23 Απρ 2024
READING

Jumbo: Το επιχειρηματικό επίτευγμα ενός πρώην «παιχνιδάδικου» που μπορεί να αγγίξει το 1 δισ.

5 MIN READ

Jumbo: Το επιχειρηματικό επίτευγμα ενός πρώην «παιχνιδάδικου» που μπορεί να αγγίξει το 1 δισ.

Jumbo: Το επιχειρηματικό επίτευγμα ενός πρώην «παιχνιδάδικου» που μπορεί να αγγίξει το 1 δισ.

Ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος του ομίλου Jumbo, έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να παραδώσει τη σκυτάλη στην κόρη του Σοφία, η οποία διατηρεί ήδη θέση ευθύνης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, και να αποσυρθεί σταδιακά από τα πεπραγμένα της επιχείρησης.

Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, απευθυνόμενος σε οικονομικούς αναλυτές κατά την παρουσίαση του ομίλου και τις στρατηγικής του, ο ίδιος είχε αναφέρει αστειευόμενος προς αυτούς: «Σας έφερα την κόρη μου Σοφία για να δει τι περνάω με εσάς». Σε μία κίνηση βέβαια να φέρει τη διάδοχό του σε επαφή με την πραγματική αγορά και τους ανθρώπους της αλλά και με όσους ο ίδιος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος. Εντούτοις, το σενάριο αποχώρησης δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι στιγμής. Ο Βακάκης κάποια στιγμή είχε θέσει ως ορόσημο να φτάσει ο όμιλος σε τζίρο το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και μετά να παραδώσει την ευθύνη της διοίκησης στη Σοφία Βακάκη, καθότι η δεύτερη κόρη του, Χριστίνα, δεν εμπλέκεται ενεργά με την επιχείρηση. Ωστόσο, η εμπλοκή του στην ενεργό δράση φαίνεται πως μέχρι στιγμής είναι αναπόφευκτη αλλά και απολύτως επιθυμητή από τον ίδιο.

Σκιαγραφώντας την προσωπικότητά του, πρόκειται για ένα πρόσωπο με κατά καιρούς αμφιλεγόμενες ή αιρετικές τοποθετήσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονη κριτική από τα μέσα ενημέρωσης, το ευρύτερο κοινό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάθε λογής εμπλεκόμενο ή και μη εμπλεκόμενο στα επιχειρηματικά πράγματα και στις εξελίξεις της λιανεμπορικής αγοράς.

Διαβάστε ακόμα: Τι αναθεώρησε και τι υλοποίησε το 2021 η Jumbo

Ουδείς όμως μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο Βακάκης δημιούργησε από το πουθενά μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανικής στην Ελλάδα. Που κάποιοι έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν ως «βασιλιά της χαράς», κυρίως διότι προσφέρει παιχνίδια ή άλλα αγαθά που «καλλωπίζουν» – κυρίως – συναισθηματικά την πραγματικότητα των πελατών του. Και που παρά τις δύσκολες συνθήκες που όλοι επικαλούνται ότι επικρατούν στην αγορά, συνεχίζει να αυξάνει τα οικονομικά μεγέθη της Jumbo και να ενισχύει το εκτόπισμα του ομίλου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ιδιαιτέρως ενδεικτικό της εκρηκτικής πορείας που ακολουθεί η Jumbo, είναι το γεγονός ότι επί 20 συνεχόμενες οικονομικές χρήσεις, τα αποτελέσματά της κινούνταν σε ακατάπαυστα αναπτυξιακό ρυθμό, με αύξηση τζίρου, κερδοφορίας και ταμειακών διαθεσίμων. Εξαίρεση στην πορεία αυτή αποτέλεσε το 2020, μία χρονιά διαδοχικών lockdowns, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία τα Χριστούγεννα και τα Jumbo «δεν πήγαν» μαζί. Τη συγκεκριμένη «εξαίρεση» ήρθε να διορθώσει η διαδρομή του 2021. Ο όμιλος αύξησε τις πωλήσεις του κατά 19,87% στα 832 εκατ. ευρώ – χωρίς να φτάσει το τζίρο του 2019 που ήταν 847,94 εκατ. ευρώ – αλλά τα EBITDA έφτασαν τα 305 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 46% σε σχέση με το 2020, υπερβαίνοντας σε αυτή την περίπτωση και το αντίστοιχο ποσό του 2019.

