22 Δεκ 2024
READING

Πώς επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα η εισβολή στην Ουκρανία

4 MIN READ

Πώς επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα η εισβολή στην Ουκρανία

Πώς επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα η εισβολή στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να διαταράξει περαιτέρω τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα τα δύο τελευταία χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας.

Αρκετές εταιρείες σταματούν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή, εξαιτίας της κλιμακούμενης σύγκρουσης. Έτσι η A.P. Moller-Maersk θα απέχει από την μεταφορά εμπορευμάτων από οποιοδήποτε λιμάνι στην Ουκρανία, ενώ τόσο η FedEx όσο και η UPS ανέστειλαν τις υπηρεσίες τους εντός και εκτός της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών, η επίθεση στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία σειρά από προβλήματα, όπως είναι οι ελλείψεις βασικών υλικών, η αναστάτωση των βιομηχανιών σε γενικότερο επίπεδο, η αύξηση του κόστους των αγαθών, η αστάθεια της ζήτησης, η μείωση της αποδοτικότητας των logistics καθώς και η άνοδος των παραβιάσεων της κυβερνοασφάλειας. Ο πόλεμος αναμφίβολα αποτελεί πάντα το χειρότερο σενάριο για τις αλυσίδες εφοδιασμού, και προβλήματα που μέρα με την μέρα διογκώνονται το αποδεικνύουν.

Οι εταιρείες είναι τώρα αναγκασμένες να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους, εφοδιάζοντας με βασικά υλικά τους πελάτες τους και παραμερίζοντας κατά κάποιο τρόπο τους άμεσους προμηθευτές τους.

Μέχρι στιγμής το σίγουρο είναι ότι αναμένουμε σοβαρές ελλείψεις υδρογονανθράκων, ορυκτών, μετάλλων και ενέργειας, των οποίων οι τιμές πιθανότατα να φτάσουν στα ύψη. Για παράδειγμα οι τιμές του πετρελαίου που έφτασαν υψηλότερα επίπεδα από ποτέ, αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ. H χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι προχωρά σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τον άνθρακα, αναμένεται να αλλάξει περαιτέρω τις ισορροπίες, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι κυρώσεις στη Ρωσία είχαν αποφύγει να αγγίξουν την ενέργεια. Οι ΗΠΑ, βέβαια, είναι σε μικρότερο βαθμό εξαρτημένες για την ενέργειά τους από τη Ρωσία, σε σχέση με την Ευρώπη, που βιώνει ήδη μεγάλη πίεση και αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Αλλά το ζήτημα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν αφορά μόνο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Ο αντίκτυπος των ελλείψεων, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι μεταφορές, αναμένεται να φανεί και στις δευτερογενείς βιομηχανίες, που, με πρώτη τους ύλη το πετρέλαιο, κατασκευάζουν συντηρητικά, λάστιχα, πλαστικά, είδη συσκευασίας, μια ολόκληρη παραγωγή απαραίτητη για τη λειτουργία πολλών άλλων κλάδων, από τον ιατροφαρμακευτικό μέχρι τον αγροτοπαραγωγικό.

Επιπλέον, τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην παραγωγή των ημιαγωγών, αναλυτές λένε ότι είναι πολύ πιθανό τώρα να οξυνθούν, καθώς η Ρωσία προμηθεύει τον κόσμο με το 40% του παλλάδιου που απαιτεί η σχετική βιομηχανία. Το προηγούμενο της κρίσης της Κριμαίας, το 2014, οπότε και οι τιμές του νέον εκτοξεύτηκαν, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό ανάλογο, για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Προς το παρόν φαίνεται ότι οι εταιρείες έχουν φροντίσει για αποθέματα, αλλά αν η κρίση δεν επιλυθεί σύντομα, τεχνολογικές εταιρείες και αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβρά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η εξέλιξη της αγροτεχνολογίας ανακόπτεται από την επίθεση στην Ουκρανία

Ουσιαστικά στη φάση που βρισκόμαστε, η βιομηχανία όπου είναι εφικτό είναι αναγκασμένη να αλλάξει τις πηγές και να μεταβάλει τις διαδρομές logistics. Παράλληλα καλό θα ήταν να προετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης πιθανού κινδύνου ακόμη και για τις πιο εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού. Μακροπρόθεσμα, οι ηγέτες της εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει να ενισχύσουν το κομμάτι της ανθεκτικότητας και της ευελιξίας, προστατεύοντας τη βιομηχανία από σοβαρούς κινδύνους.

Ωστόσο η διακοπή των μεταφορών προσφέρει στις εταιρείες την ευκαιρία να βελτιώσουν τα συστήματα της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, ώστε να είναι σε θέση τόσο να προβλέπουν όσο και να επιλύουν μελλοντικά ζητήματα. Αρκετά από τα προβλήματα που έχουν κληθεί οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν είναι ήδη γνωστά στον κλάδο και μπορούσαν να προβλεφθούν σχετικά εύκολα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.