22 Ιαν 2025
READING

H σημασία της αποχώρησης των ΜΜΕ από τη Ρωσία

3 MIN READ

H σημασία της αποχώρησης των ΜΜΕ από τη Ρωσία

H σημασία της αποχώρησης των ΜΜΕ από τη Ρωσία

Το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα ανακοινώνουν ότι αποχωρούν από τη Ρωσία, μετά την έγκριση νέας νομοθεσίας που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι δεκαπέντε χρόνων σε δημοσιογράφους και άτομα που χρησιμοποιούν τις λέξεις «πόλεμος» ή «εισβολή» για να περιγράψουν τη δράση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ή δημοσιεύουν ειδήσεις τις οποίες η Μόσχα κρίνει ως «ψευδείς», σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Bloοmberg, οι New York Times, το CNN, το CBS, το ABC, σταματούν να μεταδίδουν από τη Ρωσία. Το BBC ανέστειλε τη λειτουργία του ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αλλά χθες ανακοίνωσε ότι επαναλειτουργεί τις αγγλόφωνες υπηρεσίες του. Τελευταίοι ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους οι New York Times, με το σχόλιο ότι η νέα νομοθεσία «επιδιώκει να ποινικοποιήσει τις ανεξάρτητες, ακριβείς ειδήσεις που μεταδίδουν σχετικά με τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», ενώ συμπλήρωσαν: «Θα συνεχίσουμε τη ζωντανή, δυνατή κάλυψη του πολέμου και το αυστηρό ρεπορτάζ σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις προσπάθειες να κατασταλεί η ανεξάρτητη δημοσιογραφία».

Διαβάστε ακόμα: Πώς επηρεάζονται οι χορηγίες του ποδοσφαίρου από την επίθεση στην Ουκρανία

Είναι προφανές ότι αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση Πούτιν είναι να καταστήσει ουσιαστικά αδύνατο στα δυτικά μέσα να μεταδίδουν όσα συμβαίνουν στη Ρωσία. Μάλιστα, οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη εδώ και μέρες μπλοκάρει για το ρωσικό κοινό το Facebook, το Twitter και το YouTube, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την πρόσβασή τους στην ελεύθερη πληροφορία.

To Kρεμλίνο προσπαθεί να ελέγξει όσο γίνεται τις πληροφορίες που μεταδίδονται στη Ρωσία σχετικά με την εισβολή, «ανεβάζοντας τη λογοκρισία σε νέα επίπεδα», όπως σχολιάζουν οι New York Times. Και ενώ μέχρι πριν την εισβολή η πρόσβαση στο διαδίκτυο πρόσφερε μια διέξοδο ενημέρωσης διαφορετικής από τις κατευθύνσεις του Κρεμλίνου, οι ρωσικές αρχές βλέπουν πλέον και εδώ την απειλή της ελεύθερης ενημέρωσης, αποκόπτοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα τοπικά μέσα φιλτράρουν προσεκτικά τις πληροφορίες που δημοσιεύουν στις ψηφιακές τους εκδόσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τα δυτικά δίκτυα δηλώνουν ότι προτεραιότητα έχει η ασφάλεια του προσωπικού τους και ότι με μεγάλη τους λύπη αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα, μόνο επειδή θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί δεν είναι μόνο το δυτικό κοινό που στρέφεται σε αυτά τα μέσα για την ενημέρωσή του, αλλά και το ίδιο το ρωσικό κοινό. Όπως δήλωναν την περασμένη εβδομάδα από το BBC, με την ανακοίνωση της αρχικής τους απόφασης για την αναστολή της λειτουργίας του μέσου, αναφερόμενοι στη λαχτάρα του κοινού για ανεξάρτητη ενημέρωση που αφορά τη χώρα, «εκατομμύρια άνθρωποι στη Ρωσία στρέφονται στο BBC».

Από το Bloomberg σημειώνεται ότι «η αλλαγή του ποινικού κώδικα, που μοιάζει σχεδιασμένη να μετατρέψει κάθε ανεξάρτητο ρεπόρτερ σε εγκληματία καθαρά για συνέργεια, καθιστά αδύνατο να συνεχιστεί οποιαδήποτε μορφή φυσιολογικής δημοσιογραφίας μέσα στη χώρα». Δήλωσαν ακόμα ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το προσωπικό τους που βρίσκεται στη χώρα, ακόμα και τώρα που δεν μπορούν να κάνει τη δουλειά του, αλλά και ότι θα συνεχίσουν να γράφουν και να μεταδίδουν σχετικά με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον υπόλοιπο κόσμο, αν και προς το παρόν είναι αναγκασμένοι να το κάνουν έξω από τη χώρα.

Το ρωσικό ρυθμιστικό όργανο των μέσων μαζικής ενημέρωσης Roskomnadzor, περιόρισε ακόμα την πρόσβαση στα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα Radio Ekho Moskvy και Dozhd TV, που έχουν τη φήμη αξιόπιστων και υψηλής ποιότητας ειδησεογραφικών πηγών, με την αιτιολογία ότι διασπείρουν εσκεμμένα εσφλαμένες πληροφορίες σχετικά με την εισβολή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.