22 Νοέ 2024
READING

Moody’s: η εισβολή στην Ουκρανία εκτοπίζει τον Covid από νούμερο ένα κίνδυνο της εφοδιαστικής αλυσίδας

3 MIN READ

Moody’s: η εισβολή στην Ουκρανία εκτοπίζει τον Covid από νούμερο ένα κίνδυνο της εφοδιαστικής αλυσίδας

Moody’s: η εισβολή στην Ουκρανία εκτοπίζει τον Covid από νούμερο ένα κίνδυνο της εφοδιαστικής αλυσίδας

Φαίνεται ότι η διαταραχή στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε μια σειρά από νέα προβλήματα και όξυνε τα υπάρχοντα, τα δημιουργημένα τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία.

Η ήδη εύθραυστη εφοδιαστική αλυσίδα τώρα επιβαρύνεται και άλλο, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αναμένονται προβλήματα σε σημαντικούς κλάδους, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν προμηθευτές βασικών αγαθών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s Analytics, πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν είναι η πανδημία, που εξακολουθεί ωστόσο να δημιουργεί προβλήματα, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση η οικονομική και γεωπολιτική ανασφάλεια στην περιοχή.

Η Ρωσία είναι από τις βασικότερες παραγωγούς χώρες καίριας σημασίας αγαθών, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι σιτάρι και παλλάδιο, ενώ η Ουκρανία, ο «σιτοβολώνας της Ευρώπης», είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού, καθώς και του αερίου νέον.

Διαβάστε ακόμα: Και οι κολοσσοί Deloitte και EY φεύγουν από τη Ρωσία

Ειδικότερα, η Ρωσία παράγει το 40% του παλλάδιου στον κόσμο και η Ουκρανία το 70% του νέον. Και τα δύο αυτά αγαθά αποτελούν βασικά συστατικά για την παραγωγή των πολύτιμων ημιαγωγών, στη βιομηχανία των οποίων ήδη υπάρχει σοβαρή έλλειψη, που αντικατοπτρίζεται στην παραγωγή των προϊόντων των τεχνολογικών εταιρειών αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία. H Moody’s προβλέπει ότι θα δούμε την έλλειψη σε μικροεπεξεργαστές να εντείνεται, αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η σύρραξη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο σε ελλείψεις και καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων, αλλά ακόμα και σε αυξήσεις στις τιμές των μεταχειρισμένων. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην κρίση της Κριμαίας, το 2014-2015 και, αν και οι μεγαλύτερες εταιρείες το πιθανότερο είναι ότι έχουν δημιουργήσει αποθέματα, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας, αυτά σίγουρα δεν μπορούν να κρατήσουν για πολύ καιρό.

Ιδιαίτερες πιέσεις, που φαίνονται ήδη βέβαια, θα συνεχίσουν να ασκούνται και στον τομέα της ενέργειας. Την άνοδο στις τιμές είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει κατά κύριο λόγο η Ευρώπη, που είναι περισσότερο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έχουν ήδη κηρύξει εμπάργκο στο πετρέλαιο και το αέριο από τη Ρωσία. Οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας δεν αφορούν μόνο την τιμή της βενζίνης, που στην Ελλάδα φτάνει πλέον τα 2,5 ευρώ το λίτρο, αλλά και όλες τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τη βιομηχανία των πλαστικών, για την οποία το πετρέλαιο αποτελεί την πρώτη ύλη. Είναι λογικό, λόγω των πιέσεων στις τιμές των καυσίμων, να αναμένουμε ακόμα και αυξήσεις στις τιμές των μεταφορών και των συγκοινωνιών.

Αυτός ο συνδυασμός υψηλών τιμών στην ενέργεια και ελλείψεων σε βασικές πρώτες ύλες θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον πληθωριστικές πιέσεις, εκτιμούν οι αναλυτές, που σημειώνουν ότι οι τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα σημείωσαν τον Ιανουάριο την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων σαράντα ετών. Οι προβλέψεις που διατυπώνονταν πριν από την εισβολή ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιούνταν σταδιακά μέσα στη χρονιά, πλέον είναι αμφίβολες, σχολιάζουν Αμερικανοί αναλυτές για τις ΗΠΑ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.