Μετρημένες και προσεκτικές κινήσεις με «διάβασμα» της αγοράς

Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πώς το καταφέρνει ο Βακάκης. Εάν όμως εξετάσει τις κινήσεις του θα δει ότι ο Απόστολος Βακάκης «διαβάζει» την αγορά και κινείται στους ρυθμούς που αυτή επιτάσσει, προλαβαίνοντας συχνά τις εξελίξεις ή απλά προσαρμοζόμενος σε αυτές. Πολύ χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η στρατηγική που ακολούθησε στη διάρκεια της πανδημίας, όπου εκτός από την αναστολή επενδυτικών κινήσεων για την ίδρυση νέων καταστημάτων, ο ίδιος προχώρησε και σε αναστολή προμηθειών από την Κίνα, ιδίως τους τελευταίους μήνες του 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022. Η Κίνα μάλιστα αποτελεί έναν από τους βασικούς τροφοδότες των ραφιών της Jumbo με προϊόντα.

Ωστόσο ο Απόστολος Βακάκης δε δίστασε να αποφασίσει ότι θα έπρεπε να διακόψει έως και το 25% των συνολικών προϊόντων που διαθέτει στα ράφια της η Jumbo και προέρχονται από την Κίνα, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας από χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές και χαμηλότερο μεταφορικό κόστος στα προϊόντα που εισάγει.

Δαπάνες όταν οι συνθήκες είναι ομαλές – Υψηλά μερίσματα για τους μετόχους

Την ίδια στιγμή ο όμιλος Jumbo, έχοντας παγώσει τις επενδυτικές του κινήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, κατάφερε να διατηρεί για το 2022 διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια ύψους 50-60 εκατ. ευρώ, με τον επικεφαλής της εταιρείας να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι το ποσό αυτό ενεργοποιείται όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες στην αγορά και έχουν ομαλοποιηθεί. Και από τη στιγμή που οι συνθήκες μέχρι στιγμής είναι ακατάλληλες, τα χρήματα παραμένουν στα ταμεία και δεν δαπανώνται. Όπως άλλωστε έχει δείξει η στρατηγική της Jumbo, στόχος είναι να διανέμει μερίσματα στους μετόχους της, διατηρώντας μία πολιτική διανομής υψηλών μερισμάτων τόσο για φέτος όσο και για το 2023. Για να το πετύχει αυτό η επιχείρηση διατηρείται εγκρατής, αποφεύγοντας τις περιττές δαπάνες.

Ένα ακόμα γεγονός που διέσωσε τα προσχήματα είναι ότι το ενοίκιο συνδέεται με τον τζίρο των καταστημάτων που μισθώνονται από την αλυσίδα ειδών σπιτιού και παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει ότι τα έξοδα της Jumbo για ενοίκια την περίοδο των lockdowns κρατήθηκαν χαμηλά. Και πως όταν τα καταστήματα αποδίδουν, τότε και τα ενοίκια που αποδίδονται στους ιδιοκτήτες είναι αρκούντως ικανοποιητικά.

Για φέτος πάντως έχει προγραμματίσει να ανοίξει δύο νέα καταστήματα στη Ρουμανία καθώς και eshop στην ίδια χώρα. Πρόκειται για κινήσεις που επρόκειτο να υλοποιηθούν αρκετά νωρίτερα, αλλά η πανδημία έθεσε σε αναβολή τα πλάνα της επιχείρησης. Στην Ελλάδα επίκειται η λειτουργία ενός προγραμματισμένου καταστήματος στη Μυτιλήνη, ενώ έχει σχεδιάσει να ανοίξει και ένα ακόμα κατάστημα στην Κύπρο το φετινό Πάσχα.

Ο πάντοτε ετοιμόλογος Απόστολος Βακάκης, εργασιομανής και διαρκώς δραστήριος επιχειρηματικά, δε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν τα έχει καταφέρει. Αντιθέτως μάλιστα, δημιούργησε έναν κολοσσό για τα ελληνικά δεδομένα που διατηρεί παρουσία και σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος αλλά και συνεργασίες με τον Νίκο Βερόπουλο στα Σκόπια με συστεγασμένα καταστήματα Jumbo και Vero και την επικείμενη λειτουργία καταστημάτων μέσω συνεργάτη στο Ισραήλ. Το οικοδόμημα Jumbo είναι διαρκώς εξελισσόμενο και παρουσιάζει προοπτικές για το μέλλον.

Το μόνο που μένει να αποδειχτεί είναι εάν ο ιδρυτής της επιχείρησης αποφασίσει τελικά να αποσυρθεί, κατά πόσο η διάδοχη κατάσταση θα μπορέσει να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, επενδύοντας στην επόμενη μέρα του ομίλου, πατώντας στις ήδη ισχυρές βάσεις και φέρνοντας ταυτόχρονα μία νέα εποχή για το πάλαι ποτέ «παιχνιδάδικο», που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανικής της χώρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.