18 Απρ 2024
READING

Στον δρόμο για το personalization στις αθλητικές μεταδόσεις

3 MIN READ

Στον δρόμο για το personalization στις αθλητικές μεταδόσεις

Στον δρόμο για το personalization στις αθλητικές μεταδόσεις

Όπως άλλαξε μέσα σε ελάχιστο χρόνο τον τρόπο που κάνουμε τις αγορές μας και δουλεύουμε, επιταχύνοντας μια ψηφιακή μετάβαση που αναμενόταν για αργότερα, η πανδημία ωθεί σε γρήγορες, ή τουλάχιστον γρηγορότερες, αλλαγές και στον τρόπο που γίνονται οι αθλητικές μεταδόσεις και παρακολουθούμε τα σπορ.

Η ζωντανή μετάδοση της εικόνας από έναν αγώνα σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο γίνεται με τη χρήση πολύπλοκου και ακριβού εξοπλισμού, συχνά μέσα από ειδικά βαν που βρίσκονται έξω από τα γήπεδα, και χάρη σε έναν αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού. Το επόμενο βήμα, λένε τώρα οι ειδικοί, είναι οι μεταδόσεις αυτές να γίνονται μέσω cloud, ψηφιακά. Και αν και η σχετική τεχνολογία ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη, η πανδημία, κατά την οποία η συνύπαρξη ατόμων μέσα σε ένα κλειστό βαν έγινε ουσιαστικά απαγορευτική, έδωσε μια επιπλέον ώθηση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η Deloitte, ο λογιστικός κολοσσός, που αγόρασε την τεχνολογική συμβουλευτική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ National TeleConsultants (NTC), για να εξελίξει τις τεχνολογικές δυνατότητες του αθλητικού marketing. Γιατί μεταφέροντας την τεχνολογία της μετάδοσης ενός αθλητικού γεγονότος από το βαν στο cloud, αλλάζει ολόκληρη η προσέγγιση της μετάδοσης και εμπλουτίζονται οι διαφημιστικές δυνατότητες των brands που προωθούνται μέσα από τέτοια events με εξαιρετικές δυνατότητες personalization και διάδρασης, εξηγούν οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα: Γίνονται τα αποτελέσματα των αγώνων ποδοσφαίρου όλο και πιο προβλέψιμα;

Στον αγώνα της προσωποποιημένης διαφήμισης, τα brands χρησιμοποιούν ήδη τα δεδομένα που μπορούν να αποκτήσουν και τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, που τους βοηθά να κατανοήσουν τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των καταναλωτών και θεατών. Στο μέλλον, χάρη στο cloud και το 5G, που θα επιτρέπει να γίνονται οι πολύπλοκες τεχνικές διεργασίες της μετάδοσης ψηφιακά, θα υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας και συνύπαρξης της εικόνας, του ήχου και όλων των επιπλέον δεδομένων, ώστε ο αγώνας που παρακολουθεί κάθε τηλεθεατής να είναι προσωποποιημένος με τρόπο δελεαστικό για τον ίδιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα έναν θεατή που έχει στραμμένη την προσοχή του στο παιχνίδι, σε αυτό που βλέπει – εφόσον το παρακολουθεί ακριβώς όπως το θέλει -, προσφέροντας καλύτερες δυνατότητες στους διαφημιστές να τον προσεγγίσουν.

Ουσιαστικά οι μεταδόσεις αποκτούν έτσι τη λογική του storytelling, με την ιστορία προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις του θεατή. Θα μπορεί για παράδειγμα να εστιάσει στον αγαπημένο του αθλητή ή να ακούσει τους διαλόγους και τον σχολιασμό που προτιμά. Με την ίδια λογική, θα μπορούν να αλλάζουν ή να επιλέγονται σε πραγματικό χρόνο οι διαφημίσεις από το γήπεδο που βλέπει ο θεατής, κάνοντας την εμπειρία ακομα πιο προσωποποιημένη και τη στόχευση πιο αποτελεσματική.

Διαβάστε ακόμα: Οι τεχνολογικές startups που αλλάζουν το ποδόσφαιρο

Βέβαια, υπάρχουν ακόμα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη 5G κάλυψη που απαιτείται και τη διαδικασία παραγωγής στο cloud, ωστόσο σιγά σιγά οι εκιμήσεις λένε ότι τα περισσότερα κανάλια θα μεταφέρουν τις μεταδόσεις τους εκεί, ψηφιοποιώντας ολόκληρη τη διαδικασία, κάτι που είναι και πιο οικονομικό.

Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις προετοιμάζουν λοιπόν για μια πολύ διαφορετική εμπειρία θέασης αθλητικών events, που πέρα από μεγάλες δυνατότητες για τα brands, τις ομάδες και τους χορηγούς, ίσως πυροδοτήσει και συζητήσεις που αφορούν τα δικαιώματα και τη χρήση δεδομένων, εφόσον θα είναι εφικτός τέτοιος βαθμός personalization.

Αν μη τι άλλο, οι μελλοντικές αθλητικές διοργανώσεις ανάμενονται ενδιαφέρουσες – και διαφορετικές για τον καθένα, με εξαίρεση ίσως μόνο το σκορ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.