16 Απρ 2024
READING

Γιατί το TikTok θέλει μεγαλύτερα video εντός της πλατφόρμας

4 MIN READ

Γιατί το TikTok θέλει μεγαλύτερα video εντός της πλατφόρμας

Γιατί το TikTok θέλει μεγαλύτερα video εντός της πλατφόρμας

Τον Ιούνιο του 2021, τα στελέχη του TikTok παραδέχτηκαν ότι οι χρήστες του έχουν πολύ περιορισμένο εύρος προσοχής. Γι΄αυτό και τα βίντεο διάρκειας 60 δευτερολέπτων κατάφεραν να προσελκύσουν τους χρήστες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απίθανο το TikTok να μπει δυναμικά στη κερδοφόρα αγορά των βίντεο μεγάλης διάρκειας.

Σύμφωνα με στοιχεία εσωτερικής έρευνας, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βομβαρδίζονται από περιεχόμενο, το οποίο κατά βάση βρίσκεται σε μορφή βίντεο. Ωστόσο, η συγκέντρωση των ανθρώπων σε αυτό είδος περιεχομένου έχει επηρεαστεί αρκετά τον τελευταίο καιρό. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 50% των χρηστών που ρωτήθηκαν από το TikTok, ανέφεραν ότι τα βίντεο διάρκειας άνω του ενός λεπτού προκαλούν άγχος, ενώ το ένα τρίτο των χρηστών επιλέγει να παρακολουθήσει τα βίντεο στο διαδίκτυο σε διπλάσια ταχύτητα.

Κι όμως, μετά από αυτήν την έρευνα, η δημοφιλής πλατφόρμα ανακοίνωσε θα επεκτείνει τη μέγιστη διάρκεια βίντεο από ένα σε τρία λεπτά. Από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2022 η εφαρμογή έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες δοκιμές βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών, ενώ έχει προβεί και στη δοκιμή βίντεο διάρκειας 10 λεπτών σε έκδοση beta.

Διαβάστε επίσης: Μήπως το TikTok προσπαθεί να γίνει το νέο «Facebook»;

Αναμφίβολα το TikTok κατάφερε να αποκτήσει αστραπιαία τη δημοτικότητα και την απήχηση στο κοινό του, κάτι που το ενέταξε ανάμεσα στις κορυφαίες εφαρμογές παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, για να καταφέρει να αυξήσει με βιώσιμο τρόπο τα έσοδά του, χρειάζεται να εντάξει στο περιεχόμενό του βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας, τα οποία θα κερδίζουν τη προσοχή των χρηστών και θα τους επιτρέπουν να προωθούν περισσότερες διαφημίσεις. Σε τελική ανάλυση, αν τα βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών βοηθήσουν το TikTok να αυξήσει τον μέσο χρόνο παρακολούθησης ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα, αυτομάτως και οι διαφημιστές αποκτούν μεγαλύτερη ελευθερία.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να εντάξει στο περιεχόμενό του βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας, προσπαθώντας να αποσπάσει μεγαλύτερη προσοχή από το κοινό, οι ανταγωνιστές του κυνηγούν τα βίντεο μικρότερης διάρκειας. Για παράδειγμα το Instagram πριν μερικές μέρες κυκλοφόρησε τη δυνατότητα Reels, ενώ το 2020 το Snap λάνσαρε τη δυνατότητα Spotlight. Ακόμη, το 2021 το YouTube κυκλοφόρησε τη δυνατότητα Shorts και το Pinterest το idea pins. Το κοινό των συγκεκριμένων δυνατοτήτων είναι η αμεσότητα και η ταχύτητα. Μάλιστα, μέχρι το 2021 τα βίντεο με διάρκεια λιγότερο του ενός λεπτού, αποτελούσαν το 12% του συνολικού περιεχομένου στο YouTube.

Διαβάστε επίσης: Το Spotify δοκιμάζει ένα feed βίντεο τύπου TikTok στην εφαρμογή του

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το TikTok είναι ένα μέρος όπου μπορούν να παρακολουθήσουν σύντομα βίντεο και μπορεί μέχρι πρότινος αυτό να ήταν αρκετό ώστε να διατηρηθούν οι χρήστες στην πλατφόρμα μακροπρόθεσμα. Όπως φαίνεται όμως τα πράγματα αλλάζουν. Το 2020 τα βίντεο διάρκειας μεταξύ 11 και 17 δευτερολέπτων είχαν μία σημαντικά καλή απήχηση στο κοινό. Τον Νοέμβριο του 2021, η βέλτιστη προτεινόμενη διάρκεια βίντεο είχε διπλασιαστεί. Επιπλέον πέρυσι το TikTok λάνσαρε smart TV apps σε όλο τον κόσμο, υποδηλώνοντας ότι η συνολική αίσθηση της εφαρμογής θα είναι παρόμοια με εκείνην των τηλεοπτικών εκπομπών.

Καθημερινά περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Ο μέσος χρήστης του TikTok – για την ακρίβεια περισσότεροι από 100 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και 23 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο – ξοδεύει μία ώρα και 25 λεπτά στην εφαρμογή κάθε μέρα. Παράλληλα, ο μέσος χρήστης του παρακολουθεί βίντεο εντός της εφαρμογής περίπου 17 φορές την ημέρα. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι η απήχηση αν μη τι άλλο είναι τεράστια.

Διαβάστε επίσης: Πώς το TikTok σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο

Τα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας, όμως, πιθανότατα να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το μερίδιο αγοράς του TikTok, καθώς θα καταφέρει να ανταγωνιστεί τα βίντεο του YouTube. Δεδομένου ότι το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, κερδίζοντας έστω ελάχιστο μερίδιο από την αγορά του, θα αποκομίσει μεγαλο όφελος. Αλλά ο βασικός λόγος για τους οποίο το TikTok παίρνει αυτήν την απόφαση είναι η δυνατότητα αύξησης των διαφημιστικών του εσόδων. Με τα μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο μπορεί να προχωρήσει σε καλύτερες εμπορικές συνεργασίες, να κάνει τοποθετήσεις προϊόντων, να προσεγγισει ευρύτερο κοινό και συνεπώς περισσότερα brands. Αν αναλογιστούμε ότι τα έσοδα της εταιρείας από διαφημίσεις άγγιξαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, τότε η άνοδος της επισκεψιμότητας σίγουρα θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Πέρα από αυτό, τα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας θα μπορούσαν να ανεβάσουν τον μέσο όρο ηλικίας η των χρηστών της πλατφόρμας, προσελκύοντας το πιο ώριμο ηλικιακά κοινό, που είναι εξοικειωμένο με τα μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο του YouTube. Για αυτούς τους μεγαλύτερους σε ηλικία TikTokers, τα μεγαλύτερα βίντεο θα αποτελέσουν μεγαλύτερο δέλεαρ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.