22 Δεκ 2024
READING

Γιατί η Uniqlo συνεχίζει να λειτουργεί στη Ρωσία

3 MIN READ

Γιατί η Uniqlo συνεχίζει να λειτουργεί στη Ρωσία

Γιατί η Uniqlo συνεχίζει να λειτουργεί στη Ρωσία

Ενώ το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα brands, από τα H&M, την Inditex και την Asos, μέχρι τη Nike, την Adidas και την Puma, ανακοινώνουν ότι διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, αντιδρώντας στην εισβολή στην Ουκρανία, το ιαπωνικό fast fashion brand Uniqlo δηλώνει ότι συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη χώρα, προκαλώντας αντιδράσεις από το κοινό.

Την απόφαση επιβεβαίωσε στο ειδησεογραφικό site Nikkei ο CEO της μητρικής εταιρείας του brand, Fast Retailing, προκαλώντας εντύπωση, δεδομένου του κλίματος στην αγορά, αλλά και αντιδράσεις: το hashtag #BoycottUNIQLO έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα social media, ενώ σχετικό σχόλιο στο Twitter έκανε και ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ιαπωνία. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg χθες, Τετάρτη, 9 Μαρτίου, ο Ουκρανός διπλωμάτης είπε ότι «το να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στη Ρωσία δεν είναι ζημία, είναι επένδυση. Αν αποδείξεις ότι μπορείς να θυσιάσεις λίγο κέρδος για μια χρονική περίοδο, ενθαρρύνεις τη Ρωσία να γίνει ένα κανονικό μέλος των εθνών και θα έχεις περισσότερο κέρδος στο μέλλον».

Ο CEO της Fast Retailing, Tadashi Yanai, από την άλλη, εξηγώντας την απόφαση της εταιρείας για τη Uniqlo, δηλώνει ότι «τα ρούχα είναι μια αναγκαιότητα στη ζωή. Οι άνθωποι στη Ρωσία έχουν το ίδιο δικαίωμα να ζήσουν όπως εμείς». Εν τω μεταξύ, η Uniqlo έχει εκφραστεί εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, έχει ανακοινώσει δωρεά δέκα εκατομμυρίων δολαρίων στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συν 200.000 ενδύματα. «Δε θα έπρεπε να υπάρχει ποτέ πόλεμος. Όλοι θα έπρεπε να είναι αντίθετοι», δήλωσε ο Yanai. «Αυτήν τη φορά, ολόκληρη η Ευρώπη ξεκάθαρα αντιτίθεται στον πόλεμο και έχει δείξει τη συμπαράστασή της στην Ουκρανία. Κάθε προσπάθεια διχασμού του κόσμου θα ενισχύσει την ενότητα».

Η Uniqlo, που δραστηριοποιείται στη ρωσική αγορά από το 2010, διαθέτει ένα δίκτυο 50 καταστημάτων αυτήν τη στιγμή στη Ρωσία. Πρόκειται για την ισχυρότερη παρουσία του brand στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ, αυτήν τη στιγμή, στα πλάνα της Fast Retailing ήταν η επέκταση της παρουσίας της στην Ευρώπη, καθώς η Uniqlo προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την ιαπωνική αγορά, της οποίας ο πληθυσμός γερνά.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο τι αντίκτυπο θα έχει στο brand η στάση της εταιρείας, που, βέβαια, έχει αμφισβητήσει και στο παρελθόν τον βαθμό στον οποίο τα brands πρέπει να ανταποκρίνονται στις πιέσεις να παίρνουν αποφάσεις που έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα η εισβολή στην Ουκρανία

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη τον Ιανουάριο του 2021, όταν μια παρτίδα με πουκάμισα της Uniqlo μπλοκαρίστηκε στο αμερικανικό τελωνείο, με την αιτιολογία της παραβίασης κανόνων που απαγορεύουν εισαγωγές προϊόντων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με καταναγκαστική εργασία. Στην προκειμένη περίπτωση, οι κατηγορίες αφορούσαν τη χρήση βαμβακιού παραγμένου με καταναγκαστική εργασία στις κινεζικές εγκαταστάσεις παραγωγής της Xinjiang. Η Uniqlo παρουσίασε στις αμερικανικές υπηρεσίες αποδείξεις ότι αυτό δεν ίσχυε, οι οποίες όμως κρίθηκαν ανεπαρκείς. Η εταιρεία σχολίασε ότι έχει ισχυρούς μηχανισμούς για να εντοπίζει περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων διακαιωμάτων και ότι, όταν έχει αποδείξεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, διακόπτει τη συνεργασία με αυτούς τους προμηθευτές.

Όόσον αφορά την εισβολή στην Ουκρανία, αναλυτές σχολιάζουν ότι, αν και οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες είναι ως επί το πλείστον έτοιμες να πάψουν τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία, δε συμβαίνει το ίδιο σε ανάλογο βαθμό με brands από την Ιαπωνία και άλλες περιοχές της Ασίας.  Η Toyota και η Honda έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν τις αποστολές αυτοκινήτων στη Ρωσία, κάνοντας ωστόσο κυρίως λόγο για αιτίες που αφορούν δυσκολίες στα logistics. Πάντως, η ιαπωνική κυβέρνηση ακολoυθεί την ίδια γραμμή με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.