από τον κυπριακό όμιλο Photos Photiades Group. Συν τοις άλλοις τα προϊόντα του εξάγονται στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στη Μάλτα, στη Μ. Βρετανία, στη Γαλλία και στην Κύπρο.

Αυτό που επιδίωξε ο επικεφαλής του ομίλου, Παύλος Φωτιάδης, ήταν να δημιουργήσει έναν ακόμα επιχειρηματικό πόλο για τον πολυσχιδή όμιλο που διατηρεί με έδρα την Κύπρο. Γιατί μπορεί να έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων, ωστόσο η ζήτηση που παρουσιάζεται για μπύρες περιορισμένης παραγωγής, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Κύπριου επιχειρηματία.

Προγραμματισμένη σειρά επενδύσεων στις εγκαταστάσεις των Σερρών

Στο πλάνο της συγκεκριμένης κίνησης βρίσκεται μία σειρά επενδύσεων σε παραγωγικό εξοπλισμό, σε προσωπικό και στην εκπαίδευσή του αλλά και στις εγκαταστάσεις που διατηρεί η Siris στις Σέρρες. Πλέον η διανομή της σειράς ετικετών μπύρας Voreia που παράγει η σερραϊκή μικροζυθοποιία θα πραγματοποιείται από τη θυγατρική εταιρεία  του ομίλου Φωτιάδη, Beverage World, η οποία εδρεύει στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Η ολική επαναφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της μπύρας στα ποτήρια

Η μικροζυθοποιία μέσα από τη συγκεκριμένη συμφωνία έχει την δυνατότητα να λάβει θέση σε περισσότερα σημεία της αγοράς, μέσα από το δίκτυο διανομής του ομίλου Φωτιάδη. Την ίδια στιγμή η κυπριακή επιχείρηση μπαίνει με αυτόν τον τρόπο στον τομέα της μικροζυθοποιίας, διευρύνοντας περισσότερο την γκάμα των προϊόντων της. Από την πλευρά του ο ιδρυτής της μικροζυθοποιίας Σερρών, Γιάννης Μαρμαρέλης, θα συνεχίσει να είναι εκείνος που θα έχει την κύρια ευθύνη για τη Siris Microbrewery. Ταυτόχρονα θα έχει και διευρυμένα καθήκοντα συμβούλου για τον όμιλο Φωτιάδη.

Θα θυμίσουμε ότι παλαιότερα η Siris είχε έρθει αρκετά κοντά στο ενδεχόμενο μίας συνεργασίας με την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η οποία είχε κατά καιρούς πραγματοποιήσει σειρά επαφών με μικροζυθοποιίες με σκοπό την υποστήριξη της διανομής τους στην ελληνική αγορά. Ωστόσο οι συζητήσεις αυτές δεν ευδοκίμησαν.

Tι παράγει η μικροζυθοποιία των Σερρών

Στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της μικροζυθοποιίας Siris υφίστανται οι μπύρες Voreia Pilsner, Voreia IPA, Voreia Stout, Wit Beer, Smoked Amber Ale, Voreia Summer Ale, Voreia Imperial Porter, Voreia low alcohol, Voreia Latina, Voreia Irish Red και Voreia Lager.

Ένας πολυδιάστατος όμιλος με παρουσία σε μπύρα, αλκοολούχα, νερό, real estate

O κυπριακός όμιλος Photos Photiades Group εκτός από την Κύπρο που έχει έδρα, διατηρεί και την θυγατρική Beverage World στην Ελλάδα. Στην Κύπρο έχει υπό την ιδιοκτησία του εγκαταστάσεις παραγωγής, από τις οποίες βγαίνουν τα προϊόντα της ζυθοποιίας Carlsberg. Ταυτόχρονα ο όμιλος Φωτιάδη δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυσικού μεταλλικού νερού και χυμών. Στις δραστηριότητες του ομίλου είναι και η Οινοποιεία Κυπερούντα στην Κύπρο, καθώς και η εμπορική διανομή σειράς οινοπνευματωδών αλλά και του καφέ Lavazza, τομέας στον οποίο διαδέχτηκε την προκάτοχό του Coca-Cola 3E. Eκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, η επιχείρηση διατηρεί παρουσία και διανομή σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Κροατία και η Σλοβενία. Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων διατηρεί παρουσία και στον τομέα του real estate μέσω των εταιρειών Photos Photiades Homes και emerald Developments.

Σημειώνεται ότι η Beverage World, εταιρεία του ομίλου στην Ελλάδα, η οποία θα κάνει και τη διανομή των προϊόντων της Siris, κατέγραψε κύκλο εργασιών 19,2 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ ο όμιλος Photos Photiades διατηρεί συνολικές πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ μέσω των δραστηριοτήτων του.

Η ιστορία που ξεκίνησε από την κατανάλωση μπύρας με παρέα ένα μεσημέρι

Η ιστορία της Siris Microbrewery ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια όταν ένα μεσημέρι μια παρέα βρέθηκε σε ένα αγαπημένο στέκι και απολάμβανε το ελληνικό τοπίο, πίνοντας μπύρα. Εκείνη η στιγμή αποδείχτηκε καθοριστική για τη συνέχεια καθώς η παρέα αποφάσισε να ξεκινήσει να παράγει τη δική της μπύρα. Πρωτεργάτης της προσπάθειας ήταν ο Γιάννης Μαρμαρέλλης, ένα πρόσωπο με μακροχρόνια οικογενειακή παράδοση στη δημιουργία γεύσεων και προϊόντων. Ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία, συνέστησε ομάδα από τεχνολόγους, ζυθοποιούς και home brewers.

Τα υπόλοιπα πλέον αποτελούν μέρος της ιστορίας που ήδη έχει γραφτεί και συνεχίζει να γράφεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.